Ηλεκτρικό ρεύμα: Αλλάζουν όλα από την 1η Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Από την 1η Δεκεμβρίου του 2023, έρχονται αλλαγές για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αλλάζουν όλα από την 1η Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Από την 1η Δεκεμβρίου του 2023, έρχονται αλλαγές για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά. Πλησιάζοντας στο νέο έτος, κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της ηλεκτροδότησής του, καθώς θα λάβει email από τον πάροχό του με οδηγίες ώστε να επιλέξει μια νέα τιμολογιακή κατηγορία.

Αυτή η νέα επιλογή θα έχει ισχύ από την 1η ιανουαρίου του 2024, σηματοδοτώντας το τέλος ενός ειδικού καθεστώτος που ρύθμιζε την αγορά έως σήμερα. Με τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην αγορά, οι καταναλωτές καλούνται να πάρουν μια κρίσιμη απόφαση: να διαλέξουν το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό τους.

Advertisment

Οι ανακοινώσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογραμμίζοντας την εισαγωγή νέων τιμολογίων για όλους τους καταναλωτές. Οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώσουν για τις εναλλακτικές επιλογές τιμολογίων πριν από την προθεσμία της 1ης Δεκεμβρίου του 2023, ενώ οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα αλλαγής τιμολογίου χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση.

Σε περίπτωση που οι καταναλωτές δεν προβούν σε επιλογή, θα καταταχθούν αυτόματα στο ειδικό τιμολόγιο από την αρχή του 2024. Αυτό το τιμολόγιο θα παραμείνει διαθέσιμο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα για τους πελάτες να παραμείνουν σε αυτό και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025, εφόσον το επιθυμούν.

Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει ο κάθε τύπος τιμολογίου και πώς λειτουργεί:

Μπλε τιμολόγια (σταθερά)

Αυτά τα τιμολόγια προσφέρουν μία σταθερή τιμή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, προσδίδοντας στον καταναλωτή μία αίσθηση ασφάλειας σχετικά με το κόστος της ενέργειας.

Advertisment

Πράσινα τιμολόγια (ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους)

Είναι ομοιόμορφα για όλους τους παρόχους και στοχεύουν στη διευκόλυνση της σύγκρισης τιμών από τον καταναλωτή. Η τιμή ανακοινώνεται μηνιαίως και υποτίθεται ότι αντανακλά τις αγοραίες συνθήκες.

Κίτρινα τιμολόγια (κυμαινόμενα)

Συνδέονται με τη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας και μπορούν να προσδιοριστούν είτε πριν την κατανάλωση είτε μετά. Αυτό επιτρέπει μία πιο δυναμική αλλά και ευάλωτη στις αγοραίες διακυμάνσεις τιμολόγηση.

Πορτοκαλί τιμολόγια (δυναμικά)

Αυτά απαιτούν την ύπαρξη ενός έξυπνου μετρητή και δίνουν τη δυνατότητα για μια τιμολόγηση περισσότερο προσαρμοσμένη στις συνθήκες της αγοράς.

Όσον αφορά το ενιαίο τιμολόγιο, αυτό αναφέρεται σαν μια υποχρεωτική επιλογή για όλους τους παρόχους που πρέπει να προσφέρουν κάποιον τύπο τιμολογίου που θα είναι εύκολο να κατανοηθεί και να συγκριθεί από τους καταναλωτές, με στόχο τη διαφάνεια και την ευκολία στην αγορά ενέργειας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Η θλιβερή ιστορία της βρεφοδόχου που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση