,

Μεγάλη έρευνα σε αιωνόβια άτομα αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας

Η μεταβολική υγεία και ο τρόπος ζωής ενδέχεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μακροζωίας.

Μεγάλη έρευνα σε αιωνόβια άτομα αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ερεύνα για τους ενενηντάρηδες και τους αιωνόβιους, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην κατανόηση της μακροζωίας και της γήρανσης με καλύτερη υγεία. Μια πρόσφατη σουηδική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GeroScience, εξετάζει τους βιοδείκτες σε άτομα που ζουν πέραν των 90 ετών, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για την επίτευξη μακροζωίας με υγεία.

Στη μελέτη αυτή, παρακολούθησαν ένα δείγμα 44.000 Σουηδών, ηλικίας 64-99, επί 35 χρόνια, και κατέληξαν σε ενδιαφέρουσες συμπεράσματα. Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Karin Modig, τα άτομα που έφτασαν τα 100 χρόνια είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης και ουρικού οξέος σε σχέση με τους πιο νέους. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτές οι διαφορές ήταν πιο έντονες σε ορισμένους βιοδείκτες όπως το ουρικό οξύ, όπου οι διαφορές σε απόλυτους όρους ήταν αξιοσημείωτες.

Advertisment

Οι βιοδείκτες που συνδέθηκαν με την πιθανότητα να γίνει κάποιος αιωνόβιος συμπεριλάμβαναν τα επίπεδα χοληστερόλης, σιδήρου, γλυκόζης, κρεατινίνης, καθώς και δείκτες για τη λειτουργία του ήπατος. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η μεταβολική υγεία και ο τρόπος ζωής ενδέχεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μακροζωίας.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για την περαιτέρω έρευνα στον τομέα της μακροζωίας και της υγείας. Αν και δεν μπορούμε να αναγορεύσουμε ακόμη ακριβείς αιτίες ή γονίδια που επηρεάζουν αυτούς τους βιοδείκτες, η συσχέτιση με την διατροφή και τον τρόπο ζωής είναι πολύ πιθανή.

Συνοψίζοντας, η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας της υγείας στη διαδικασία της γήρανσης. Ενδεχομένως, μια υγιεινή διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη μακροζωίας με καλύτερη υγεία, ένας στόχος που ανταποκρίνεται στον στόχο σας να διαδίδετε ευγενείς ιδέες στον κόσμο και να δημιουργείτε πλούτο με έξυπνους τρόπους.

Advertisment

Υιοθετώντας μια πιο πνευματική προσέγγιση στη γήρανση

Οι έρευνες δείχνουν ότι ζούμε για όλο και περισσότερα χρόνια. Αν αυτό ισχύει, τότε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα που είμαστε μικρότεροι ώστε να μη μετανιώσουμε αργότερα για τη ζωή που κάναμε;

Υπάρχει κάτι βαθιά μέσα μας, η κρυφή μας κατανόηση, που μας οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι αποκτάμε τόσα πολλά μέσω της ωρίμανσης: την αίσθηση της εκπλήρωσης, τη δύναμη της συγχώρεσης, το αντίδοτο της γενναιοδωρίας και τη σοφία.

Αποδεχόμενοι το γεγονός ότι ακόμα κι αυτή ακριβώς τη στιγμή, βρισκόμαστε μια μέρα πιο κοντά στην τρίτη ηλικία, ένα λεπτό πιο κοντά στο θάνατο ή στην πρώτη ρυτίδα, μαθαίνουμε να εκτιμάμε αυτά που έχουμε όσο τα έχουμε. Μαθαίνουμε να αγαπάμε το σώμα μας περισσότερο παρά να το κρίνουμε αυστηρά και να συνδεόμαστε με την κοινότητα και την οικογένειά μας όσο ακόμα μπορούμε. Να θυμόμαστε πάντα ότι «και αυτό θα περάσει».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση