Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο; Άνθρωποι που έζησαν μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Σύμφωνα με έκθεση της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν, η ζωή μας πραγματικά περνάει μπροστά από τα μάτια μας όταν πεθαίνουμε.

Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο: Άνθρωποι που έζησαν μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Με πληροφορίες από New York Post | Marc Lallanilla

Δεν είναι ένας «μύθος του νεκροκρέβατου»: Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η ζωή μας πραγματικά περνάει μπροστά από τα μάτια μας όταν πεθαίνουμε.

Advertisment

“Θυμάμαι να βλέπω τον πατέρα μου”, είπε ένας ασθενής μετά την ανακοπή.

“Πήρα φευγαλέες ματιές από τη ζωή μου και ένιωσα υπερηφάνεια, αγάπη, χαρά και θλίψη, όλα να ξεχύνονται μέσα μου”, θυμήθηκε ένας άλλος αφού ανασύρθηκε από το χείλος του γκρεμού.

“Θυμάμαι ένα ον από φως… να στέκεται κοντά μου. Φαινόταν από πάνω μου σαν ένας μεγάλος πύργος δύναμης, αλλά ακτινοβολούσε μόνο ζεστασιά και αγάπη”, μοιράστηκε ένας τρίτος επιζών.

Advertisment

Αυτές και πολλές άλλες στοιχειωμένες αναμνήσεις περιγράφηκαν από ασθενείς με καρδιακή ανακοπή που υποβλήθηκαν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) καθώς αιωρούνταν στο κατώφλι του θανάτου.

Τυπικά, οι γιατροί έχουν υποθέσει ότι υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου εγκεφαλική δραστηριότητα μετά από περίπου 10 λεπτά καρδιακής ανακοπής, όταν η καρδιά σταματά να χτυπά, στερώντας από τον εγκέφαλο το οξυγόνο.

Ωστόσο, η νέα έρευνα από το NYU Grossman ανατρέπει αυτή την παρανόηση.

“Υπάρχουν σημάδια φυσιολογικής και σχεδόν φυσιολογικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που εντοπίζονται μέχρι και μία ώρα μετά την ανάνηψη”, δήλωσε ο Dr. Sam Parnia, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο NYU Langone Health, στην The Post σε μια εκτενή συνέντευξη.

“Μου έδειξαν τις συνέπειες της ζωής μου, χιλιάδες ανθρώπους με τους οποίους είχα αλληλεπιδράσει και ένιωσα τι ένιωθαν για μένα, είδα τη ζωή τους και πώς τους είχα επηρεάσει. Στη συνέχεια είδα τις συνέπειες της ζωής μου και την επιρροή των πράξεών μου”.


Η ανάμνηση ενός αναστημένου ασθενούς, η ταυτότητα του οποίου έχει διατηρηθεί για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

“Δεν καταφέραμε μόνο να δείξουμε τους δείκτες της διαυγούς συνείδησης – καταφέραμε επίσης να δείξουμε ότι αυτές οι εμπειρίες είναι μοναδικές και παγκόσμιες. Είναι διαφορετικές από τα όνειρα, τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες”.

Ο Parnia είναι ο επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Resuscitation, η οποία μελέτησε την εγκεφαλική δραστηριότητα και τη συνείδηση 53 ασθενών που επέζησαν από καρδιακή ανακοπή σε 25 νοσοκομεία, κυρίως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.Οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι ο εγκέφαλος είναι εκπληκτικά πιο ανθεκτικός από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι περισσότεροι γιατροί.

“Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ανθεκτικός” και “είναι πιο ανθεκτικός στη στέρηση οξυγόνου” από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε ο Parnia, προσθέτοντας ότι το όργανο “μπορεί να αποκατασταθεί και να έχει δείκτες φυσιολογικής εγκεφαλικής δραστηριότητας”.

Από τους 53 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, σχεδόν το 40% ανέφερε ότι είχε αναμνήσεις ή συνειδητές σκέψεις. Οι ασθενείς της μελέτης ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Οι ασθενείς είχαν επίσης αιχμές στα εγκεφαλικά κύματα γάμμα, δέλτα, θήτα, άλφα και βήτα που σχετίζονται με ανώτερες νοητικές λειτουργίες, όπως καταγράφηκαν από ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), μια τεχνολογία που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα με ηλεκτρόδια.

Οι άνθρωποι που έμειναν σε νεκρική κατάσταση για έως και μία ώρα βίωναν συχνά “διαυγή θάνατο”, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Δρ Sam Parnia.

“Δεν βρισκόμουν πλέον στο σώμα μου. Αιωρούμουν χωρίς βάρος ή σωματική υπόσταση. Ήμουν πάνω από το σώμα μου και ακριβώς κάτω από το ταβάνι του δωματίου εντατικής θεραπείας. Παρακολουθούσα τη σκηνή που λάμβανε χώρα από κάτω μου”.

“Υπάρχει ένα αφηγηματικό τόξο στους ανθρώπους που έχουν μια εμπειρία κοντά στο θάνατο”, δήλωσε ο Parnia σχετικά με τα κοινά θέματα που θυμούνται οι επιζώντες. “Η συνείδησή τους γίνεται αυξημένη, πιο ζωντανή και πιο έντονη”.

Μία από τις πιο κοινές κοινές εμπειρίες μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ανανήψει μετά από καρδιακή ανακοπή είναι η επίγνωση 360 μοιρών του χώρου γύρω τους.

“Στον θάνατο, έχουν την αντίληψη ότι είναι χωριστά από το σώμα τους”, είπε η Parnia, “και μετά μπορούν να κινηθούν. Αλλά βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο [του νοσοκομείου] και συλλέγουν πληροφορίες. Ένιωθαν ότι είχαν πλήρη συνείδηση”.

Σε αυτή την κατάσταση συνείδησης, συχνά παρατηρούν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εργάζονται για να σώσουν τη ζωή τους, αλλά η παρατήρησή τους είναι εντελώς ήρεμη και χωρίς φόβο ή αγωνία.

Τα ποσοστά επιβίωσης από την αναζωογόνηση είναι απογοητευτικά χαμηλά, εν μέρει επειδή οι τεχνολογίες δεν έχουν προχωρήσει πολύ από τότε που εφευρέθηκε η ΚΑΡΠΑ το 1960. “Μπορούσα να νιώσω κάποιον να κάνει κάτι στο στήθος μου. Δεν μπορούσα να αισθανθώ τις πραγματικές συμπιέσεις, αλλά μπορούσα να αισθανθώ κάποιον να τρίβει αρκετά δυνατά”, δήλωσε ένας ασθενής που αναβίωσε στους ερευνητές του NYU. “Ήταν αρκετά επώδυνο.” sopiangraphics – stock.adobe.com
‘Θυμάμαι να απομακρύνομαι μέσα από ένα φαράγγι. Σε κάθε πλευρά του φαραγγιού υπήρχαν άντρες με λευκές ρόμπες και κουκούλες που έκρυβαν τα πρόσωπά τους. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι ήταν όλοι τους να δείχνουν προς το μέρος μου”.

Και, ναι, πολλοί άνθρωποι πράγματι βλέπουν τη ζωή τους να περνάει μπροστά από τα μάτια τους, όπως στις ιστορίες της λαϊκής παράδοσης και των δημοφιλών μέσων ενημέρωσης.

“Με κάποιο τρόπο στο θάνατο ολόκληρη η ζωή τους έρχεται στο προσκήνιο”, δήλωσε η Πάρνια. “Είναι μια βαθιά, σκόπιμη και ουσιαστική επανεκτίμηση της ζωής τους”.

Αυτή η επανεξέταση της ζωής τους δεν γίνεται με κάποια συγκεκριμένη σειρά, είπε ο Parnia, αλλά περισσότερο σαν μια κατάδυση στην ηθική και τη δεοντολογία. “Δεν πρόκειται για χρονολόγηση. Είναι μια σκόπιμη επανεκτίμηση των πραγμάτων για τα οποία αγωνιζόμαστε στη ζωή, όπως μια προαγωγή στη δουλειά.

“Αυτό που γίνεται πρωταρχική πραγματικότητα είναι το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους ανθρώπους”, πρόσθεσε ο Parnia, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της έρευνας για την εντατική θεραπεία και την ανάνηψη στο NYU Langone. “Δεν πρόκειται για τυχαίες αναδρομές. Υπάρχουν τόσα πολλά περισσότερα”.

Ένα άλλο κοινό θέμα είναι η αίσθηση της άφιξης σε ένα μέρος που μοιάζει απόλυτα οικείο: το σπίτι. “Κάπου που αισθάνονται ότι αναγνωρίζουν και ότι επιστρέφουν. Συνεχίζουν το υπόλοιπο του ταξιδιού τους σε ένα μέρος που νιώθουν ότι είναι σαν το σπίτι τους”, δήλωσε η Πάρνια.

“Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό είναι παγκόσμιο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες”.

Η επιστήμη δεν έχει ακόμη κατανοήσει πλήρως πώς ή γιατί συμβαίνουν αυτές οι κοινές εμπειρίες, αλλά ο Parnia πιστεύει ότι η κανονική εστίαση λειτουργίας του εγκεφάλου, η οποία μας βοηθάει να βγάλουμε τη μέρα, χαλαρώνει και “απορυθμίζεται” κατά τη διάρκεια των εμπειριών κοντά στο θάνατο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Sam Parnia, στο κέντρο, συμβουλεύεται τους συναδέλφους του στο NYU Langone.NYU LANGONE
‘Με ρώτησαν αν ήθελα να γυρίσω σπίτι … ή αν ήθελα να επιστρέψω εδώ. Τους είπα ότι οι δύο γιοι μου με χρειάζονταν και ότι έπρεπε να επιστρέψω. Ξαφνικά βρέθηκα ξανά στο σώμα μου, νιώθοντας τις πονεμένες αρθρώσεις μου να φουντώνουν από τον πόνο”.

“Κανονικά υπάρχουν συστήματα πέδησης που μας εμποδίζουν να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις πτυχές του εγκεφάλου μας”, εξήγησε η Πάρνια. “Οι υπόλοιπες λειτουργίες του εγκεφάλου σας αποσβένονται”.

Αλλά, “καθώς ο εγκέφαλος κλείνει, ως αμυντικός μηχανισμός για να διατηρηθεί [κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής], τα φρένα είναι εκτός λειτουργίας”.

Τότε είναι που οι άνθρωποι “έχουν ενεργοποίηση άλλων τμημάτων του εγκεφάλου που βρίσκονταν σε αδράνεια. Αποκτάς πρόσβαση σε ολόκληρη τη συνείδησή σου και σε πράγματα στα οποία κανονικά δεν έχεις πρόσβαση, σε όλα τα συναισθήματα, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αναμνήσεις σου.

“Δεν πρόκειται για ψευδαισθήσεις. Πρόκειται για πολύ πραγματικές εμπειρίες που συμβαίνουν στον θάνατο”, πρόσθεσε ο Parnia.

Η έρευνα που διεξάγεται στο NYU Langone και σε άλλα ερευνητικά κέντρα αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάνηψη, μια ειδικότητα που έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλους τομείς της ιατρικής έρευνας.

Τα ποσοστά επιβίωσης στην αναζωογόνηση είναι απογοητευτικά χαμηλά, εξήγησε ο Parnia. “Το ποσοστό επιβίωσής μας δεν είναι πολύ καλό”, εν μέρει επειδή οι τεχνολογίες δεν έχουν προχωρήσει πολύ από το 1960, όταν εφευρέθηκε η ΚΑΡΠΑ. “Έτσι αισθανόμαστε στον κόσμο της αναζωογόνησης”.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος και άλλοι ελπίζουν τώρα ότι “καταφέραμε επιτέλους να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον θάνατο”.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Η θλιβερή ιστορία της βρεφοδόχου που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση