,

Παιδικές λοιμώξεις: Τα αντιβιοτικά πλέον δεν είναι αποτελεσματικά

Τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων σε παιδιά και βρέφη δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο παλαιότερα.

Έρευνα | Οι περισσότερες παιδικές λοιμώξεις είναι πλέον ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Lancet South East Asia” αποκαλύπτει ότι τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κοινών λοιμώξεων σε παιδιά και βρέφη δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικά όσο παλαιότερα, καθώς αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας.

Οι συνέπειες αυτής της ανθεκτικότητας είναι ειδικά σοβαρές σε περιοχές όπως η νοτιοανατολική Ασία και ο Ειρηνικός, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, όπου η υψηλή ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά έχει οδηγήσει σε ανησυχητικά επίπεδα θνησιμότητας των παιδιών λόγω λοιμώξεων.

Advertisment

Η μελέτη αναφέρει ότι πολλά αντιβιοτικά που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι αναμενόταν στη θεραπεία παιδικών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, η σηψαιμία και η μηνιγγίτιδα. Σε πολλές περιπτώσεις, η αποτελεσματικότητα αυτών των αντιβιοτικών ήταν κάτω από το 50%. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση αντιβιοτικών χρήζουν ανανέωσης και αναθεώρησης.

Σημαντικό παράδειγμα αντιβιοτικού που παρουσίασε προβλήματα αποτελεσματικότητας είναι η κεφτριαξόνη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην Αυστραλία για τη θεραπεία πολλών λοιμώξεων στα παιδιά. Η μελέτη δείχνει ότι αυτό το αντιβιοτικό είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία μόνο μίας στις τρεις περιπτώσεις σηψαιμίας ή μηνιγγίτιδας σε νεογέννητα μωρά. Παρόμοια, η γενταμικίνη ενδεχομένως να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία λιγότερων από τις μισές περιπτώσεις αυτών των λοιμώξεων σε παιδιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει ότι η μικροβιακή ανθεκτικότητα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες απειλές για την δημόσια υγεία. Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών θεραπειών που θα είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία παιδιών και νεογέννητων.

Advertisment

Η ανθεκτικότητα απέναντι στα αντιβιοτικά παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί για τη διατήρηση της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση