Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αναμένεται να επηρεάσει αρκετούς ανθρώπους καθώς πλησιάζουν οι εορταστικές περίοδοι, όπως τα Χριστούγεννα, που συνοδεύονται από αυξημένη κατανάλωση γευμάτων και εδεσμάτων.
Μετά από την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, όπου ήδη παρατηρήθηκε αυξημένη κατανάλωση γιορτινών γευμάτων, η Αμερικανική Ένωση Διατροφής και Διαιτολογίας προσφέρει συμβουλές για την αντιμετώπιση της διαταραχής, αφού περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στις ΗΠΑ επηρεάζεται από αυτή.
Advertisment
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς προκαλείται
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πεπτική διαταραχή που συμβαίνει όταν το γαστρικό οξύ ή άλλο περιεχόμενο του στομάχου αντιστρέφει τη φυσική του κατεύθυνση και επανέρχεται πίσω στον οισοφάγο, το σωληνοειδές όργανο που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Αυτή η παλινδρόμηση προκαλεί συχνά ενόχληση, και οι πιο κοινές εκδηλώσεις της είναι η καούρα και η δυσφορία στο στήθος. Το οξύ που επιστρέφει στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και άλλες ενοχλήσεις, καθώς δεν είναι φυσιολογικό να βρίσκεται εκεί.
Η παλινδρόμηση συχνά προκαλείται από διάφορες συνθήκες και συνήθειες διατροφής. Αιτίες μπορεί να είναι η υπερβολική πίεση στο στομάχι, όπως αυτή που προκαλείται από παχυσαρκία ή εγκυμοσύνη, η χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος λειτουργεί σαν μια βαλβίδα που εμποδίζει το γαστρικό περιεχόμενο να επιστρέψει στον οισοφάγο, και ορισμένες τροφές ή ποτά που χαλαρώνουν αυτόν τον σφιγκτήρα ή αυξάνουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι
Τροφές όπως λιπαρά, τηγανιτά φαγητά, σοκολάτα, καφεΐνη, αλκοόλ και πικάντικα τρόφιμα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση της παλινδρόμησης. Επίσης, συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση τροφής λίγο πριν τον ύπνο μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
Advertisment
Τι μπορούμε να κάνουμε
Η Julie Stefanski, διαιτολόγος – διατροφολόγος στη Βαλτιμόρη και εκπρόσωπος της ένωσης, τονίζει τη σημασία της διατροφής στη διαχείριση της παλινδρόμησης. Κάποιες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ενώ άλλες να προσφέρουν ανακούφιση.
Η Stefanski συνιστά την αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως η μέντα, η σοκολάτα, το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα όξινα ή πικάντικα τρόφιμα. Επίσης, προτείνει την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων για να μειωθεί η πίεση στο στομάχι και τον οισοφάγο, καθώς και την περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών τροφίμων, προτιμώντας άπαχες πρωτεΐνες και μαγείρεμα στον ατμό.
Η Stefanski υπογραμμίζει ότι οι ενημερωμένες διατροφικές επιλογές και η συνεργασία με διαιτολόγο μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.