,

Η Κουλτούρα του Δημόσιου Λόγου στις Επιχειρήσεις

Η δημόσια ομιλία αφορά πολλούς περισσότερους ανθρώπους απ΄ όσους φαντάζεσαι.

Πώς συνδέεται η κουλτούρα, ο δημόσιος λόγος και η κερδοφορία μίας επιχείρησης;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Advertisment

Η δημόσια ομιλία αφορά πολλούς περισσότερους ανθρώπους απ΄ όσους φαντάζεσαι και συμβαίνει σε πολλές περισσότερες περιστάσεις απ΄ότι πιστεύεις.

Για παράδειγμα, δημόσια ομιλία είναι, όταν μιλάς με τους πελάτες και τους συνεργάτες σου. Επίσης, είναι κάθε συνομιλία σου με τους συναδέλφους στην εταιρεία που εργάζεσαι. Προφανώς μιλάς δημόσια, όταν κάνεις παρουσίαση στην ομάδα σου ή στο κοινό, καθώς και όταν συμμετέχεις σε ένα πάνελ.

Η κουλτούρα μίας επιχείρησης περιλαμβάνει τις βασικές αξίες, τις πεποιθήσεις, τα νοήματα, τους κανόνες και τις προσδοκίες που μοιράζονται τα μέλη και που μεταδίδονται στα νέα μέλη ως ορθά. Μάλιστα, το Harvard Business School (έρευνα του James Heskett) υποστηρίζει ότι μία επιχείρηση με ισχυρή κουλτούρα έχει μεγαλύτερη κερδοφορία κατά 20-30%, συγκρινόμενη με μία επιχείρηση του ιδίου αντικειμένου, αδύναμης κουλτούρας.

Advertisment

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε ποια ομιλία θεωρείται δημόσια και δώσαμε τον ορισμό της κουλτούρας μίας επιχείρησης, ας μιλήσουμε για την κουλτούρα του δημόσιου λόγου στις επιχειρήσεις και πώς επιδρά στην κερδοφορία τους.

Παρόλο που για κάποιους είναι δυσδιάκριτη η σημασία τους, είναι γεγονός ότι οι χειρονομίες, οι προσφωνήσεις, οι χαιρετισμοί, η χρήση ενικού ή πληθυντικού, η ενεργητική ακρόαση, η διάρκεια, το ύφος, ακόμη και η ελευθερία του λόγου, όλα διαμορφώνουν το στιλ επικοινωνίας μέσα στην επιχείρηση και επιδρούν θετικά ή αρνητικά στους πελάτες και κατ’ επέκταση στις πωλήσεις.

Ας δούμε τι λένε οι έρευνες της Christine Porath για την επικοινωνία με αγένεια στο εργασιακό περιβάλλον:

  • Το 66% των εργαζομένων εγκαταλείπουν την προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα
  • Το 80% αδιαφορούν για ό,τι συμβαίνει στην επιχείρηση και
  • Η απόδοση κάποιου που απλώς ακούει αγενή συμπεριφορά από συνάδελφό του, μειώνεται κατά 25% και οι ιδέες του περιορίζονται κατά 45%.

Δηλαδή, όταν υπάρχει αγένεια στην επικοινωνία, οι εργαζόμενοι γίνονται διεκπεραιωτικοί και σταδιακά απομακρύνονται όλο και περισσότερο διανοητικά και συναισθηματικά (σιωπηρή παραίτηση).

Το συμπέρασμα είναι ότι η ισχυρή κουλτούρα του δημόσιου λόγου σε μία επιχείρηση έχει περισσότερο νόημα σήμερα, επειδή οι εργαζόμενοι πλέον είναι πιο συνειδητοί στις επιλογές εργασίας τους απ’ ότι στο παρελθόν. Ιδιαίτερα σημαντική είναι για τους νέους, επειδή αυτοί αναζητούν αίσθηση σκοπού στην επαγγελματική τους πορεία.

Η Νίνα Καλούτσα πραγματοποιεί το νέο της online masterclass, Δημόσιος Λόγος για στελέχη επιχειρήσεων & επαγγελματίες. Μάθε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση