, ,

Σφηνάκια τζίντζερ | Τα οφέλη για τον οργανισμό, οι παρενέργειες και μία απολαυστική σπιτική συνταγή

Αυτή η φυσική ρίζα περιέχει βιοδραστικές ενώσεις οι οποίες ωφελούν την υγεία μας με διάφορους τρόπους.

Σφηνάκια τζίντζερ | Τα οφέλη για τον οργανισμό, οι παρενέργειες και μία απολαυστική σπιτική συνταγή

“Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει εξαιρετική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια”, λέει ο Reema Patel, διαιτολόγος με έδρα το Λονδίνο. “Συνήθως, τα σφηνάκια είναι συμπυκνωμένος χυμός τζίντζερ και μπορεί επίσης να περιέχουν μέλι, κουρκουμά, πιπέρι καγιέν ή χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού”.

Η άνοδος του τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ο πρωταγωνιστής της παράστασης σε αυτά τα σφηνάκια υγείας. Αυτή η φυσική ρίζα περιέχει βιοδραστικές ενώσεις, όπως οι τζιντζερόλες, οι οποίες πιστεύεται ότι ωφελούν την υγεία μας με διάφορους τρόπους1.

Advertisment

Μπορεί τελευταία να υπάρχει η τάση για τα λεγόμενα “σφηνάκια τζίντζερ”, αλλά το ίδιο το τζίντζερ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων από την αρχαιότητα2.

Οφέλη από το σφηνάκι τζίντζερ

Υπάρχει πληθώρα ερευνών που αποδεικνύουν τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να απομακρύνει τις ασθένειες.

Αλλά το πώς αυτό σχετίζεται με τα σφηνάκια τζίντζερ είναι μια άλλη ιστορία. “Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα σε ανθρώπους για να περιγράψουμε πλήρως τα οφέλη των σφηνακιών τζίντζερ”, προειδοποιεί η Patel.

Advertisment

Αυτό δεν σημαίνει ότι το τζίντζερ σε υγρή μορφή δεν περιέχει τα ίδια οφέλη, αλλά οι παρακάτω έρευνες θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή, καθώς οι περισσότερες πληροφορίες βασίζονται στο τζίντζερ σε άλλες μορφές, όπως σκόνες ή κάψουλες.

Ιδιότητες του τζίντζερ για την υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

1. Αντιεμετικές ιδιότητες

Το τζίντζερ είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη ναυτία. Έχει βρεθεί σε ορισμένες έρευνες ότι βελτιώνει τη ναυτία σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία3. Υπάρχουν επίσης περιορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει με τη ναυτία της κίνησης και την πρωινή ναυτία εάν είστε έγκυος4. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε ένα νέο συμπλήρωμα εάν είστε έγκυος.

2. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Έχει βρεθεί ότι το τζίντζερ μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), η οποία προκαλεί φλεγμονή. Ως εκ τούτου, η λήψη τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση μακροχρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων5.

3. Ιδιότητες απώλειας βάρους

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνών που δείχνουν ότι η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους6, καθώς βελτιώνει τον μεταβολισμό και την ενέργεια που καταναλώνετε.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μέσω άλλων μηχανισμών, όπως: έλεγχος της όρεξης, δημιουργία θερμότητας στο σώμα που καίει περισσότερες θερμίδες και διάσπαση των λιποκυττάρων και αποτροπή σχηματισμού νέων. Τούτου λεχθέντος, το τζίντζερ από μόνο του δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε αυτά τα λίγα κιλά που δεν φαίνεται να μπορείτε να μετατοπίσετε – η συνολική σας διατροφή και η άσκηση είναι ακόμα σημαντικές.

4. Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2

Η κατανάλωση τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την αντίσταση στην ινσουλίνη, το προφίλ των λιπιδίων (λίπους) του αίματος και να προωθήσει την απώλεια βάρους, τα οποία όταν συνδυάζονται, υπόσχονται πολλά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να έχει προστατευτική δράση κατά των καρδιακών παθήσεων, επειδή μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τη φλεγμονή, αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και βελτιώνει το συνολικό λιπιδαιμικό μας προφίλ.

Τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από μελέτες σε ζώα, οπότε έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να αποτελέσει μια νόμιμη θεραπεία που συνιστάται για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακές παθήσεις.

5. Πέψη

Το τζίντζερ έχει βρεθεί ότι υποστηρίζει την υγεία του εντέρου μειώνοντας το φούσκωμα, τη δυσπεψία και τις πορδές και ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει τη γαστρική κένωση – τη διαδικασία μετακίνησης της τροφής από το στομάχι σας στο λεπτό έντερο7.

Ερευνητικά κενά

Πριν αρχίσετε να καταναλώνετε σφηνάκια τζίντζερ, να θυμάστε ότι οι περισσότερες μελέτες διερευνούν το τζίντζερ σε άλλες μορφές και όχι στη μορφή χυμού. Μεγάλο μέρος των ερευνών βασίζεται επίσης σε ζώα ή ανθρώπινα κύτταρα σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Έτσι, υπάρχουν λίγα στοιχεία γύρω από τα σφηνάκια τζίντζερ συγκεκριμένα, αλλά δεν υπάρχουν επίσης σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν είναι υγιεινά, ανοσοενισχυτικά ή ασφαλή.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, όλα έχουν να κάνουν με το μέτρο. Οι ερευνητές παραμένουν αβέβαιοι όσον αφορά τη μέγιστη ασφαλή δόση τζίντζερ και την κατάλληλη διάρκεια της θεραπείας.

Παρενέργειες

Οι παρενέργειες στο τζίντζερ είναι σπάνιες και συνήθως εμφανίζονται μόνο όταν το βότανο αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα.

Πιθανές παρενέργειες:

  • Ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να συμβούν σε σπάνιες περιπτώσεις.
  • Μεγάλες ποσότητες τζίντζερ μπορεί να αραιώσουν το αίμα σας. Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, η Patel συνιστά προσοχή εάν καταναλώνετε σφηνάκια τζίντζερ.
  • Καθώς το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αν λαμβάνετε φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, είναι σημαντικό να προσέχετε την κατανάλωση τζίντζερ.

Οι συνταγές για σφηνάκια τζίντζερ ποικίλλουν, αλλά συνήθως τα πρόσθετα συστατικά που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γεύση σε αυτά τα σφηνάκια χυμού – όπως ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό καγιέν και το λεμόνι – είναι επίσης ασφαλή και υγιεινά για κατανάλωση με μέτρο.

Πώς να φτιάξετε σφηνάκια τζίντζερ

Φυσικά, ένας τρόπος για να μειώσετε το κόστος είναι να φτιάξετε σφηνάκια τζίντζερ στο σπίτι. Το μόνο που θα χρειαστείτε για αυτή την πολύ εύκολη συνταγή είναι ένα μπλέντερ ή ένας αποχυμωτής.

Χάρη στο φλογερό τζίντζερ και τα συμπληρωματικά συστατικά αυτής της συνταγής8, αυτό το μίνι ποτό είναι πολύ δυνατό και ξεχειλίζει από γεύση. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι επίσης καλά για εσάς όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, καθιστώντας αυτό το απόλυτο σφηνάκι για την υγεία.

Συστατικά: (6 σφηνάκια των 35ml)

  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ χοντροκομμένο
  • 1/2 μήλο χοντροκομμένο – προσθέτει γλυκύτητα και είναι καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
  • Χυμός από 1 λεμόνι – πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.
  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο – άλλη μια πηγή αντιοξειδωτικών.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σε σκόνη – αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • 1 μικρή πρέζα μαύρο πιπέρι – διεγείρει το πεπτικό σύστημα και αυξάνει την απορρόφηση του κουρκουμά.
  • 1/2 φλιτζάνι νερό.

Εκτέλεση

Χτυπήστε όλα τα συστατικά μαζί σε ένα μπλέντερ ή έναν αποχυμωτή. Αποθηκεύστε στο ψυγείο για έως και επτά ημέρες.

Πηγές:

  1. Mao et al: Bioactive compounds and bioactivities of ginger.
  2. Bode and Dong: Herbal medicine: Biomolecular and clinical aspects.
  3. Uthaipaisanwong et al: Effects of ginger adjunct to the standard prophylaxis on reducing carboplatin and paclitaxel-induced nausea vomiting: a randomized controlled study.
  4. Borrelli et al: Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting.
  5. Mojgan Morvaridzadeh et al: Effect of ginger (zingiber officinale) on inflammatory markers: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
  6. Attari et al: A systematic review of the anti-obesity and weight lowering effect of ginger (Zingiber officinale Roscoe) and its mechanisms of action.
  7. Bodagh et al: Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials.
  8. Ayurveda with Rebecca: Ginger turmeric and lemon shots.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
6 tips για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια
Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση