Να ονειρεύεστε. Να κάνετε πλάνα κι ας γελάει ο Θεός με αυτά…

Να ονειρεύεστε. Να επιμένετε. Μόνο έτσι καταπίνεται η πίκρα.

Να ονειρεύεστε. Να κάνετε πλάνα κι ας γελάει ο Θεός με αυτά...

Να ονειρεύεστε. Να κάνετε πλάνα, ασχέτως αν ο Θεός γελάει με αυτά. Να επιμένετε. Μόνο έτσι καταπίνεται η πίκρα.

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν σκέφτονται το αύριο. Που όταν τους ρωτήσεις ποιοι είναι οι στόχοι της χρονιάς σου, αυτοί θα απαντήσουν Έχει ο Θεός. Όντως έχει ο Θεός, αλλά είμαστε και εμείς, που αν για κάποιο απίστευτο λόγο δεν σκεφτούμε τι θα μαγειρέψουμε απόψε, πως θα βγει το πρόγραμμα αύριο, ποιος θα πάρει τα παιδιά, τι θα φορέσουμε στην δεξίωση και άλλα τόσα, θα παραλύσει το σύμπαν. Κυριολεκτικά όμως!

Advertisment

Αφού είμαστε τόσο οργανωμένοι και εξοπλισμένοι με αναλυτική σκέψη γιατί δεν χρησιμοποιούμε τις ικανότητες μας και για μακροπρόθεσμα πλάνα; Ας θέσουμε όντως τους στόχους της χρονιάς αφού έχουμε ανάγκη να ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα και ας δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πλάνο που θα μας φτάσει εκεί. Να ξεχωρίσουμε τις προσωπικές ανάγκες από τις επαγγελματικές και τις οικογενειακές και να τις θέσουμε ως προτεραιότητα.

Ένας προσωπικός στόχος μπορεί να ακούγεται υπερβολικά απλός, δύσκολος όμως να τον επιτύχεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι λέμε ότι αυτή την χρονιά θα μάθω να λέω όχι. Τι απλή και σύντομη λέξη που δυστυχώς χρειαζόμαστε σπρώξιμο για να μάθουμε να την χρησιμοποιούμε συχνά και σωστά. Ας πούμε επιτέλους ΌΧΙ στον καφέ που δεν θέλουμε να πάμε και ας πούμε ΝΑΙ στην ήσυχη βόλτα με το αυτοκίνητο εκτός της πόλης.

Ας πούμε ΌΧΙ σε αυτό το έξτρα της δουλειάς που θα μας κάνει πάλι να αργήσουμε και ας πούμε ΝΑΙ στην αγκαλιά στον καναπέ με την κουβερτούλα, τον καφέ και το χειμωνιάτικο παράθυρο. Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε επιτέλους να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε. Αλλοιωνόμαστε με τον καιρό, και δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Advertisment

Με την ταχύτητα του χρόνου, την πίεση της καθημερινότητας και τα ασταμάτητα «τώρα», ξεχνάμε τα όρια μας, εθελοτυφλούμε σε ότι μας ενοχλούν και απαντάμε «καλά εσύ» για να κλείσει η συζήτηση πριν καν αρχίσει.

Επομένως, είναι τόσο σημαντικό να θέτουμε στόχους, ιδιαίτερα προσωπικούς, όσο απλοί και αν ακούγονται. Είναι τεράστιες οι αλλαγές που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να φέρουμε στην ζωή μας και ο έλεγχος τους να εξαρτάται από εμάς που δύνανται να μας δώσουν την δυναμικότητα που τόσο μας λείπει.

Η αυτοβελτίωση προέρχεται αφού γίνει η αυτοκριτική. Πρέπει λοιπόν, να μιλάμε με τον εαυτό μας, να ακούμε την συνείδηση μας και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Μόνο έτσι προχωράμε μπροστά και μπορούμε να νιώθουμε λίγο καλύτερα με τον εαυτό μας από ότι χθες. Ας μάθουμε λοιπόν να μας ακούμε και να μας εμπιστευόμαστε. Εμείς ξέρουμε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τι είναι για καλό μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση