Το Kakeibo είναι εμπνευσμένο από την ιαπωνική ιδέα του “nagomi”, μιας έννοιας που δύσκολα μεταφράζεται, αλλά σχετίζεται με την αρμονία, την ισορροπία και τη βιώσιμη διαβίωση. Το σύστημα προωθεί την εφαρμογή αυτών των αξιών στην καθημερινή μας ζωή.
Το 1904, Hani Motoko, η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος στην Ιαπωνία και αργότερα διευθύντρια ενός γυναικείου περιοδικού, καθιέρωσε αυτήν την πρακτική. Είχε ως στόχο να βοηθήσει τις Ιαπωνέζες νοικοκυρές να διαχειρίζονται καλύτερα τις μηνιαίες δαπάνες τους. Οι γυναίκες εκείνης της εποχής συχνά έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με περιορισμένους πόρους, και η Motoko επιθυμούσε να τους παράσχει εργαλεία για την επίτευξη των οικονομικών τους στόχων. Για να το κάνει αυτό, δημιούργησε ένα σύστημα που είναι ταυτόχρονα χρήσιμο, απλό και συνειδητοποιημένο.
Advertisment
Αποκαλούμενη ως το ιαπωνικό μυστικό για την αποταμίευση, η φιλοσοφία του Kakeibo δεν είναι μόνο για τους αριθμούς, αλλά και για την αυτογνωσία. “Σπαταλώ ορθά, αποθηκεύω ορθά, ζω ορθά” είναι το σύνθημα της μεθόδου. Το Kakeibo έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τελευταία, όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο μας βοηθά να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι για το πώς και πού δαπανούμε τα χρήματα.
Αυτή η φιλοσοφία ζητά από εμάς να είμαστε συνειδητοποιημένοι και προσεκτικοί όταν πρόκειται για τις δαπάνες μας, προσφέροντάς μας έναν τρόπο να καταλάβουμε το “γιατί” πίσω από κάθε αγορά μας. Στοχεύει στη βελτίωση της σχέσης μας με τα χρήματα, πέρα από απλές αριθμητικές πράξεις, και βάζει τον άνθρωπο και τη ψυχολογία του στο επίκεντρο. Είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε την οικονομική μας πραγματικότητα, όχι μόνο διαχειριζόμενοι καλύτερα τα χρήματα, αλλά και χρησιμοποιώντας τα για να ζούμε μια πιο ικανοποιητική ζωή.
Για να εφαρμόσουμε το Kakeibo, ξεκινάμε αποδίδοντας σημασία σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις:
Advertisment
- Πόσα κερδίζετε κάθε μήνα;
- Πόσο θέλετε να βάλετε στην άκρη;
- Πόσα δίνετε τώρα;
- Ποιες πτυχές θέλετε να βελτιώσετε;
Και για να το εφαρμόσετε στην πράξη, εδώ είναι 6 απλά βήματα:
- Καταγράφετε τα σταθερά έξοδά σας, όπως το ενοίκιο ή οι δόσεις δανείου.
- Υπολογίστε το μηνιαίο εισόδημά σας από όλες τις πηγές.
- Ορίστε έναν ρεαλιστικό στόχο αποταμίευσης για τους επόμενους μήνες.
- Υπολογίστε πόσα μπορείτε να δαπανήσετε ελεύθερα κάθε μήνα.
- Διαιρέστε τα ελεύθερα χρήματα με τον αριθμό των εβδομάδων του μήνα, για να έχετε μια εβδομαδιαία προϋπολογισμένη δαπάνη.
- Κάθε εβδομάδα, συγκρίνετε τις πραγματικές δαπάνες σας με τον προϋπολογισμό και εξετάστε τρόπους για να βελτιώσετε.
Με λίγα λόγια, το Kakeibo δεν είναι απλώς ένας προϋπολογισμός, αλλά ένας τρόπος να κάνουμε τα χρήματα εργαλείο για μια καλύτερη ζωή.
Η καρδιά της τέχνης Kakeibo είναι η προσεκτική καταγραφή των οικονομικών κινήσεών σας, λειτουργώντας σαν ένα “οικονομικό ημερολόγιο”. Στην αρχή του μήνα, κάνετε μια εκτίμηση των πιθανών εσόδων και αφαιρείτε τις σταθερές δαπάνες όπως είναι το ενοίκιο ή οι λογαριασμοί σας. Τα χρήματα που απομένουν είναι αυτά που μπορείτε να ξοδέψετε ή να αποταμιεύσετε.
Κάθε φορά που κάνετε μια δαπάνη, την καταχωρείτε στο ημερολόγιό σας, οργανώνοντάς την σε μία από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες:
- Βασικές ανάγκες (π.χ., τρόφιμα, βενζίνη).
- Πολυτέλειες (όπως έξοδα για διασκέδαση και ταξίδια).
- Πολιτιστικές δαπάνες (βιβλία, εισιτήρια για μουσεία).
- Αναπάντεχα έξοδα (ιατρικές επισκέψεις, δώρα).
Αυτή η ταξινόμηση σας βοηθά να κατανοήσετε την οικονομική σας κατάσταση ανά πάσα στιγμή. Στο τέλος του μήνα, κάνετε μια επανεξέταση, συγκρίνοντας τις πραγματικές δαπάνες με τους αρχικούς σας στόχους.
Το σημαντικό είναι να βρείτε μια ισορροπία: οι οικονομικοί στόχοι που θέτετε θα πρέπει να είναι όχι μόνο φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστικοί, ώστε να μην νιώθετε σπάταλοι, αλλά να απολαμβάνετε και τη ζωή σας. Είναι ΟΚ να κάνετε και “περιττές” αγορές εφόσον γίνονται με συνείδηση.