Black Friday 2023: Ιδού τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα του μάρκετινγκ

Τι να προσέξετε την Black Friday και το Cyber Monday. Οι αγορές που πρέπει να αποφεύγετε.

Η Black Friday, γνωστή και ως “Μαύρη Παρασκευή”, αποτελεί ένα φαινόμενο μεγάλων προσφορών στα καταστήματα, το οποίο εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Αν και ένας μύθος συνδέει την Black Friday με την αγορά σκλάβων με έκπτωση μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών, δεν υπάρχει καμία ιστορική βάση γι’ αυτό. Η πρώτη χρήση του όρου “Black Friday” ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου 1869, για να περιγράψει μια από τις χειρότερες ημέρες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από τη δεκαετία του ’80, η Black Friday έχει καθιερωθεί επίσημα ως ημέρα μεγάλων προσφορών στα καταστήματα και σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου των αγορών​. Ωστόσο, μέσα στον ενθουσιασμό και τη βιασύνη να επωφεληθούν από αυτές τις προσφορές, οι καταναλωτές συχνά παραβλέπουν πιθανές παγίδες και στραβοπατήματα. Για να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη εμπειρία αγορών, είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσετε τις πωλήσεις της Black Friday με σαφή κατανόηση του τι να περιμένετε και πώς να αποφύγετε να πέσετε σε αυτές τις παγίδες.

Προετοιμασία

Μια επιτυχημένη εμπειρία αγορών ξεκινά με την κατάλληλη προετοιμασία. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας λίστας αγορών για να ιεραρχήσετε τις αγορές και να παραμείνετε εντός του προϋπολογισμού σας. Ο καθορισμός ενός προϋπολογισμού και η τήρησή του είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή υπερβολικών δαπανών, ανεξάρτητα από το πόσο ελκυστικές μπορεί να φαίνονται οι προσφορές.

Advertisment

Είναι επίσης σημαντικό να ερευνήσετε διεξοδικά τα προϊόντα και να συγκρίνετε τις τιμές σε διάφορους εμπόρους λιανικής πώλησης. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι λαμβάνετε πραγματικά τις καλύτερες προσφορές. Επιπλέον, ο έλεγχος της γνησιότητας και της αξιοπιστίας των πωλητών είναι το κλειδί για την αποφυγή απάτης και πλαστών προϊόντων. Εμπιστευτείτε μεγάλα, γνωστά καταστήματα ή αναζητήστε τις καλύτερες προσφορές από το Skroutz.gr ή Bestprice.gr

Συνήθεις παγίδες της Μαύρης Παρασκευής και πώς να τις αποφύγετε

Δεν είναι ασυνήθιστο για ορισμένους λιανοπωλητές να υπερβάλλουν στις εκπτώσεις αυξάνοντας την αρχική τιμή, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας σημαντικής εξοικονόμησης. Για να αποφύγετε αυτή την παγίδα, επαληθεύστε τις αρχικές τιμές και συγκρίνετε τις εκπτώσεις σε διάφορους λιανοπωλητές.

Εντοπίστε από τώρα τα προϊόντα που θέλετε, κάντε μια έρευνα αγοράς και περιμένετε να εμφανιστούν οι εκπτώσεις προκειμένου να γνωρίζετε την πραγματική εξοικονόμηση που θα κάνετε.

Advertisment

Οι παρορμητικές αγορές μπορεί επίσης να αποτελέσουν μια σημαντική παγίδα. Είναι εύκολο να επηρεαστείτε από τα banners “προσφορά ημέρας” ή “προσφορά περιορισμένου χρόνου”, οδηγώντας σε περιττές δαπάνες. Για να το αποφύγετε αυτό, προγραμματίστε τις αγορές σας εκ των προτέρων με βάση τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Μια άλλη συνήθης παγίδα είναι οι ύποπτοι πωλητές που προσφέρουν απίστευτες προσφορές. Αγοράζετε πάντα από αξιόπιστους λιανοπωλητές και ελέγχετε τις κριτικές και τις αξιολογήσεις των πελατών πριν κάνετε μια αγορά. Τέλος, να είστε προσεκτικοί με τους ισχυρισμούς περί περιορισμένου αποθέματος που χρησιμοποιούν οι λιανοπωλητές για να δημιουργήσουν την αίσθηση του επείγοντος. Επαληθεύστε τη διαθεσιμότητα των προϊόντων για να αποφύγετε βιαστικές αποφάσεις αγοράς.

Ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές τη Black Friday

Οι ηλεκτρονικές αγορές κατά τη διάρκεια της Black Friday ενέχουν τους κινδύνους τους, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής, όπως προπλρωμένες κάρτες ή αξιόπιστες πύλες πληρωμών, για την προστασία της τσέπης σας. Όλες οι ελληνικές τράπεζες πλέον προσφέρουν προπληρωμένες κάρτες. Είναι πραγματικά κρίμα να χρησιμοποιείτε χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις αγορές σας σε αξιόπιστες ιστοσελίδες για να εξασφαλίσετε μια ασφαλή εμπειρία ηλεκτρονικών αγορών. Να είστε προσεκτικοί σε απόπειρες phishing, όπως ύποπτοι σύνδεσμοι και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάνετε πάντα κλικ σε επαληθευμένους συνδέσμους και ελέγχετε διπλά τη διεύθυνση του ιστότοπου πριν εισαγάγετε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία.

Μεγιστοποίηση του οφέλους από την Black Friday

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προσφορές της Black Friday, ξεκινήστε τις αγορές σας νωρίς. Αυτή η στρατηγική σας επιτρέπει να εξασφαλίσετε τις καλύτερες προσφορές πριν εξαντληθούν τα είδη. Χρησιμοποιήστε εργαλεία παρακολούθησης τιμών για να παρακολουθείτε τις διακυμάνσεις των τιμών και να εντοπίζετε τις πραγματικές εκπτώσεις.

Οι διαδικτυακές προσφορές συχνά προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία και αποκλειστικές εκπτώσεις σε σύγκριση με τις προσφορές στο κατάστημα. Επωφεληθείτε από αυτό κάνοντας αγορές μέσω διαδικτύου, αλλά βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο είναι ασφαλής. Επίσης, αξιοποιήστε τα προγράμματα επιβράβευσης πελατών και πιστότητας για πρόσθετη εξοικονόμηση και οφέλη.

Buy Now Pay Later; Πείτε όχι, ευχαριστώ!

Το “buy now pay later” είναι μια δημοφιλής μέθοδος πληρωμής που επιτρέπει στους αγοραστές να αγοράσουν προϊόντα τώρα και να πληρώσουν αργότερα. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ευκολία, πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Ορισμένοι καταναλωτές μπορεί να παρασυρθούν από τη δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα από ό,τι μπορούν πραγματικά να αντέξουν, καθώς η πληρωμή αναβάλλεται στο μέλλον. Και επειδή η πρακτική αυτή θυμίζει τα γαμοδάνεια και τα διακοποδάνεια πριν την οικονομική κρίση, ας ελπίσουμε ότι έχομε γίνει αρκετά σοφότεροι ώστε να αποφύγουμε τα ίδια λάθη. Αν δεν έχετε τα χρήματα να πληρώσετε τώρα, πιθανόν να μην τα έχετε και στο μέλλον. Καλύτερα κάντε έναν κουμπαρά για του χρόνου.

Προσοχή στους όρους: Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το “buy now pay later,” ελέγξτε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πότε και πώς θα πρέπει να επιστρέψετε τα χρήματα και ποια θα είναι τα επιπρόσθετα τέλη, αν υπάρχουν.

Στην Ελλάδα πήραμε τη “Μαύρη Παρασκευή” και την κάναμε “Μαύρο Μήνα”

Η Black Friday έχει επηρεάσει σημαντικά την ελληνική αγορά, με λιανοπωλητές όπως τα Public και o Κωτσόβολος να αναφέρουν σημαντικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Καθώς όμως είμαστε λαός της υπερβολής σε κάποια πράγματα, οι λιανοπωλητές μετέτρεψαν αυτή τη μέρα σε ολόκληρο μήνα εκπτώσεων. Και στη συνέχεια… γεννήθηκε και το Cyber Monday

Το Cyber Monday είναι μια σχετικά πιο πρόσφατη εξέλιξη και αναφέρεται στη Δευτέρα μετά τη Black Friday. Αυτή η ημέρα ξεκίνησε ως απάντηση στην αυξημένη δημοφιλία του online shopping. Οι καταναλωτές επισκέπτονται διάφορα e-commerce καταστήματα και εξιοποιούν προσφορές και εκπτώσεις που προσφέρονται αποκλειστικά online.

Γι αυτό λοιπόν, προσοχή, διότι μετά έρχονται Χριστούγεννα που είναι άλλη μια περίοδος που προκύπτουν πολλά έξοδα.

Σας ευχόμαστε καλές και προσεκτικές αγορές!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Σαμ Άλτμαν: Ο «μίστερ ChatGPT» πειραματίζεται στον… επαναπρογραμματισμό του ανθρώπινου σώματος!
Τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί στις πινακίδες των οχημάτων;
Υπνοθεραπεία: Τι είναι, πώς λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση