Επιστροφή στο σχολείο: Πώς να ελέγξετε το παιδί σας για ψείρες και κόνιδες

Εάν το παιδί επιστρέφει από το σχολείο με φαγούρα στο κεφάλι, πώς μπορείτε να ελέγξετε ότι αυτά τα ζωύφια είναι η αιτία;

Επιστροφή στο σχολείο: Πώς να ελέγξετε το παιδί σας για ψείρες και κόνιδες

Οι ψείρες και οι κόνιδες μπορεί να είναι «απαγορευμένες» λέξεις για πολλούς γονείς, αλλά είναι μια συχνή κατάσταση στα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν στην αρχή της φθινοπωρινής σχολικής περιόδου. Εάν λοιπόν το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο με φαγούρα στο κεφάλι, πώς μπορείτε να ελέγξετε ότι αυτά τα ζωύφια είναι η αιτία;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ψειρών της κεφαλής και των κόνιδων;

Οι ψείρες της κεφαλής είναι μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με αίμα από το ανθρώπινο τριχωτό της κεφαλής και μπορούν να προσκολληθούν στα μαλλιά. Οι κόνιδες είναι τα μικρά καφέ ή λευκά αυγά που αφήνουν οι ψείρες στα μαλλιά.

Advertisment

Οι ψείρες της κεφαλής μεταδίδονται με την επαφή από κεφάλι σε κεφάλι, αλλά δεν αποτελούν ένδειξη κακής υγιεινής ή ακάθαρτου σπιτιού. Οι ψείρες δεν μεταφέρουν ιούς ή βακτηριακές ασθένειες.

Παρόλο που δεν μπορείτε να προλάβετε τις ψείρες της κεφαλής, μπορείτε να σταματήσετε την εξάπλωσή τους με το να τις ξεφορτωθείτε γρήγορα.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει ψείρες στο κεφάλι;

Οι ψείρες της κεφαλής μπορεί να κάνουν το κεφάλι να αισθάνεται φαγούρα ή σαν να κινείται κάτι στα μαλλιά. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει ψείρες είναι να χτενίσετε τα μαλλιά για να βρείτε τα έντομα ή τα αυγά τους.

Advertisment

Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας μια ειδική, λεπτή χτένα – που διατίθεται στο διαδίκτυο ή σε φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ – η οποία θα μαζέψει τις ψείρες αν υπάρχουν.

Πώς να ελέγξετε το παιδί σας για ψείρες και κόνιδες στο κεφάλι

Οι ψείρες της κεφαλής είναι μικρά έντομα που έχουν μήκος έως και 3 mm. Οι κόνιδες – τα αυγά των ψειρών – μοιάζουν με μικρές κίτρινες ή καφέ κουκίδες. Βρίσκονται συχνά στα μαλλιά κοντά στο τριχωτό της κεφαλής, όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη και τις κρατάει ζεστές πριν εκκολαφθούν.

Χρησιμοποιώντας μια χτένα ανίχνευσης ψειρών στο κεφάλι, χωρίστε τα μαλλιά και ελέγξτε για αυγά ή ψείρες. Αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερα αν τα μαλλιά είναι βρεγμένα.

Τα αυγά των ψειρών εκκολάπτονται έως και δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτησή τους. Μετά την εκκόλαψη, το υπόλοιπο κέλυφος του αυγού φαίνεται λευκό ή διαφανές και παραμένει προσκολλημένο στα μαλλιά.

Πώς να απαλλαγείτε από τις ψείρες της κεφαλής

Εάν βρείτε ψείρες ή κόνιδες, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε γρήγορα.

Δοκιμάστε το υγρό χτένισμα των μαλλιών

Πλύνετε τα μαλλιά με κανονικό σαμπουάν, ξεπλύνετε και εφαρμόστε πολύ μαλακτικό. Στη συνέχεια, χτενίστε καλά τα μαλλιά από τις ρίζες προς τις άκρες χρησιμοποιώντας τη χτένα με τα λεπτά «δόντια».

Κατά το υγρό χτένισμα, ελέγξτε τη χτένα για ψείρες ή αυγά μετά από κάθε χτύπημα και αφαιρέστε τα ξεπλένοντας ή σκουπίζοντας τη χτένα.

Αν χτενίζετε στεγνά μαλλιά, θα πρέπει να κοιτάτε για ζωντανές ψείρες καθώς χτενίζετε και να παγιδεύετε τυχόν χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά σας καθώς τραβάτε τη χτένα.

Θα πρέπει να ελέγχετε όλα τα μέλη του νοικοκυριού σας για ψείρες με αυτή τη μέθοδο χτενίσματος.

Χρησιμοποιήστε φαρμακευτικά σαμπουάν

Μπορείτε να αγοράσετε φαρμακευτικά σαμπουάν από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ για να σκοτώσετε τις ψείρες της κεφαλής. Ορισμένα προϊόντα συνοδεύονται από μια χτένα για να απομακρύνετε τις νεκρές ψείρες και τα αυγά μόλις χρησιμοποιήσετε το σαμπουάν ή τη λοσιόν.

Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις οδηγίες, καθώς ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν για να εξασφαλιστεί η εξάλειψη όλων των ψειρών.

Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε αυτά τα προϊόντα εάν το παιδί σας έχει ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες σε ορισμένες χημικές ουσίες ή συστατικά.

Διαβάζετε πάντα τη συσκευασία, καθώς ορισμένα εντομοκτόνα δεν συνιστώνται για παιδιά κάτω των δύο ετών, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή άτομα με έκζεμα ή άσθμα.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όλη η οικογένεια για να βεβαιωθείτε ότι όλοι είναι απαλλαγμένοι από κόνιδες και ψείρες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση