Άρχισε να ζωγραφίζει στα 80 της. Στα 100 της εκδίδει την πρώτης συλλογή!

Η Tada παραδέχεται ότι η ηλικία της δυσκολεύει τη ζωγραφική, αλλά λέει ότι όταν ζωγραφίζει αισθάνεται σαν παιδί.

Άρχισε να ζωγραφίζει στα 80 της. Στα 100 της εκδίδει την πρώτης συλλογή!

Η ζωγράφος Yoko Tada έχει αυτό που κάποιοι θα αποκαλούσαν “μια στιγμή”. Πέρυσι το έργο της αναγνωρίστηκε από την Japan Watercolor Association, έναν οργανισμό που ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 110 χρόνια και χρηματοδοτεί την παλαιότερη έκθεση τέχνης της Ιαπωνίας. Φέτος εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με πίνακες ζωγραφικής. Αλλά η πορεία της προς την καλλιτεχνία κάθε άλλο παρά ευθύγραμμη ήταν. Φέτος κλείνει τα 100 της χρόνια και μετά από ένα κενό 60 και πλέον ετών, αναζωπύρωσε την αγάπη της για τη ζωγραφική στα 80 της χρόνια.

Η Tada γεννήθηκε στη Φουκουόκα το 1923, την ίδια χρονιά που μεγάλο μέρος του Τόκιο και των γύρω νομών ισοπεδώθηκε από τον μεγάλο σεισμό Kantō. Παρά τα προβλήματα στο βορρά, η Tada μεγάλωσε σε ένα σχετικά σταθερό νοικοκυριό. Η πρώτη της επαφή με την τέχνη ήταν στο δημοτικό σχολείο και ακόμα θυμάται τα μαθήματα τέχνης μετά το σχολείο. Αλλά η ζωή δεν της επέτρεψε να ακολουθήσει το πάθος της.

Advertisment

Ενώ φοιτούσε στο κολέγιο του σημερινού Πανεπιστημίου Γυναικών της Φουκουόκα, ξέσπασε ο πόλεμος του Ειρηνικού. Η Tada εντάχθηκε στο Σώμα Εθελοντών Γυναικών. Παντρεύτηκε στα 21 της, αλλά ο σύζυγός της στάλθηκε στον πόλεμο 2 μήνες αργότερα και για τα επόμενα 40 χρόνια η Tada αφιερώθηκε στο σπίτι της: μεγάλωνε οικογένεια, έκανε δουλειές του σπιτιού και διατηρούσε τις οικογενειακές σχέσεις. “Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για οτιδήποτε άλλο”, θυμάται.

Μόνο στα 60 της χρόνια άρχισε επιτέλους να έχει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της. Η Tada άρχισε να πηγαίνει σε μουσεία και εκθέσεις, όπου ανακάλυψε σιγά σιγά το πάθος της για την τέχνη. Αργότερα, στα 80 της, η Tada γνώρισε έναν δάσκαλο που θα την καθοδηγούσε και άρχισε να ζωγραφίζει πιο σοβαρά.

Αφού υπέβαλε επανειλημμένα έργα της, πέρυσι ο πίνακας της Tada “natsu no prelude” έλαβε τιμητική διάκριση από την Japan Watercolor Association. Μαζί της ήρθε και η ευκαιρία να εκδώσει μια συλλογή έργων. Η Tada παραδέχεται ότι η ηλικία της δυσκολεύει τη ζωγραφική μερικές φορές, αλλά λέει ότι όταν ζωγραφίζει αισθάνεται σαν παιδί.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση