, ,

Babymoon | Πώς και που να ταξιδεύετε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα τελευταία χρόνια, ένας νέος όρος έχει εμφανιστεί στις ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, το babymoon.

Babymoon | Πώς και που να ταξιδεύετε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα τελευταία χρόνια, ένας νέος όρος έχει εμφανιστεί στις ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, το babymoon. Αναφερόμενο στις τελευταίες διακοπές που κάνετε ενώ είστε έγκυος, το babymoon έχει ελάχιστη σχέση με τα μωρά. Αντιθέτως, είναι μια ευκαιρία για λίγο από τον απαραίτητο “δικό σας” χρόνο πριν από τον ερχομό του μωρού και τις δραστηριότητες χωρίς παιδιά που γίνονται μια… μακρινή ανάμνηση.

Είναι δύσκολο να πούμε πόσα ζευγάρια καταλήγουν να κάνουν babymoons (μια έρευνα του 2016 από την OnePoll τοποθετούσε το ποσοστό στο 28% των Βρετανών γονέων που περιμένουν παιδί), αλλά είναι σαφές ότι έχει γίνει κάτι σαν τάση. Ορισμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες προσφέρουν ακόμη και καθορισμένα πακέτα babymoon.

Advertisment

Κατ’ αρχήν, ένα ταξίδι για μωρά είναι χρόνος για να κάνετε τα χατίρια στον εαυτό σας, να περάσετε χρόνο με τον σύντροφό σας ή τους φίλους σας και να κάνετε όλα αυτά που δεν θα είναι τόσο εύκολα λίγους μήνες αργότερα.

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις. Δεδομένου ότι θα είστε έγκυος, ορισμένοι τύποι διακοπών είναι μάλλον εκτός σχεδίων. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή, για παράδειγμα, για μια τροπική απόδραση στην άλλη άκρη του κόσμου. Ομοίως, ίσως να θέλετε να αποφύγετε τις διακοπές με γρήγορο ρυθμό δραστηριοτήτων ή τις γαστρονομικές αποδράσεις, και σίγουρα θα θέλετε να αποκλείσετε οτιδήποτε περιλαμβάνει αλκοόλ.

Έτσι, για τους μελλοντικούς γονείς που σχεδιάζουν τις διακοπές των ονείρων τους, πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ταξιδεύετε με ασφάλεια και ποια είδη διακοπών θα ήταν τα καλύτερα;

Advertisment

Πότε να πάτε

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η καλύτερη στιγμή για να κάνετε το ταξίδι είναι το δεύτερο τρίμηνο – συνιστούν να ταξιδέψετε μεταξύ της 14ης και της 28ης εβδομάδας. Όπως λέει το σκεπτικό τους, τα περισσότερα από τα κοινά προβλήματα της εγκυμοσύνης εμφανίζονται στο πρώτο και το τρίτο τρίμηνο, καθιστώντας τη μεσαία περίοδο την ευκολότερη στιγμή για να ξεφύγετε.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες ταξιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν τον τοκετό, πράγμα που σημαίνει ότι οι διακοπές πολύ κοντά στην ημερομηνία του τοκετού σας μπορεί να ενέχουν μεγάλο οικονομικό ρίσκο. (Ελέγχετε πάντα τους όρους πριν κάνετε κράτηση!)

Πετώντας ενώ είστε έγκυος

Ενώ οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να πετάξουν μετά την 36η εβδομάδα (λόγω του κινδύνου να γεννήσουν στον αέρα), μπορείτε να είστε σίγουρες ότι είναι γενικά ασφαλές να πετάξετε.

“Εάν η εγκυμοσύνη είναι απλή, οι πτήσεις δεν είναι επιβλαβείς για τις εγκύους ή τα μωρά τους”, λέει η Dr Vanessa Mackay, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG).

“Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στην πίεση του αέρα ή η μείωση της υγρασίας έχουν επιβλαβή επίδραση ή ότι η πτήση θα προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή σπάσιμο των νερών”.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων (άνω των πέντε ωρών) ενέχουν έναν μικρό κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση.

“Εάν οι έγκυες γυναίκες κάνουν μακρινές πτήσεις, συνιστάται να πίνουν πολλά υγρά, να κινούνται περίπου κάθε 60 λεπτά, να κάνουν ασκήσεις για τα πόδια στο κάθισμα κάθε 30 λεπτά και να φορούν κάλτσες συμπίεσης ή στήριξης για να μειώσουν το πρήξιμο των ποδιών και να βελτιώσουν την κυκλοφορία”, λέει.

Αξίζει να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν διαφορετικούς κανονισμούς σχετικά με το πόσο αργά στην εγκυμοσύνη θα σας επιτρέψουν να πετάξετε. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να πάρετε μαζί σας επιστολή από τον γιατρό σας που να επιβεβαιώνει ότι είστε σε θέση να πετάξετε. Και πάλι, το στάδιο της εγκυμοσύνης στο οποίο οι διάφορες αεροπορικές εταιρείες το ζητούν αυτό μπορεί να διαφέρει. Πάντα να ενημερώνεστε από την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα πριν κάνετε κράτηση και μην αφήνετε την επικοινωνία με τον παθολόγο σας για την επιστολή μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ειδικές εκτιμήσεις

Εάν περιμένετε δίδυμα ή τρίδυμα, το χρονικό περιθώριο για πτήσεις είναι λίγο μικρότερο – η συμβουλή είναι να μην πετάξετε μετά την 32η εβδομάδα. Επιπλέον, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να ζητήσουν επιστολή από τον γιατρό ή τη μαία σας που να επιβεβαιώνει την ημερομηνία του τοκετού σας και ότι δεν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. (Αυτό ισχύει από την 28η εβδομάδα και μετά.) Ενημερωθείτε πρώτα από την αεροπορική σας εταιρεία, καθώς οι επιμέρους πολιτικές τους μπορεί να διαφέρουν.

“Μια πάθηση ή ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να περιπλέξει την εγκυμοσύνη και να θέσει σε κίνδυνο τις γυναίκες και τα μωρά τους”, λέει η Dr Mackay. “Για το λόγο αυτό, μπορεί να συνιστάται στις γυναίκες να μην πετάξουν εάν κινδυνεύουν να γεννηθούν πριν από την ημερομηνία λήξης του τοκετού τους, εάν έχουν σοβαρή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο ή σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονες ή την καρδιά και καθιστά πολύ δύσκολη την αναπνοή, ή εάν είχαν πρόσφατα σημαντική κολπική αιμορραγία. Οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν τυχόν προβλήματα υγείας ή επιπλοκές της εγκυμοσύνης με τη μαία ή τον γιατρό τους πριν από την πτήση”.

Όπως εξηγεί η Duff, το σημαντικό είναι να λάβετε προσωπικές συμβουλές από τον γιατρό ή τη μαία σας, προσαρμοσμένες στη δική σας κατάσταση.

“Εξακολουθούμε να θέλουμε οι γυναίκες σε αυτές τις καταστάσεις να απολαύσουν τις διακοπές τους, αλλά είναι σημαντικό να είναι εξαιρετικά προσεκτικές”, λέει. “Δεν θέλω να δώσω καμία γενική συμβουλή σχετικά με αυτό, επειδή μπορεί να υπάρχουν γυναίκες που διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο και άλλες που βιώνουν μια πολύ ήπια κατάσταση”.

Πού να πάτε

Υποθέτοντας ότι λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με τον προορισμό – όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι προορισμοί διακοπών μπορεί να ενέχουν κινδύνους που δεν αντιμετωπίζετε κοντά στην πατρίδα σας.

Σε γενικές γραμμές, οι έγκυες γυναίκες καλό είναι να αποφεύγουν να επισκέπτονται χώρες όπου απαιτείται εμβολιασμός, ή, αν δεν το κάνουν αυτό, να μιλούν με τη μαία τους ή τον γενικό τους ιατρό.

“Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα ήθελαν να κάνουν ένα πραγματικά μακρύ ταξίδι και δεν θα ήθελαν να πάνε σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό σοβαρών λοιμώξεων”, λέει η Duff.

“Χρειάζεται να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές υγείας σχετικά με τους εμβολιασμούς, διότι ενώ ορισμένοι από αυτούς μπορεί να μην συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που είναι ασφαλέστερες. Έτσι, αν θέλετε να πάτε σε κάποιο αρκετά μακρινό μέρος, το θέμα είναι να κάνετε την έρευνα”.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016 υπήρξε μεγάλη ανησυχία για τον ιό Ζίκα, ο οποίος ήταν διαδεδομένος στις χώρες της Λατινικής Αμερικής εκείνη την περίοδο. Δεδομένου ότι ο ιός συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες, οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύτηκαν να μην ταξιδέψουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σκεφτείτε τα πάντα καλά, σκεφτείτε τα πράγματα που είναι πιο πιθανό να επικρατούν εκεί και δεν θεωρούνται κίνδυνοι εδώ, συμπεριφερθείτε με προσοχή και προσπαθήστε να απολαύσετε τις διακοπές!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση