,

Γονείς: Τι να κάνετε όταν τα ενήλικα παιδιά σας προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν

Σταματήστε να προετοιμάζετε τον εαυτό σας να είναι σε ετοιμότητα να λύσει την επόμενη κατασκευασμένη, γεμάτη δράματα κρίση.

Γονείς: Τι να κάνετε όταν τα ενήλικα παιδιά σας προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν

Τα ενήλικα παιδιά, ιδίως εκείνα που αγωνίζονται συναισθηματικά και δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν ήρεμες, εποικοδομητικές συζητήσεις, μπορεί να «πατήσουν» τους γονείς τους. Αυτά τα ενήλικα παιδιά ασκούν αδικαιολόγητο έλεγχο, χειραγωγούν ή εκμεταλλεύονται τους γονείς συναισθηματικά, οικονομικά ή με άλλους τρόπους.

Αυτό μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση γονέα-παιδιού, διαβρώνοντας τα όρια και τον αμοιβαίο σεβασμό. Συχνά συνεπάγεται έλλειψη σεβασμού των αναγκών, των συναισθημάτων και της αυτονομίας των γονέων, οδηγώντας σε μια ανθυγιεινή δυναμική. Η επικοινωνία με βάση την ενσυναίσθηση, τα σαφή όρια και η αμοιβαία κατανόηση είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση και επίλυση ζητημάτων με τα ενήλικα παιδιά και την προώθηση μιας υγιέστερης οικογενειακής δυναμικής.

Advertisment

Σταματήστε να προετοιμάζετε τον εαυτό σας να είναι σε ετοιμότητα να λύσει την επόμενη κατασκευασμένη, γεμάτη δράματα κρίση. Αν έχετε βαρεθεί να έχετε ενοχές, ορίστε μια χρήσιμη φράση δύο λέξεων που θα σας δώσει δύναμη: Τέρμα πια.

Όταν το ενήλικο παιδί σας προσπαθεί να σας δεσμεύσει μέσω της ντροπής και της ενοχής με πιεστικές απαιτήσεις, όταν το ενήλικο παιδί σας είναι συναισθηματικά καταχρηστικό ή όταν δεν αναγνωρίζει την αγάπη σας ή/και τα θετικά πράγματα που έχετε κάνει γι’ αυτό, πρέπει να θέσετε όρια και να πείτε: “Όχι άλλο”.

  • Τέρμα πια να κατηγορείτε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος.
  • Όχι πια να είστε σάκος του μποξ για τις διαλυμένες απογοητεύσεις και τις απογοητεύσεις του παιδιού σας.
  • Τέρμα η σύγκριση του εαυτού σας με άλλους γονείς που δεν βιώνουν τις ίδιες δυσκολίες.

Την επόμενη φορά που το ενήλικο παιδί σας θα προσπαθήσει να σας χειραγωγήσει με ενοχές, κάντε ένα βήμα πίσω και κάντε τα εξής:

Advertisment

  • Δείτε αυτούς τους χειρισμούς ως αυτό που είναι και ευχαριστήστε τον εαυτό σας που τους βλέπει αντί να παρασύρεστε και να γίνετε θύμα τους.
  • Θέστε αυτά τα κρίσιμα όρια με το ενήλικο παιδί σας και μην είστε πλέον θύμα χειρισμών.

Όσο περισσότερο φαντάζεστε τον εαυτό σας να κοιτάζει κάτω από την κοινή σας αλληλεπίδραση, παραμένοντας προσεκτικός σε αυτόν τον τοξικό χορό, τόσο λιγότερο ευάλωτος θα είστε στο να παρασυρθείτε από αυτόν. Είτε επικοινωνείτε αυτοπροσώπως, είτε στο τηλέφωνο, είτε μέσω γραπτών μηνυμάτων, μέσα στο μυαλό σας, σηκωθείτε και παρατηρήστε τις τοξικές ενοχές που σας εκσφενδονίζονται από ψηλά.

Αγκαλιάστε την ενοχή σας με περιέργεια

Καθίστε με τα ενοχικά σας συναισθήματα για το ενήλικο παιδί σας και εξερευνήστε τα με περιέργεια αντί για κριτική. Πολλές καταστάσεις είναι πιο πολύπλοκες από ό,τι φαίνονται αρχικά. Η παραδοχή των λαθών είναι σημαντική. Είναι εξίσου σημαντικό, ωστόσο, να πείτε “Όχι πια” στο να κατηγορείτε άσκοπα τον εαυτό σας για πράγματα στη ζωή του ενήλικου παιδιού σας (συμπεριλαμβανομένων των επιλογών του) που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Η αυτοσυγχώρεση αποτελεί βασικό συστατικό της αυτοσυμπόνια. Όταν συγχωρείτε τον εαυτό σας, αναγνωρίζετε ότι κάνατε ένα λάθος και στη συνέχεια μπορείτε να κοιτάξετε το μέλλον χωρίς να αφήσετε αυτό το λάθος να σας κυριεύσει. Χορηγείτε στον εαυτό σας αγάπη και καλοσύνη αποδεχόμενοι τον ατελή εαυτό σας.

Η αυτοσυγχώρεση περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα:

  1. Αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας.
  2. Εκφράστε τη μεταμέλεια και τη λύπη σας χωρίς να την αφήσετε να μετατραπεί σε ντροπή.
  3. Δεσμευτείτε να επανορθώσετε για κάθε ζημιά που προκαλέσατε.
  4. Εξασκηθείτε στην αυτοαποδοχή και εμπιστευτείτε τον εαυτό σας ότι θα τα καταφέρετε καλύτερα στο μέλλον.

Οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να αφήσουν τις ενοχές, πράγμα που είναι κατανοητό. Εξάλλου, δεν είναι εύκολο να προχωρήσετε μετά από ένα λάθος που κάνατε με ένα παιδί. Αλλά το να αφήνετε ένα ενήλικο παιδί να σας χειραγωγεί ενεργά με τοξικές ενοχές θα σας φθείρει και θα σας κάνει να αισθάνεστε ανίσχυροι.

Ένα μήνυμα προς τα ενήλικα παιδιά που μπορεί να πονάνε

Δουλεύω επίσης με πολλά ενήλικα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί από τους γονείς τους. Ως γονέας και εγώ, έχω κάνει τα δικά μου λάθη. Μερικοί γονείς προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ενώ απέχουν πολύ από το να είναι τέλειοι. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλοί συναισθηματικά ανώριμοι και τοξικοί γονείς εκεί έξω. Αν είστε ενήλικο παιδί πραγματικά τοξικών γονέων που σας τραυμάτισαν, σας συμπάσχω.

Παρόλα αυτά, μην θέτετε σε κίνδυνο την προσπάθειά σας για επιτυχία κατηγορώντας τους γονείς σας για τους δικούς σας αγώνες. Αντ’ αυτού, ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς μπορείτε να κινηθείτε προς την επιθυμητή ανεξαρτησία σας. Το συμπέρασμα είναι ότι:

«Μάθετε να αισθάνεστε καλά γνωρίζοντας τη δική σας αξία ως ενήλικας, ακόμη και αν οι γονείς σας δεν έκαναν την καλύτερη δουλειά για να τη δουν ή να την εκφράσουν»

Jeffrey Bernstein, Ph.D.

Αναφορές

Bernstein, J. (2023). 10 Days to a Less Defiant Child (3rd Edition). Hachette Go Publications, New York, N.Y.

Bernstein, J. (2020). The Anxiety, Depression, & Anger Toolbox for Teens, PESI Publishing Eu Claire, WI.

Deidre McPhillips (2023) Mental health struggles are driving more college students to consider dropping out, survey finds, CNN, https://www.cnn.com/2023/03/23/health/mental-health-college-dropout-sur…

Hanson, Melanie. “College Dropout Rates” EducationData.org, June 17, 2022, https://educationdata.org/college-dropout-rates

Kelly E. Cichy, Eva S. Lefkowitz, Eden M. Davis, Karen L. Fingerman, “You Are Such a Disappointment!”: Negative Emotions and Parents’ Perceptions of Adult Children’s Lack of Success, The Journals of Gerontology: Series B, Volume 68, Issue 6, November 2013, Pages 893–901, https://doi.org/10.1093/geronb/gbt053

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν σε έναν σύντροφο που τους φέρεται άσχημα;
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση