Κρύο ντους: Τι είναι η κρυοθεραπεία και 6 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό

Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιεί την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για να ψύξει τους ιστούς του σώματος για θεραπευτικούς λόγους.

Κρύο ντους: Τι είναι η κρυοθεραπεία και 6 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό

Το να σας τελειώσει το ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ντους μπορεί να είναι στην πραγματικότητα καλό. Ένα κρύο ντους -ακόμη και για λίγα λεπτά- μπορεί να λειτουργήσει ως κρυοθεραπεία για να σας βοηθήσει να επουλωθείτε, να ανακάμψετε και γενικά να νιώσετε καλά, ειδικά μετά την άσκηση.

“Τα κρύα ντους είναι ένας βολικός τρόπος για έναν “πολεμιστή του Σαββατοκύριακου”, έναν ερασιτέχνη αθλητή ή οποιονδήποτε απολαμβάνει την άσκηση να έχει μερικά από τα οφέλη της ψυχρής θεραπείας μετά την προπόνηση”, λέει η Sharon Hame, MD, ορθοπεδικός χειρουργός του UCLA Health με πιστοποίηση υποειδικότητας στην αθλητική ιατρική.

Advertisment

Τι είναι η κρυοθεραπεία;

Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιεί την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για να ψύξει τους ιστούς του σώματος για θεραπευτικούς λόγους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εφαρμογής της ψυχρής θεραπείας, όπως:

Ψυχρά ντους, τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση της θερμοκρασίας του νερού κάτω από τους 60 βαθμούς για δύο έως τρία λεπτά κάθε φορά

Ψυχρό σπρέι, που χρησιμοποιείται για να μουδιάσει μια μικρή περιοχή

Advertisment

Βύθιση σε κρύο νερό ή παγόλουτρα, ή βύθιση σε κρύο νερό όλου του σώματος εκτός από το κεφάλι και το λαιμό σας

Τοπική εφαρμογή πάγου για τη θεραπεία τραυματισμών ή συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων

Κρυοθεραπεία ολόκληρου του σώματος, η οποία εκθέτει το σώμα σε πολύ ψυχρούς ατμούς

Γιατί τα κρύα ντους μπορεί να σας κάνουν καλό

Τα κρύα ντους δεν αποτελούν την πρωταρχική θεραπεία για οποιεσδήποτε παθήσεις και οι έρευνες σχετικά είναι ακόμη περιορισμένες. Αλλά μια γρήγορη έκρηξη κρύου νερού μπορεί να είναι ευεργετική όταν χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η λήψη κρύων ντους μπορεί:

1. Να ενισχύσει την ανοσία σας στα κοινά κρυολογήματα

Το πέρασμα από ένα ζεστό σε ένα κρύο ντους -ακόμη και για λίγα λεπτά- μπορεί να σας προστατεύσει από τους ιούς που κυκλοφορούν. Το σοκ του κρύου νερού μπορεί να διεγείρει τα κύτταρα του αίματος που καταπολεμούν τη μόλυνση (λευκοκύτταρα). Μια μελέτη στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν σε κρύο ντους για 30, 60 ή 90 δευτερόλεπτα για 90 ημέρες δήλωσαν ασθένεια από την εργασία τους κατά 29% λιγότερο από ό,τι οι άνθρωποι που δεν πέρασαν σε κρύο ντους.

2. Καταπολεμήστε τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις της θεραπείας με κρύο νερό στην κατάθλιψη. Αλλά η έρευνα που υπάρχει δείχνει κάποια θετικά αποτελέσματα. Σε μια κλινική μελέτη, οι συμμετέχοντες που έκαναν καθημερινά κρύο ντους για αρκετούς μήνες ανέφεραν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι το κρύο νερό μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να μειώσει το άγχος.

3. Βελτίωση της κυκλοφορίας

Το κρύο νερό καταπονεί το σώμα σας – μπαίνει σε κατάσταση “επιβίωσης”, δουλεύοντας σκληρά για να διατηρήσει την κεντρική του θερμοκρασία. Αυτό διεγείρει το σώμα σας να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος.

“Η αύξηση της κυκλοφορίας αναδιανέμει το αίμα και παραδίδει φρέσκο οξυγονωμένο αίμα στις περιοχές του σώματος που χρειάζονται ανάκαμψη”, λέει ο Dr. Hame.

“Μειώνει το χρόνο που χρειάζονται οι μύες σας για να ανακάμψουν μετά την άσκηση”.

Με την πάροδο του χρόνου, το κυκλοφορικό σας σύστημα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό και να μεταφέρει το αίμα μέσα στο σώμα πιο γρήγορα – χρήσιμο για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

4. Αύξηση του μεταβολισμού

Το σώμα σας ξοδεύει ενέργεια προσπαθώντας να παραμείνει ζεστό σε ένα κρύο ντους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια μικρή ποσότητα καύσης θερμίδων και αυξημένος μεταβολισμός. Αλλά μην σκοπεύετε να πετάξετε ακόμα το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης – οι έρευνες σχετικά με αυτό το όφελος είναι περιορισμένες.

5. Μειώστε τη φλεγμονή και αποτρέψτε τον μυϊκό πόνο

Οι κρύες θερμοκρασίες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας να σφίγγουν (αγγειοσύσπαση). Όταν συμβαίνει αυτό, το αίμα μετακινείται προς τον πυρήνα του σώματός σας και τα ζωτικά όργανα. Το αίμα γίνεται φυσικά πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Καθώς το σώμα σας θερμαίνεται ξανά, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται (αγγειοδιαστολή), φέρνοντας αυτό το οξυγονωμένο αίμα πίσω στους ιστούς σας. Καθώς ρέει πίσω, βοηθά στην απομάκρυνση της φλεγμονής – μια αιτία του καθυστερημένου μυϊκού πόνου, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες μετά την άσκηση.

6. Ανακουφίστε τον τοπικό πόνο

Η ψυχοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο μειώνοντας τη φλεγμονή. Αλλά παρεμβαίνει επίσης στην αντίληψη του πόνου από τον εγκέφαλό σας. “Αν σας έχουν δώσει ποτέ κρύο σπρέι πριν από μια ένεση”, λέει ο Dr. Hame, “λειτουργεί μειώνοντας το πόσο γρήγορα η αίσθηση του πόνου ταξιδεύει μέσα από τα νεύρα σας”. Αμβλύνει τη νευρική μετάδοση που αποστέλλεται στον εγκέφαλό σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ντους σας ως κρυοθεραπεία

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν πόσο συχνά θα πρέπει κάποιος να κάνει ένα κρύο ντους. Αλλά ο Dr. Hame συνιστά τη χρήση της ψυχρής θεραπείας σε συνάρτηση με τις αθλητικές σας προσπάθειες – αν γυμνάζεστε καθημερινά, είναι εντάξει να κάνετε ένα κρύο ντους κάθε μέρα. Οι συμβουλές της για τη λήψη κρύων ντους περιλαμβάνουν:

Κρατήστε το νερό κάτω από τους 60 βαθμούς: Σε ένα τυπικό ντους στο σπίτι, κάντε το ντους όσο πιο κρύο γίνεται.

Κάντε το αργά: Ξεκινήστε με 30 δευτερόλεπτα κρύου νερού. Δουλέψτε μέχρι το ένα λεπτό και προχωρήστε μέχρι να κάνετε κρύο ντους για δύο με τρία λεπτά.

Εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού: Οι αθλητικοί γυμναστές του UCLA Health συχνά συνιστούν ένα ντους αντίθεσης μετά την προπόνηση. Περιλαμβάνει ένα ζεστό ντους για τρία λεπτά, ακολουθούμενο από ένα κρύο ντους για ένα λεπτό. Επαναλάβετε το μοτίβο τρεις φορές και τελειώνετε πάντα με το κρύο.

Σκέψεις για την υγεία πριν κάνετε κρύο ντους

Ο Dr. Hame εξηγεί ότι τα κρύα ντους είναι ασφαλή και δεν αποτελούν απειλή για την υγεία των περισσότερων υγιών ανθρώπων. Συμβουλευτείτε όμως τον γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες ή έχετε διαγνωστεί με:

  • Κνίδωση στο κρύο (κνίδωση), μια δερματική αντίδραση στην έκθεση στο κρύο
  • Καρδιακές παθήσεις, καθώς το σοκ του κρύου μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη πίεση στην καρδιά
  • Σύνδρομο Raynaud, το οποίο προκαλεί μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας ως αντίδραση στις χαμηλές θερμοκρασίες

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση