Pangea Ultima: Ο σχηματισμός μιας νέας υπερηπείρου θα μπορούσε να εξαφανίσει τη ζωή στη Γη

Ο σχηματισμός μιας νέας υπερηπείρου θα μπορούσε να εξαφανίσει τον άνθρωπο και όλα τα άλλα θηλαστικά.

Pangea Ultima: Ο σχηματισμός μιας νέας υπερηπείρου θα μπορούσε να εξαφανίσει τη ζωή στη Γη

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε 250 εκατομμύρια χρόνια, μια μεγάλη στεριά μπορεί να ενωθεί και να προκαλέσει την εξαφάνιση όλων των ανθρώπων και των ζώων όπως εμείς. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία χρησιμοποίησαν πολύ ισχυρούς υπολογιστές για να προβλέψουν πώς θα είναι ο καιρός στο μέλλον, όταν όλες οι ήπειροι ενωθούν για να δημιουργήσουν μια μεγάλη ήπειρο που ονομάζεται Pangea Ultima. Αυτό θα συμβεί σε περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια. Διαπίστωσαν ότι ο καιρός θα γίνει ακόμα πιο ακραίος από ό,τι είναι τώρα.

Ανακάλυψαν ότι το μέρος θα ήταν πραγματικά πολύ ζεστό, χωρίς νερό και δεν ήταν καλό για ανθρώπους και ζώα, επειδή δεν έχουν συνηθίσει να βρίσκονται σε τόσο ζεστό καιρό για πολύ καιρό. Οι επιστήμονες προσποιήθηκαν ότι έβλεπαν πώς θα ήταν ο καιρός σε μια μεγάλη στεριά. Έκαναν επίσης εικασίες για το πώς κινούνται οι πλάκες της γης, πώς αποτελείται ο ωκεανός και ποια ζωντανά όντα υπάρχουν για να καταλάβουν πόσο διοξείδιο του άνθρακα θα υπήρχε. Μια τρομακτική ή θλιβερή εικόνα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι εάν σχηματιζόταν η Pangea Ultima, μια υπερήπειρος, θα προκαλούσε έκρηξη περισσότερων ηφαιστείων. Αυτά τα ηφαίστεια θα απελευθέρωναν ένα αέριο που ονομάζεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο θα έκανε τη Γη πιο ζεστή.

Advertisment

Επιπλέον, ο ήλιος θα γινόταν επίσης πιο φωτεινός και θα εκπέμψει περισσότερη θερμότητα, καθιστώντας τη Γη ακόμα πιο ζεστή. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε ένα επιστημονικό περιοδικό που ονομάζεται Nature Geoscience. Εάν κάνει πολύ ζέστη και υγρασία, με θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου, μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα. Δεν θα μπορούσαμε να δροσίσουμε το σώμα μας με την εφίδρωση και η ζέστη θα δυσκόλευε την εύρεση τροφής και νερού. Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να μην επιβιώσουμε.

Γράφημα που απεικονίζει τις θερμοκρασίες στην Pangea Ultima, ένα περιβάλλον όπου θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν τα θηλαστικά | University of Bristol

Παρόλο που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι θα συμβεί στο μέλλον, οι επιστήμονες λένε ότι τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλά. Πιστεύουν ότι μόνο ένα μικρό μέρος της γης στην υπερήπειρο θα μπορεί να υποστηρίξει ζώα σαν εμάς. Η έκθεση αναφέρει ότι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα θα μπορούσε να είναι δύο φορές μεγαλύτερη από ό,τι είναι τώρα. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο εάν οι άνθρωποι σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα αυτή τη στιγμή. Αν δεν σταματήσουμε, τότε τα επίπεδα θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμα πιο ψηλά πολύ νωρίτερα.

Μην αισθάνεστε πολύ άνετα ή τεμπέληδες. Παρόλο που το μέλλον δεν φαίνεται καλό, δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε το πρόβλημα. Οι άνθρωποι που συνέταξαν την έκθεση λένε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για την κλιματική κρίση αυτή τη στιγμή. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αλλάζουν το κλίμα προκαλεί ήδη πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Advertisment

«Είναι ζωτικής σημασίας να μην παραβλέπουμε τη σημερινή κλιματική κρίση, η οποία είναι το αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Eunice Law, ερευνήτρια κλιματικής αλλαγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. “Ενώ προβλέπουμε ότι η Γη θα είναι ακατοίκητη σε 250 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα βιώνουμε ήδη υπερβολική ζέστη που είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να φτάσουμε τις καθαρές μηδενικές εκπομπές όσο το δυνατόν συντομότερα”, πρόσθεσε ο Lo. .
download

Με πληροφορίες από cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση