Πάρκινσον: Εξέταση αίματος μπορεί να δείξει τη νόσο χρόνια πριν την εμφάνισή της

Ερευνητές εντόπισαν έναν βιοδείκτη στο αίμα ο οποίος είναι αυξημένος στα άτομα με Πάρκινσον.

Πάρκινσον: Εξέταση αίματος μπορεί να δείξει τη νόσο χρόνια πριν την εμφάνισή της

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία ανακάλυψαν έναν ειδικό δείκτη στο αίμα που μπορεί να μας πει εάν κάποιος έχει νόσο του Πάρκινσον, ακόμη και πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. Αυτός ο δείκτης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αναγνωρίσουν την ασθένεια νωρίτερα και να ξεκινήσουν τη θεραπεία νωρίτερα. Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε σε ένα επιστημονικό περιοδικό που ονομάζεται «Nature Aging».

Όταν υπάρχει μια «επιλεκτική» αύξηση σε έναν βιοδείκτη, σημαίνει ότι μόνο ένα συγκεκριμένο πράγμα στο σώμα μας ανεβαίνει ψηλότερα. Υπάρχει ένα ειδικό πράγμα που ονομάζεται DDC που μπορεί να μας πει εάν κάποιος έχει νόσο του Πάρκινσον ή άλλες ασθένειες που κάνουν τον εγκέφαλό του να μην έχει αρκετή ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Αλλά είναι ενδιαφέρον επειδή τα επίπεδα DDC είναι φυσιολογικά σε άτομα με μια διαφορετική ασθένεια που ονομάζεται Αλτσχάιμερ.

Advertisment

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα DDC μπορεί να είναι υψηλά ακόμη και πολλά χρόνια πριν κάποιος αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Είναι πραγματικά σημαντικό να βρούμε καλύτερους τρόπους για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Χρησιμοποιήσαμε ειδικές τεχνικές για να ελέγξουμε πολλές πρωτεΐνες ταυτόχρονα σε ένα μικρό δείγμα αίματος.

Κάναμε αυτή τη μελέτη με 428 άτομα για να μάθουμε εάν υπάρχουν ορισμένα σημάδια στο αίμα που μπορούν να δείξουν εάν κάποιος έχει προβλήματα με την κίνηση ή τη σκέψη του λόγω βλάβης στο σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου του. Βρήκαμε ότι αν κάποιος έχει πρόβλημα με το σύστημα ντοπαμίνης του, ένας ειδικός δείκτης που ονομάζεται DDC ανεβαίνει στο αίμα του, ακόμα κι αν δεν έχει ακόμη συμπτώματα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι μπορούμε να μάθουμε εάν κάποιος έχει νόσο του Πάρκινσον δοκιμάζοντας το αίμα του και τα επίπεδα του δείκτη ανεβαίνουν πολύ σε άτομα με Πάρκινσον. Βρήκαμε κάποιες πληροφορίες και τώρα τις ελέγξαμε ξανά για να βεβαιωθούμε ότι είναι σωστές.

Οι ερευνητές βρήκαν τα ίδια αποτελέσματα σε μια άλλη ομάδα 152 ατόμων, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά τους ήταν αληθινά. Διαπίστωσαν επίσης ότι μια ουσία στο αίμα ήταν υψηλότερη σε 174 άτομα που είχαν πρόβλημα με το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου τους. Υπάρχει ένα άλλο τεστ που ονομάζεται σάρωση PET που μπορεί επίσης να δείξει βλάβη στο σύστημα ντοπαμίνης, αλλά είναι ακριβό και δεν είναι διαθέσιμο παντού. Ένα εργαλείο που βοηθά τους γιατρούς να ανακαλύψουν τι συμβαίνει με κάποιον με πιο ασφαλή τρόπο.

Advertisment

Ο καθηγητής Hanson πιστεύει ότι επειδή πολλές ασθένειες του εγκεφάλου έχουν παρόμοια συμπτώματα, είναι εύκολο για τους γιατρούς να κάνουν λάθη στη διάγνωσή τους και στην παροχή λάθος θεραπειών. Γι’ αυτό είναι πραγματικά σημαντικό να βρούμε καλύτερους τρόπους για τη διάγνωση αυτών των ασθενειών. Στο μέλλον, ο καθηγητής Hanson πιστεύει ότι θα είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε εγκεφαλικές ασθένειες προτού καν οι άνθρωποι αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Οι εξετάσεις αίματος θα είναι πραγματικά χρήσιμες για την εύρεση των κατάλληλων ατόμων για θεραπεία με τρόπο που είναι εύκολος και δεν κοστίζει πάρα πολλά χρήματα.

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση