Πατάτες: 5 μύθοι που σχεδόν όλοι πιστεύουμε καταρρίπτονται

Οι πατάτες, βασικό τρόφιμο σε πολλές δίαιτες παγκοσμίως, συχνά περιβάλλονται από πολλές παρανοήσεις.

5 μύθοι για τις πατάτες που καταρρίπτονται αναδεικνύοντας τη θρεπτική τους αξία

Οι πατάτες, βασικό τρόφιμο σε πολλές δίαιτες παγκοσμίως, συχνά περιβάλλονται από πολλές παρανοήσεις. Αυτές οι παρεξηγήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια στρεβλή αντίληψη της διατροφικής τους αξίας. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πέντε κοινούς μύθους για τις πατάτες, για να σας βοηθήσουμε να εκτιμήσετε τα πραγματικά οφέλη αυτού του ευέλικτου λαχανικού.

Οι πατάτες παχαίνουν

Πολλοί πιστεύουν ότι οι πατάτες συμβάλλουν στην πρόσληψη βάρους λόγω του υψηλού αριθμού θερμίδων και υδατανθράκων που περιέχουν. Αν και οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, δεν είναι αυτοί που προκαλούν αυτόματα αύξηση του βάρους. Το κλειδί για τη διατροφή είναι η ισορροπία και το μέτρο. Οι πατάτες είναι επίσης πλούσιες σε ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, και εάν καταναλωθούν με υγιεινό τρόπο (όχι τηγανητές ή με ανθυγιεινές σάλτσες), μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Advertisment

Οι πατάτες δεν έχουν καμία θρεπτική αξία

Ένας άλλος διαδεδομένος μύθος είναι ότι οι πατάτες δεν παρέχουν πολλά από θρεπτικής πλευράς. Αντίθετα, οι πατάτες είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης B6, καλίου και είναι επίσης πλούσιες σε ίνες, ειδικά αν καταναλωθούν με τη φλούδα τους.

Όλα τα μέρη της πατάτας είναι βρώσιμα

Η φλούδα και η σάρκα της πατάτας είναι βρώσιμες, αλλά οι βλαστοί και τα πράσινα μέρη περιέχουν σολανίνη, μια φυσική τοξίνη. Εάν μια πατάτα έχει πράσινα σημεία ή βλαστούς, αυτά τα μέρη πρέπει να αφαιρεθούν πριν από την κατανάλωση.

Οι πατάτες είναι ανθυγιεινές

Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος. Οι τηγανητές πατάτες ή τα τσιπς πατάτας μπορεί να περιέχουν υψηλή ποσότητα λίπους και νατρίου, αλλά οι πατάτες στον ατμό ή βραστές διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά και είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Advertisment

Οι πατάτες δεν έχουν θέση σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες.

Ενώ οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαιρούνται εντελώς από χαμηλούς σε υδατάνθρακες διατροφές. Εξαρτάται από την συνολική ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων και από τον τρόπο που η διατροφή ενσωματώνει και ισορροπεί τρόφιμα με υδατάνθρακες.

Η πραγματικότητα για τις πατάτες, όπως και για πολλά τρόφιμα, είναι πιο περίπλοκη από αυτούς τους μύθους και η κατανάλωσή τους μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η κατανόηση του πώς να εντάξετε τις πατάτες στη διατροφή σας με υγιεινό τρόπο είναι το κλειδί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση