Πόνος στον αυχένα: Πότε πρέπει να ανησυχείτε και πώς αντιμετωπίζεται

Τι προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα;

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;

Ξυπνήσατε με πιάσιμο; Υποφέρετε από πόνο στον αυχένα; Οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουμε πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή. Δεν αποτελεί έκπληξη – ο αυχένας είναι ένα θαύμα της φυσικής μηχανικής, που μας επιτρέπει να στρέφουμε το κεφάλι μας προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει το βάρος του κρανίου μας και να προστατεύει τα ζωτικά νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλό μας με το υπόλοιπο σώμα μας.

Τι προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα;

Επτά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι συνδέονται μεταξύ τους με σπογγώδεις “δίσκους” που απορροφούν τους κραδασμούς, με ένα δίκτυο μυών και σκληρού συνδετικού ιστού που τους υποστηρίζει. Ο νωτιαίος μυελός διατρέχει ένα κανάλι που προστατεύεται από όλες τις πλευρές από οστά. Βλάβη ή καταπόνηση σε οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Advertisment

Ποια είναι τα συμπτώματα του πόνου στον αυχένα;

Πόνος που συχνά ξεκινά από τον αυχένα και εξαπλώνεται σε έναν ή και τους δύο ώμους – μερικές φορές και πιο κάτω στο χέρι – ή μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Ο αυχένας και οι ώμοι σας μπορεί να δίνουν αίσθηση δυσκαμψίας ή μπορεί να αισθάνεστε καρφίτσες και βελόνες. Είναι συνηθισμένα συμπτώματα και συνήθως δεν αποτελούν ανησυχητικό σημάδι, αλλά πρέπει να ελεγχθούν, καθώς υποδηλώνουν ότι ένα νεύρο που εξέρχεται από τη σπονδυλική σας στήλη μπορεί να έχει ερεθιστεί. Ο πόνος συνήθως βελτιώνεται μετά από λίγες ημέρες και εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Χρειάζεστε φυσιοθεραπευτή;

Εφόσον δεν έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι απίθανο να χρειαστείτε εξετάσεις και μπορεί να μην χρειαστεί καν να επισκεφθείτε γιατρό. Οι ακτινογραφίες και οι σαρώσεις δεν συνιστώνται παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, καθώς δεν αλλάζουν τις θεραπευτικές επιλογές.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε;

Οι περισσότεροι πόνοι στον αυχένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τα συμπτώματά σας εάν:

Advertisment

  • Συνδέεται με μούδιασμα, αδυναμία ή επίμονες καρφίτσες και βελόνες στο χέρι σας.
  • Έχετε υποστεί κάποιο τραύμα, όπως τραυματισμό στο γυμναστήριο.
  • Αισθάνεστε γενική αδιαθεσία, ιδίως με απώλεια βάρους ή πυρετό.
  • Ο πόνος επιδεινώνεται συνεχώς αντί να βελτιώνεται.
  • Τα οστά του αυχένα – και όχι οι μύες σε κάθε πλευρά – είναι πολύ ευαίσθητα.
  • Παρουσιάζετε επίσης αδυναμία στα πόδια σας ή προβλήματα με την ούρηση.
  • Έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως ιστορικό πρόσφατου ατυχήματος, καρκίνο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Θεραπεία του πόνου στον αυχένα

Συνεχίστε να κινείστε

Όταν εμφανίζετε για πρώτη φορά πόνο στον αυχένα, η κίνηση μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και θα πρέπει να ξεκουράζεστε σε ουδέτερη θέση για μερικές ημέρες. Μετά από αυτό, εφόσον δεν έχετε τις παραπάνω “κόκκινες σημαίες”, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κινείτε τον αυχένα σας για να σταματήσετε τη σκλήρυνσή του – γι’ αυτό και δεν συνιστώνται κολάρα ή στηρίγματα για τον αυχένα, εκτός αν το πει ο γιατρός σας.

Γυρίστε το κεφάλι σας απαλά προς όλες τις κατευθύνσεις κάθε λίγες ώρες, προσπαθώντας να αυξήσετε το εύρος της κίνησης σταδιακά. Αποφύγετε το παρατεταμένο καθισιό, αλλά συνεχίστε τις συνήθεις δραστηριότητές σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Φαρμακευτική αγωγή και αυτοφροντίδα

Παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη – η οποία διατίθεται και σε τζελ από τον φαρμακοποιό σας – θα σας βοηθήσουν Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια σύντομη αγωγή με μυοχαλαρωτικά αν υπάρχει μεγάλος μυϊκός σπασμός. Ένα μαξιλάρι ή μία θερμοφόρα πάνω στους πονεμένους μύες μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στo επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine το 2015 συνέκρινε δύο μη παρεμβατικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου στον αυχένα με τα αποτελέσματα της συνήθους θεραπείας. Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους ασθενείς με πόνο στον αυχένα σε τρεις ομάδες θεραπείας:

“Συνήθης φροντίδα”. Αυτή περιλαμβάνει τις θεραπείες που συνήθως συνιστώνται από τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως φάρμακα και παραπομπή σε φυσιοθεραπευτή.

Βελονισμός. Αυτοί οι ασθενείς έλαβαν τη συνήθη φροντίδα, συν έως 12 συνεδρίες βελονισμού σε διάστημα 5 μηνών.

Τεχνική Alexander. Αυτή η ομάδα έλαβε τη συνήθη περίθαλψη συν 20 ατομικές συνεδρίες διδασκαλίας σχετικά με την τεχνική Alexander, μια μέθοδο αυτοφροντίδας που δίνει έμφαση στην “αυτοπαρατήρηση και τη λεπτή αλλαγή συμπεριφοράς” για τον έλεγχο της αντίδρασης του ατόμου στον πόνο και τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο εκτελούνται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Η μελέτη αυτή αποτελεί είδηση εξαιτίας του σημαντικότερου ευρήματός της: όταν οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ένα χρόνο μετά την έναρξη της μελέτης (δηλαδή 6 έως 7 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας), όσοι είχαν λάβει συνεδρίες βελονισμού ή τεχνικής Alexander ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο και αναπηρία από εκείνους που έλαβαν μόνο τη συνήθη φροντίδα. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες λόγω της θεραπείας.

Μεγάλη ανασκόπηση σε πάνω από 700 μελέτες κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

Οι τρέχουσες συστηματικές ανασκοπήσεις έδειξαν πιθανά πλεονεκτήματα των συμπληρωματικών θεραπειών στην ανακούφιση του πόνου στον αυχένα ή των συναφών συμπτωμάτων. Ο βελονισμός, ο κόκκος Jingfukang, η χειροπρακτική και ο χειρισμός της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ήταν οι παρεμβάσεις που μελετήθηκαν. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των πρωτογενών μελετών ήταν σπάνιες. Ωστόσο, η ασφάλεια άλλων θεραπευτικών μεθόδων δεν μπορούσε να κριθεί επαρκώς. Η επισκόπησή υπέδειξε ότι η μεθοδολογική ποιότητα για τις περισσότερες συστηματικές ανασκοπήσεις (7/8) ήταν χαμηλή ή μέτρια. Λόγω του κακού σχεδιασμού των προηγούμενων μελετών, του μικρού μεγέθους δείγματος, της μεροληψίας επιλογής και ανίχνευσης και της υψηλής ετερογένειας μεταξύ των μελετών, τα εν λόγω συμπεράσματα των διαθέσιμων συστηματικών ανασκοπήσεων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή για τη μελλοντική κλινική πρακτική.

Στραβός αυχένας

Ο στραβός αυχένας είναι όταν ο αυχένας κολλάει με το κεφάλι σας στραμμένο προς τη μία πλευρά. Μπορεί να οφείλεται σε καταπόνηση των μυών ή των συνδέσμων του αυχένα, με αποτέλεσμα οι μύες να μπαίνουν σε σπασμό. Ο ύπνος σε ρεύμα αέρα ή μια άβολη θέση μπορεί να το προκαλέσει. Συχνά είναι πολύ επώδυνο στους μύες της μιας πλευράς, αλλά συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Εν τω μεταξύ, τα παυσίπονα θα βοηθήσουν.

Αποφυγή του πόνου στον αυχένα – κανόνες και απαγορεύσεις

Δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα, αλλά απλές καθημερινές προφυλάξεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να υποφέρετε.

Τι να κάνετε

  • Γυρίστε την καρέκλα σας ώστε να κοιτάτε απευθείας τον υπολογιστή σας και ρυθμίστε την καρέκλα σας έτσι ώστε η οθόνη να βρίσκεται στο ύψος των ματιών.
  • Τεντωθείτε τακτικά αν εργάζεστε σε γραφείο ή αν οδηγείτε μεγάλες αποστάσεις.
  • Κρατήστε το κεφάλι σας πίσω πάνω από τη σπονδυλική σας στήλη και όχι σκυφτό προς τα εμπρός.
  • Σκεφτείτε να ξεκινήσετε Pilates ή Γιόγκα

Τι να μην κάνετε

  • Προσπαθήστε να μην κοιμάστε μπρούμυτα. Αν είναι δυνατόν, κοιμηθείτε ανάσκελα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα πολύ σταθερό ή ψηλό μαξιλάρι – θα πρέπει να υποστηρίζει τη φυσική καμπύλη του αυχένα σας.
  • Αποφύγετε να σκύβετε τν αυχένα για να βλέπετε το κινητό σας για πολλές ώρες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η κατανάλωση καφέ το πρωί μπορεί να προστατεύει την καρδιά περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη ημέρα
Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται την πρόβλεψη της εξέλιξης των αυτοάνοσων νοσημάτων
Γιατί είστε πάντα κουρασμένοι (και πώς να το διορθώσετε)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση