Δωρεάν Self-test για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου ανακοίνωσε του Υπουργείο Υγείας

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου πρόληψης του καρκίνου, που περιλαμβάνει ακόμα και τη διενέργεια self-test σε σπίτια για

Δωρεάν Self-test για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου ανακοίνωσε του Υπουργείο Υγείας

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου πρόληψης του καρκίνου, που περιλαμβάνει ακόμα και τη διενέργεια self-test σε σπίτια για την ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων. Αυτά τα self-test αποτελούν ένα επιπλέον μέσο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ιδίως για γυναίκες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις ή αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διανομή δωρεάν ειδικών κιτ αυτοδειγματοληψίας σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι Ρομά και οι μετανάστριες, οι οποίες συχνά απέχουν από τις προληπτικές εξετάσεις. Αυτά τα κιτ επιτρέπουν στις γυναίκες να πραγματοποιήσουν το τεστ στο σπίτι τους, με το δείγμα να αποστέλλεται και να αναλύεται σε εργαστήριο.

Advertisment

Εάν τα αποτελέσματα δείξουν προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι δικαιούχοι ενημερώνονται για τις περαιτέρω εξετάσεις που πρέπει να υποβληθούν. Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να καταπολεμήσει τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η υιοθέτηση αυτών των μέτρων αναμένεται να επιταχύνει την πρόοδο προς τον στόχο της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, παράλληλα με τη διανομή των κιτ αυτοδειγματοληψίας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εξετάζεται η επέκταση του self-test και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (FIT). Αυτό το τεστ ανιχνεύει τυχόν αίμα στα κόπρανα, παρέχοντας έναν ακόμα τρόπο πρόληψης και ανίχνευσης καρκίνου.

Advertisment

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη υιοθέτησε αυτήν την πρακτική με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε σημαντικά μετά την εισαγωγή του FIT στο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της προάσπισης της δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, προβλέπεται η επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού κατά του ιού HPV για τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας 15-18 ετών, με στόχο τη μείωση της διάδοσης του ιού και των ανεπιθύμητων επιπτώσεων του στη μετέπειτα ηλικία.

Συνολικά, αυτές οι πρωτοβουλίες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της προαγωγής της δημόσιας υγείας. Μέσω της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και της παροχής δωρεάν προσυμπτωματικών εξετάσεων και εμβολίων, επιδιώκεται η εξάλειψη του καρκίνου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση