,

Το Δώρο του Σκοπού και το Λάθος της Ανώτερης Δύναμης

Η ιστορία αυτή συνέβη σε μια πολύ μακρινή εποχή, όμως θα μπορούσε να συμβεί και τώρα, με κάποιον αντίστοιχο τρόπο. Μια Ανώτερη Δύναμη, από

Η ιστορία αυτή συνέβη σε μια πολύ μακρινή εποχή, όμως θα μπορούσε να συμβεί και τώρα, με κάποιον αντίστοιχο τρόπο.
Μια Ανώτερη Δύναμη, από αυτές που κάποιοι ονομάζουν Σύμπαν, κάποιοι άλλοι Θεό και κάποιοι άλλοι Μαγική Οντότητα, παρακολουθούσε τη ζωή, τη δράση και τις επιλογές των ανθρώπων.

Ανάμεσα στα εκατομμύρια ανθρώπων, της είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση δύο άνθρωποι, ο ένας για την ασυνήθιστα καλή του συμπεριφορά και στάση απέναντι στους άλλους και ο άλλος για την εντυπωσιακά οδυνηρή και σκληρή του στάση και συμπεριφορά.

Advertisment

Θέλοντας να απονείμει μια μορφή δικαιοσύνης και να διατηρήσει τη συμπαντική τάξη, η Ανώτερη αυτή Δύναμη αποφάσισε να επιβραβεύσει τον καλό άνθρωπο και να τιμωρήσει τον κακό. Αυτή της η απόφαση δεν ήθελε να είναι μονάχα τιμωρητική, αλλά και εκπαιδευτική, αφού οι υπόλοιποι άνθρωποι θα έβλεπαν τι επαινείται και τι τιμωρείται σε αυτή τη ζωή.

Αποφάσισε, λοιπόν, να επιβάλει στον κακό άνθρωπο την ποινή της συνεχούς κούρασης και της ταλαιπωρίας. Θα τον εξόριζε σε ένα χωριό από το οποίο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και θα τον καταδίκαζε να κάνει όλη μέρα δουλειές και θελήματα χωρίς σταματημό. Αυτή η σωματική κόπωση θα ήταν σίγουρα τεράστια τιμωρία για τον κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν άνθρωπο που ήθελε πάντα να περνά καλά.

Αντίθετα, στον καλό άνθρωπο, θα έκανε ένα μεγάλο δώρο. Θα τον εξόριζε σε έναν μαγικό τόπο, προστατευμένο κια προφυλαγμένο από κάθε κακό, άγχος και συμφορά. Εκεί, δεν θα υπήρχαν πρέπει, κανόνες και δουλειές, παρά μόνο ανέσεις και απολαύσεις.

Advertisment

Η Ανώτερη Δύναμη έκανε πράξη τη βούλησή της αλλά αντί να στείλει την τιμωρία στον κακό άνθρωπο, την έστειλε στον καλό! Τι ολέθριο λάθος ήταν πράγματι αυτό, πόσο μεγάλη συμπαντική αδικία είχε διαπράξει, αλλά και πόσο κακό θα έκανε στους άλλους ανθρώπους που θα διαπίστωναν ότι το κακό επιβραβεύεται και το καλό τιμωρείται.

Η Ανώτερη Δύναμη είχε προβληματιστεί πολύ ως προς το τι θα έπρεπε να κάνει για να ανατρέψει το καταστροφικό αυτό λάθος.
Σύντομα, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι υπολόγιζε, τόσο που και Εκείνη εμπνεύστηκε. Ο καλός άνθρωπος που είχε τιμωρηθεί τόσο σκληρά και άδικα βρήκε μέσα στην ταλαιπωρία του έναν Αληθινό Σκοπό. Η έντονη σωματική κόπωση τον έκανε να νιώθει πως πρόσφερε πραγματικά και πως αυτοπραγματωνόταν περισσότερο από ποτέ. Έτσι, μετά τον πρώτο καιρό καταπόνησης και εκνευρισμού, άρχισε να ανακαλύπτει έναν αληθινό Σκοπό και τον έκανε να ζει τη ζωή του με ένα βαθύτερο νόημα.

Ο άνθρωπος αυτός είχε ανακαλύψει το δώρο του Σκοπού και είχε κάνει την Ανώτερη Δύναμη να ξαφνιαστεί ευχάριστα, διαπιστώνοντας ότι κάποιοι άνθρωποι, έστω και ελάχιστοι, έχουν πραγματικά ελεύθερη βούληση.

Όσο για τον κακό άνθρωπο που βρισκόταν στον ονειρεμένο τόπο, στον οποίο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και καμία ταλαιπωρία, παρά μόνο απολαύσεις και ευκολίες, δεν περνούσε καλά. Αυτό που πραγματικά ήθελε ήταν να ταλαιπωρεί τους άλλους και να νιώθει πως έκανε κακό. Σε αυτόν τον ονειρεμένο τόπο δεν μπορούσε να εκπληρώσει αυτόν τον σκοπό. Ως αποτέλεσμα, δεν ήταν καλά. Όσο παράδοξο και αν ήταν, η Ανώτερη Δύναμη, παρά το λάθος που είχε κάνει, τον είχε τελικά τιμωρήσει και, μάλιστα, πολύ σκληρά.

Η εξέλιξη της ιστορίας των δύο αυτών ανθρώπων συγκλόνισε την Ανώτερη Δύναμη, αφού εκείνη τη στιγμή κατάλαβε τι σήμαινε πως ο άνθρωπος πλάθεται κατ΄εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού. Η αλήθεια είναι πως, έπειτα από αυτό, εμπνεύστηκε και έτσι, άρχισε και πάλι να νιώθει λίγο παραπάνω ανώτερη από όσο πριν.

Εμπνευσμένη, λοιπόν, από τις αντιδράσεις των δύο αυτών ανθρώπων, ηΑνώτερη Δύναμη αποφάσισε να μην ασχοληθεί από εδώ και στο εξής με τα γεγονότα που θα συνέβαιναν στις ζωές των ανθρώπων, αλλά αντίθετα, αποφάσισε να κάνει το Δώρο του Σκοπού σε όσους ήθελε να επιβραβεύσει για κάποιον λόγο.

Μέσα από αυτό το ολέθριο λάθος βρέθηκε ένας βελτιστοποιημένος τρόπος να απονέμεται συμπαντική δικαιοσύνη. Η Ανώτερη Δύναμη «ψήλωσε» λίγο μέσα από τα λάθη της, οι άνθρωποι επέλεξαν πώς θα βιώσουν την κατάσταση που τους έτυχε και εγώ αναρωτήθηκα τι σημαίνει αυτό για εμάς….

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ειρήνης Τσαχουρίδη «Το Κλειδί της Αποδοχής» από τις εκδόσεις iWrite

Η Ειρήνη Τσαχουρίδη είναι Διδάκτωρ Οργανωσιακής Συµπεριφοράς του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε ειδίκευση στην Θετική Οργανωσιακή Προσέγγιση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση