,

Βασίλης Βαρδάκας και Βλάσης Μαρωνίτης: Έχουμε μια τεράστια επιθυμία να δημιουργήσουμε, να εξελιχθούμε και να προσφέρουμε

Οι εκδότες της Key Books δίνουν συνέντευξη στην Εναλλακτική Δράση

Στον σύγχρονο κόσμο των εκδόσεων, όπου ο αναγνώστης είναι πλημμυρισμένος από πληροφορίες και οι εκδοτικοί οίκοι ανταγωνίζονται για μια θέση στα βιβλιοπωλεία και τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι σταθερές αξίες και οι καινοτόμες προσεγγίσεις ξεχωρίζουν περισσότερο από ποτέ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Key Books καταφέρνει να αναδεικνύεται ως ένας φάρος γνώσης και πολιτισμού, γιορτάζοντας φέτος τη δεκαετία της παρουσίας της στο χώρο.

Κάθε επιτυχία έχει πίσω της μια ιστορία. Στην περίπτωση της Key Books, οι πρωταγωνιστές είναι οι Βασίλης Βαρδάκας και Βλάσης Μαρωνίτης, οι άνθρωποι που έθεσαν τις βάσεις για έναν οίκο που συνδυάζει την ποιότητα με την προσβασιμότητα. Με τον καιρό, το brand της Key Books έχει γίνει συνώνυμο με best seller τίτλους που κινούνται στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης.

Στη σημερινή συνέντευξη, ο Βασίλης Βαρδάκας και ο Βλάσης Μαρωνίτης μιλούν στον Μωυσή Σεργιάννη για λογαριασμό της Εναλλακτικής Δράσης.

Θα αρχίσω αυτή τη συνέντευξη από το προφανές. 10 Χρόνια Key Books! Είναι λίγα ή πολλά τα 10 χρόνια;

Είναι φορές που νιώθουμε ότι ξεκινήσαμε σαν χθες γιατί έχουμε όραμα, πάθος και αγάπη για αυτό που κάνουμε, και άλλες που πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μια ζωή στον χώρο του βιβλίου. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για συναρπαστικά χρόνια, γεμάτα δημιουργία, μαθήματα, δώρα, γνώση και χαρά. Είναι απολαυστικό να εργάζεσαι πάνω στο όνειρό σου. Έτσι, νιώθεις ότι δεν δουλεύεις ποτέ! Και ναι, το παραπάνω κλισέ ισχύει!

Όταν ξεκινούσατε τότε, φανταζόσασταν την επιτυχία που έχει σήμερα ο Εκδοτικός Οίκος;

Είχαμε πάντα υψηλούς στόχους, ακόμα και όταν ήμασταν οι δυο μας και κάναμε ό,τι δουλειά μπορείς να φανταστείς. Μεταφράσεις, επιμέλειες, μεταφορές, αποθήκη, εμπορικές συμφωνίες, προώθηση και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να σταθεί στα πόδια του ο εκδοτικός. Επειδή, όμως, και οι δύο είχαμε ένα εργασιακό background σε μεγάλους οργανισμούς και σφυρηλατήθηκε εκεί το mindset μας, μάθαμε να δουλεύουμε σε συνθήκες και με όρους πρωταθλητισμού. Και με αυτό το λογισμικό τρέχουμε και την Key Books. Να σου πούμε πάντως πως από το ξεκίνημα είχαμε σκεφτεί το τέλος της διαδρομής. Και έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να φτάσουμε εκεί.

Σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Ελλάδας όπου ο ένας Εκδοτικός Οίκος έκλεινε μετά τον άλλον, εσείς αποφασίσατε να ανοίξετε έναν καινούργιο. Τι σκεφτόσασταν; Ότι είστε καλύτεροι από τους άλλους; Ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά που θα το καλύπτατε ή ήταν απλά μια αυθόρμητη κίνηση κι ότι γίνει;

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμασταν πάνω σε τεράστια καράβια που βάζανε νερά και ήταν έτοιμα να βουλιάξουν, οπότε είχαμε μόνο μια επιλογή. Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Είχαμε μια μεγάλη αγάπη για το βιβλίο και μια μεγάλη άγνοια για την αγορά του. Δουλεύαμε και μαθαίναμε κάθε μέρα κάτι καινούργιο. Αποφασίσαμε να εστιάσουμε στα βιβλία τα οποία γνωρίζαμε καλύτερα και διαβάζαμε οι ίδιοι. Βιβλία non fiction -προσωπική ανάπτυξη, business books, ψυχολογία, δημιουργικότητα- τα οποία εκτός από εμάς τα ζητούσε η εποχή. Ήταν πολλοί οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να κάνουν νέα ξεκινήματα και αναζητούσαν έμπνευση, γνώση και εφόδια για να δημιουργήσουν το μέλλον τους. Όλους μας έχει πάρει ο ύπνος με ένα βιβλίο στο χέρι, όσο καλό κι αν ήταν. Εμάς όμως μας άρεσε να εκδίδουμε βιβλία που σε κάνουν να θέλεις να σηκωθείς το πρωί και να κυνηγήσεις τα όνειρα σου.

Στέφανος Ξενάκης, Αγνή Μαριακάκη, Νίνα Καλούτσα, Θανάσης Ευθυμιάδης, είναι μερικοί μόνο από τους Έλληνες συγγραφείς που σας εμπιστεύτηκαν. Γιατί πιστεύετε ότι σας εμπιστεύτηκαν;

Γιατί εμπιστεύτηκαν έναν μικρότερο εκδοτικό οίκο και όχι έναν μεγαλύτερο, θα συμπληρώναμε στην ερώτηση. Με το μέγεθος της δικής μας παραγωγής, έχουμε τη δυνατότητα να ασχολούμαστε με κάθε συγγραφέα προσωπικά, από τη φάση της γέννησης μιας ιδέας που μπορεί να γίνει βιβλίο έως το τέλος της διαδρομής που είναι η προώθηση του βιβλίου. Και είμαστε σχολαστικοί, δίνουμε έμφαση στη λεπτομέρεια, στην ποιότητα, στην αισθητική και στα στοιχεία αυτά που θα βοηθήσουν ένα βιβλίο να βρει το κοινό του. Είμαστε ο μόνος εκδοτικός οίκος που το κάνει αυτό; Προφανώς και όχι. Το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο και αυτό φαίνεται να κάνει τη διαφορά και να κερδίζει τόσο την εμπιστοσύνη των δημιουργών όσο και κείνη του αναγνωστικού κοινού!

Οι δρόμοι μας διασταυρώνονται τακτικά σε διάφορα events και συνέδρια. Δεν εκδίδετε απλά βιβλία, είστε και οι ίδιοι μέσα στον πυρήνα αυτού του χώρου που αποκαλούμε Προσωπική Ανάπτυξη. Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε που σας ενέπνευσε να δουλέψετε με τον εαυτό σας;

ΒΒ: Η αρχή με εμένα έγινε με τους μύθους του Αισώπου, τον Προμηθέα και τον Πίτερ Παν! Αστειεύομαι… Ο Δρόμος του Ειρηνικού Πολεμιστή του Νταν Μίλμαν. Μετά από χρόνια, είχαμε τη χαρά να εκδώσουμε εμείς ένα άλλο εξαιρετικό βιβλίο του, την Κρυφή Σχολή!

ΒΜ: Το βιβλίο που δεν μου άφησε κανένα -μα κανένα- περιθώριο να μην δουλέψω με τον εαυτό μου είναι η Ασκητική. Θυμάμαι σαν τώρα ότι την πρώτη φορά που το διάβασα -γιατί έχουν ακολουθήσει πολλές αναγνώσεις από τότε- για κάποιο λόγο που ποτέ δεν εξήγησα άρχισα να το διαβάζω μεγαλόφωνα. Και στην Ασκητική επιστρέφω ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά όταν τα πράγματα ζορίζουν.

Και μιας και αναφέραμε τα συνέδρια του παρελθόντος ας πάμε και σε ένα του μέλλοντος. Ετοιμάζετε ένα νέο project, το αποκαλείτε Life Project και είναι το δικό σας παιδί, η πρώτη σας διοργάνωση. Πείτε μας περί τίνος πρόκειται. Ποια είναι η αποστολή του, ποιο είναι το όραμα;

Το Life Project είναι ένα πρότζεκτ που θα γεννάει άλλα πρότζεκτ. Και συγκεκριμένα events. Στην καρδιά αυτού του εγχειρήματος βρίσκεται η παραδοχή πως το σημαντικότερο πρότζεκτ της ζωής μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Ο οποίος εαυτός χρειάζεται γνώση, εμπειρία και έμπνευση. Κορυφαίοι επιστήμονες, συγγραφείς, επιχειρηματίες, ψυχολόγοι και άλλα σπουδαία μυαλά θα προσεγγίσουν και θα φωτίσουν τα πιο σημαντικά θέματα της ζωής μας. Μέσα από ομιλίες, συζητήσεις και workshops θα μοιραστούν βιώματα, ιδέες και σκέψεις.

Αυτή τη φορά θα λάβει χώρα στις 18 Νοεμβρίου. Ποιοι θα μιλήσουν; Γιατί να έρθει κάποιος να το παρακολουθήσει;

Γιατί μέσα σε μια ημέρα, θα μπορέσει να αποκτήσει πολύτιμα εργαλεία και εφόδια που θα του φανούν χρήσιμα για τη ζωή του στο εδώ και τώρα. Γιατί θα έχει την ευκαιρία να συνδεθεί όχι μόνο με τον εαυτό, αλλά και με τους ανθρώπους γύρω του. Γιατί θα μιλήσουμε για διαχείριση στρες, ηγεσία, συντροφικότητα, γονεϊκότητα, πνευματικότητα, ψυχική υγεία, mindfulness και φυσικά, σχέσεις. Γιατί θα μπορέσει να παρακολουθήσει, να συζητήσει και να διαδράσει με πάνω από 15 κορυφαίους ομιλητές.

  • Δημήτρης Καραγιάννης (Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής)
  • Ελένη Καραγιάννη (Ψυχίατρος)
  • Αγνή Μαριακάκη (Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια MindSearch, Συγγραφέας)
  • Στέφανος Ξενάκης (Συγγραφέας)
  • Γιώργος Χρούσος (Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Ανδρέας Κονάνος (συγγραφέας)
  • Μπάνε Πρέλεβιτς (Life Explorer)
  • Θεόφιλος Βασιλειάδης (Διευθύνων Σύμβουλος του kariera.gr)
  • Απόστολος Κουμαρινός (Ιδρυτής theSpeakers, Public Speaking Champion)
  • Μυρτώ Λεγάκη, (Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Mindfulness, Ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center)
  • Κατερίνα Μουστάκα (Ιατρός, συγγραφέας)
  • Βίκυ Φλέσσα (Δημοσιογράφος)
  • Δημήτρης Δημητριάδης (Futurist)
  • Νίκη Μπουτάρη (εκδότρια, ιδρύτρια Just a number)
  • Δήμητρα Δασκαλάκη (Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας Metro)
  • Τατιάνα Τούντα (Chairwoman & CEO Hellas EAP).
    Το event θα παρουσιάσει ο χαρισματικός διαφημιστής και συγγραφέας Θοδωρής Τσεκούρας.

Ομολογώ πως ακούγεται συναρπαστικό και είμαι βέβαιος ότι θα έχει κάθε επιτυχία όπως και όλα όσα κάνετε. Κλείνω τη συνέντευξη με μια ερώτηση. Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από όσα κάνετε;

Έχουμε μια τεράστια επιθυμία να δημιουργήσουμε, να εξελιχθούμε και να προσφέρουμε. Και να αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση