,

«Χτίσε το εσωτερικό σου οχυρό» | Συνέντευξη με την Wellbeing Expert Μυρτώ Λεγάκη

Η Μυρτώ Λεγάκη έρχεται στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών στο 1ο Life Project για να μοιραστεί συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης του στρες.

«Χτίσε το εσωτερικό σου οχυρό» | Συνέντευξη με την Wellbeing Expert Μυρτώ Λεγάκη

H Μυρτώ Λεγάκη σπούδασε Οικονομικά & ΜΒΑ στην Αθήνα και τη Βοστώνη και δούλεψε για 15 χρόνια στο χώρο του marketing στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα σε υψηλές θέσεις μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας της συνειδητοποίησε την ανάγκη και τη σημαντικότητα διαχείρισης του εργασιακού στρες, άλλαξε επαγγελματική πορεία και σήμερα μεταξύ άλλων συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες κάνοντας εκπαιδεύσεις προσωπικού για διαχείριση της εργασιακής πίεσης υψηλής έντασης.

Advertisment

Η Μυρτώ Λεγάκη έρχεται στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών στο 1ο Life Project για να μοιραστεί συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης του στρες και έδωσε απαντήσεις σχετικά με την σημασία που έχει ο διαλογισμός και το Mindfulness σε αυτήν την προσπάθεια

Διαβάστε την συνέντευξη παρακάτω.

______________________________________________________________________________________________________________

Advertisment

Ποια είναι η επίδραση της πρακτικής mindfulness και πώς μας βοηθά ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του κόσμου που μας περιβάλλει

To mindfulness (ενσυνειδητότητα) είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση με πολλαπλά οφέλη σε ψυχικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο, που εφαρμόζεται εδώ και πάνω από 40 χρόνια στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από τον διαλογισμό mindfulness μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το άγχος και τις δυσκολίες καθώς και να έχουμε περισσότερη διαύγεια και παρουσία στη ζωή μας. Η πρακτική mindfulness μας υποστηρίζει να αναγνωρίζουμε τα παγιωμένα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς μας και να ζούμε με συνειδητές επιλογές αντί στον αυτόματο πιλότο. Τελικά νιώθουμε μεγαλύτερη πληρότητα και ισορροπία, απολαμβάνοντας περισσότερο τη ζωή μας.

Επιστημονικές μελέτες που έγιναν με νευροαπεικονιστικές μεθόδους έδειξαν πως η πρακτική mindfulness επηρεάζει με τέτοιο τρόπο την εγκεφαλική δραστηριότητα ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, με την εξάσκηση σε τεχνικές mindfulness αυξάνεται η δραστηριότητα και η πυκνότητα της φαιάς ουσίας σε εγκεφαλικές περιοχές που ευθύνονται για την εστίαση, τη μνήμη, τη μάθηση, τη διαχείριση συναισθημάτων και την ωριμότητα στη λήψη αποφάσεων και ελαττώνεται η δραστηριότητα σε περιοχές που ευθύνονται για το στρες, την ανησυχία και την κατάθλιψη – όπως η αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Πως ωφελεί η πρακτική εφαρμογή του mindfulness μέσα στο εργασιακό περιβάλλον;

Πάνω από το 50% των Fortune 500 εταιριών στις Η.Π.Α. είχαν εφαρμόσει προγράμματα mindfulness στο προσωπικό τους το 2019, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο χώρο της εργασίας:

  • Αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες
  • Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων
  • Καλύτερη αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων
  • Αυξημένη δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα
  • Βελτίωση της ικανότητας εστίασης και συγκέντρωσης
  • Καλλιέργεια θετικού εργασιακού κλίματος
  • Μείωση των πιθανοτήτων για burnout

Η προσέγγιση του mindfulness είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι καλλιεργεί μια σειρά από δεξιότητες που αποδεικνύονται πολύτιμες για το εργασιακό περιβάλλον:

Προσοχή και συγκέντρωση: Η πρακτική mindfulness δυναμώνει τους μυς της προσοχής, βοηθώντας τους εργαζομένους να διαχειρίζονται καλύτερα τις καταστροφικές σκέψεις και να εστιάζουν σε δημιουργικούς τρόπους επίλυσης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εργασιακό περιβάλλον.

Προσαρμοστικότητα: Αποκτώντας μεγαλύτερη επίγνωση των μοτίβων συμπεριφοράς και σκέψης μέσα από την εξάσκηση στο mindfulness, οι συμμετέχοντες στα προγράμματα mindfulness μπορούν να αλλάξουν τους συνηθισμένους τρόπους αντίδρασής τους σε στρεσογόνες καταστάσεις, επιλέγοντας να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά, προσαρμοσμένοι στις νέες καταστάσεις.

Ηρεμία και ισορροπία: Οι τεχνικές mindfulness ηρεμούν άμεσα το νευρικό σύστημα, φέρνοντας μια αίσθηση μεγαλύτερης εσωτερικής ηρεμίας ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

Διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων: Με το mindfulness, οι συμμετέχοντες μπορούν να παίρνουν απόσταση από τα δύσκολα συναισθήματα και έτσι αποκτούν την ικανότητα να τα διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ωριμότητα και αποτελεσματικότητα.

Μείωση των συμπτωμάτων του στρες: Η εξάσκηση στο mindfulness είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ρυθμίζει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αρτηριακής πίεσης που συνδέονται με το αυξημένο στρες ενώ ρυθμίζει σε βάθος χρόνου το νευρικό σύστημα ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Mind-Body connection: Με το mindfulness οι συμμετέχοντες αποκτούν καλύτερη σχέση με τις αισθήσεις του σώματος και αντιλαμβάνονται έγκαιρα τα σημάδια του στρες όταν αυτά προκύπτουν. Έτσι, μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους καλύτερα αλλά και να ανακάμπτουν πιο γρήγορα μετά από δυσκολίες, αλλά και να κάνουν καλύτερες επιλογές σχετικά με τα όρια που θέτουν στην εργασία και τη φροντίδα του εαυτού τους.

Βελτίωση της επικοινωνίας: Η πρακτική mindfulness βοηθάει τους ασκούμενους να εστιάζου περισσότερο και να ακούν με προσοχή και ενσυναίσθηση, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της επικοινωνίας και τις συναδελφικές σχέσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ mindfulness και διαλογισμού και ποια είναι η σημασία της αναπνοής;

Διαλογισμός είναι η διαδικασία με την οποία εξασκούμε το νου, γνωρίζουμε το νου και καλλιεργούμε αυτεπίγνωση. Η πρακτική mindfulness είναι μια από αυτές τις πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε, μέσα από την οποία επιλέγουμε να παρατηρούμε την εμπειρία που βιώνουμε στο παρόν, χωρίς κριτική.

Εξασκούμαστε δηλαδή στην παρατήρηση των σωματικών αισθήσεών μας, της αναπνοής μας, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, καθώς και των εμπειριών που βιώνουμε γύρω μας.

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία της εκπαίδευσης στο mindfulness, είναι η καλλιέργεια επίγνωσης της αναπνοής. Εστιάζοντας στην αναπνοή μπορούμε να ηρεμήσουμε το νου και το σώμα, καθώς η αναπνοή επηρεάζει τα επίπεδα της νοραδρεναλίνης στον οργανισμό.

Η νοραδρεναλίνη είναι ένα φυσικό χημικό συστατικό στον εγκέφαλο που συχνά αναφέρεται ως “ορμόνη στρες” διότι όταν εκκρίνεται σε μεγάλο βαθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, καθώς είναι μέρος της φυσιολογικής αντίδρασης πάλης ή φυγής του νευρικού συστήματος που μας επιτρέπει να αντιδρούμε σε στρεσογόνες καταστάσεις (όπως για παράδειγμα να τρέξουμε για να αποφύγουμε επικείμενο κίνδυνο) ώστε να επιβιώσουμε.

Αντιστρόφως, όταν παράγουμε πολύ λίγη νοραδρεναλίνη, αυτό επηρεάζει την ικανότητά μας να είμαστε σε ετοιμότητα και εστιασμένοι. Κάπου στη μέση λοιπόν βρίσκεται η ιδανική λύση. Αν η νοραδρεναλίνη παράγεται σε σωστά επίπεδα, μπορούμε να σκεφτόμαστε και να εστιάζουμε πιο αποτελεσματικά.

Τα σωστά επίπεδα επιτρέπουν επίσης να δημιουργηθούν συνδέσεις μεταξύ νέων κυττάρων στον εγκέφαλο, ευνοώντας έτσι την εγκεφαλική υγεία. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, η εφαρμογή πρακτικών που εστιάζουν στην αναπνοή είναι πολύ αποτελεσματική.

Είναι ταυτόχρονα ο καθρέφτης της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, καθώς αντικατοπτρίζει την συναισθηματική και σωματική μας κατάσταση, αλλά και ο μοχλός, καθώς αποτελεί τη μόνη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος που ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει συνειδητά.

Εκτός όμως από την επιστημονική εξήγηση, η εστίαση στην αναπνοή μας συνδέει με την ίδια τη ζωή, μας υπενθυμίζει το θαύμα της ύπαρξης και μας κρατάει στο παρόν ώστε να ζούμε τη ζωή μας συνειδητά.

Μυρτώ Λεγάκη

Η Μυρτώ Λεγάκη είναι Mindful Leadership, Executive Resilience & Wellbeing Expert και ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, του πρωτοπόρου οργανισμού στην Ελλάδα που προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα εκπαίδευσης τα οποία καλλιεργούν ψυχικό σθένος, πνευματική διαύγεια, συναισθηματική νοημοσύνη και υποστηρίζουν ολιστικά το ανθρώπινο δυναμικό εταιριών και οργανισμών.

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness από τo University of Massachusetts και το Brown University, εκπαιδεύτρια mindfulness για παιδιά και TEDx speaker, ενώ εκπαιδεύεται στη συστημική ψυχοθεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Κατέχει πτυχίο στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και MBA από το Boston University ενώ διαθέτει 15ετή εμπειρία ως σύμβουλος επιχειρήσεων και marketing manager στη Ν. Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα.

Συνεργάζεται με μεγάλους οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Microsoft, Τράπεζα Πειραιώς, Google, Mastercard, Roche, GlaxoSmithKline, MSD, Coca Cola HBC, Nestlé υποστηρίζοντας ηγέτες, στελέχη και ομάδες να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους μέσα από coaching προγράμματα που συνδυάζουν νευροεπιστήμες, ψυχολογία και τεχνικές mindfulness

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση