Haters και bullying στα social media | Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση των εχθρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Haters και bullying στα social media | Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Οι haters των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι άτομα που επιδίδονται σε διαδικτυακή συμπεριφορά με στόχο την παρενόχληση, την κριτική ή τη διάδοση αρνητικότητας προς τους άλλους. Τα άτομα αυτά συχνά χρησιμοποιούν την ανωνυμία που παρέχει το διαδίκτυο για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους χωρίς να φοβούνται τις επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο.

Παράδειγμα ενός hater στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να είναι κάποιος που δημοσιεύει συνεχώς υποτιμητικά σχόλια στο ιστολόγιο ή την ανάρτηση ενός ατόμου στο Instagram, καθιστώντας δυσάρεστη την εμπειρία του στην πλατφόρμα.

Advertisment

Από την άλλη πλευρά, ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μια πιο σοβαρή μορφή διαδικτυακού μίσους που περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για να βλάψει, να εκφοβίσει ή να ταπεινώσει άλλους, συνήθως μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει ενέργειες όπως η αποστολή απειλητικών μηνυμάτων, η διάδοση ψευδών φημών ή η ανάρτηση ντροπιαστικών φωτογραφιών ή βίντεο. Ένας έφηβος που μοιράζεται μη κολακευτικές φωτογραφίες ενός συμμαθητή του για να τον ταπεινώσει δημοσίως αποτελεί παράδειγμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Οι επιπτώσεις της διαδικτυακής παρενόχλησης και του εκφοβισμού είναι βαθιές, επηρεάζοντας την ψυχική και συναισθηματική υγεία των θυμάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική δυσφορία, μειωμένη αυτοεκτίμηση, άγχος, κατάθλιψη και σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και σε αυτοκτονικό ιδεασμό. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Advertisment

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση των εχθρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

1. Η πρώτη και συχνά η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι η αγνόηση και το μπλοκάρισμα των haters. Επιλέγοντας να μην ασχολείστε μαζί τους, τους αρνείστε την προσοχή που επιδιώκουν και αφαιρείτε την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν μαζί σας, περιορίζοντας την αρνητική τους επιρροή.

Για παράδειγμα, αν κάποιος δημοσιεύει συνεχώς προσβλητικά σχόλια στις αναρτήσεις σας στο Facebook, ο αποκλεισμός του θα τον εμποδίσει να δει το περιεχόμενό σας και να αλληλεπιδράσει μαζί του.

2. Μια άλλη στρατηγική είναι να απαντάτε με θετικότητα, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει το μίσος με καλοσύνη και θετικότητα. Μια απλή, θετική απάντηση σε ένα υποτιμητικό σχόλιο μπορεί να εκτονώσει την ένταση και να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για τους άλλους.

3. Η αναφορά και η επισήμανση καταχρηστικού περιεχομένου είναι μια άλλη βασική στρατηγική. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν μηχανισμούς για την αναφορά της παρενόχλησης και του εκφοβισμού, οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όποτε είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, το Twitter διαθέτει την επιλογή “αναφορά tweet” που επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν tweets που παραβιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητάς τους.

4. Η αναζήτηση υποστήριξης από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί επίσης να είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού μίσους. Μπορούν να παρέχουν ενθάρρυνση, καθοδήγηση και ένα ανάχωμα απέναντι στον αρνητισμό που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο. Τέλος, η εφαρμογή ρυθμίσεων απορρήτου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βοηθά στον έλεγχο του ποιος μπορεί να δει και να αλληλεπιδράσει με το περιεχόμενό σας, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.

Δημιουργία θετικής διαδικτυακής παρουσίας

Η δημιουργία και η διατήρηση μιας θετικής διαδικτυακής παρουσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου των haters στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση με τους άλλους με σεβασμό και υποστήριξη και την εστίαση στην κοινοποίηση ανυψωτικού και εμπνευσμένου περιεχομένου που συμβάλλει σε ένα θετικό διαδικτυακό περιβάλλον.

Για παράδειγμα, η κοινοποίηση ιστοριών ξεπεράσματος αντιξοοτήτων ή επιτευγμάτων μπορεί να εμπνεύσει τους άλλους και να ενισχύσει μια θετική κοινότητα.

Η προώθηση του διαλόγου και της κατανόησης είναι μια άλλη ζωτικής σημασίας πτυχή της δημιουργίας μιας θετικής διαδικτυακής παρουσίας. Η ενθάρρυνση ουσιαστικών συζητήσεων και η προώθηση της ενσυναίσθησης μπορούν να συμβάλουν στην αποδόμηση της κουλτούρας του μίσους.

Επιπλέον, η εκπαίδευση των άλλων σχετικά με την υπεύθυνη διαδικτυακή συμπεριφορά και τον αντίκτυπο των λόγων τους μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση μιας διαδικτυακής κοινότητας με σεβασμό.

Η αντιμετώπιση του μίσους και του εκφοβισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα επείγον ζήτημα στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Με την κατανόηση της φύσης του διαδικτυακού μίσους και του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, την εφαρμογή στρατηγικών για τον χειρισμό των haters, τη διάδοση της θετικότητας και τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των συμπεριφορών.

Η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να συνδεθούμε, να μοιραστούμε και να αναπτυχθούμε και όχι για να διαδώσουμε μίσος και αρνητισμό. Ας θυμόμαστε ότι πίσω από κάθε οθόνη κρύβεται ένα ανθρώπινο ον που αξίζει σεβασμό και καλοσύνη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπάρχει τρόπος να γίνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα;
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση