, ,

Αυτοεκτίμηση: Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας

H αυτοεκτίμηση είναι η κληρονομιά που δίνουμε στα παιδιά μας, ένα δώρο που θα τα βοηθήσει να κατακτήσουν τον κόσμο με αξιοπρέπεια και γενναιότητα.

Κάθε παιδί έρχεται στον κόσμο γεμάτο δυνατότητες και απεριόριστο δυναμικό, αλλά τι γίνεται όταν αυτό το δυναμικό προσκρούει στους αόρατους τοίχους της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας; Σε μια εποχή όπου τα social media, οι συνεχείς συγκρίσεις και η πίεση για επιτυχία κυριαρχούν, πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά μας να αναπτύξουν μια υγιή αυτοεκτίμηση;

Η απάντηση είναι απλή: Το να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε στη ζωή του. Η αυτοεκτίμηση δεν είναι απλά μια λέξη στο λεξιλόγιο της ψυχολογίας. Είναι ο φάρος που καθοδηγεί τα παιδιά μας μέσα από τις θύελλες της ζωής, η εσωτερική τους πυξίδα που τους βοηθά να καταλάβουν ποιοι είναι, τι αξίζουν και πώς να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση.

Advertisment

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τρόπους για να καλλιεργήσουμε, να υποστηρίξουμε και να προαγάγουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας, από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία και πέρα από αυτή.

Γιατί, στο τέλος, η αυτοεκτίμηση είναι η κληρονομιά που δίνουμε στα παιδιά μας, ένα ανεκτίμητο δώρο που θα τα βοηθήσει να κατακτήσουν τον κόσμο με αξιοπρέπεια, γενναιότητα και αγάπη για τον εαυτό τους.

Άλλο αυτοεκτίμηση και άλλο αυτοπεποίθηση

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση, αν και συχνά συγχέονται, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στη γενική αξιολόγηση που κάνει κανείς για τον εαυτό του και την αίσθηση της προσωπικής αξίας του. Είναι ένα βαθύτερο, πιο σταθερό σύνολο πεποιθήσεων που κανείς έχει για τον εαυτό του, όπως το αν είναι καλός ή κακός, αξιόλογος ή αναξιόλογος. Από την άλλη πλευρά, η αυτοπεποίθηση είναι πιο καταστασιακή και επικεντρωμένη σε επιδόσεις. Αφορά την πίστη που έχει κάποιος στην ικανότητά του να επιτύχει συγκεκριμένα πράγματα ή να εκτελέσει συγκεκριμένες δραστηριότητες. Η αυτοπεποίθηση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση ή τη δραστηριότητα και δεν είναι απαραίτητα σταθερή στο χρόνο. Ενώ μπορεί να επηρεάζουν η μία την άλλη, δεν είναι ίδιες.

Advertisment

Πότε αρχίζει να αναπτύσσεται η αυτοεκτίμηση του παιδιού;

Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης είναι ένα συνεχές φαινόμενο που ξεκινάει από πολύ νεαρή ηλικία και διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, οι πρώτοι σπόροι της συνήθως φυτεύονται στην παιδική ηλικία.

Βασικές Φάσεις:

Πρώιμη Παιδική Ηλικία (0-3 χρόνια): Σε αυτή τη φάση, τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν βασική αίσθηση του εγώ μέσω της αλληλεπίδρασης με τους κοντινούς ενηλίκους, κυρίως τους γονείς. Η αίσθηση της ασφάλειας, η σταθερότητα και η προσοχή είναι κρίσιμες σε αυτό το στάδιο.

Προσχολική Ηλικία (3-6 χρόνια): Τα παιδιά αρχίζουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλα παιδιά. Η παιδαγωγική προσέγγιση και οι πρώτες επιτυχίες ή αποτυχίες σε δραστηριότητες όπως το παιχνίδι και η διδασκαλία προετοιμάζουν το έδαφος για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης.

Σχολική Ηλικία (6-12 χρόνια): Η αυτοεκτίμηση αρχίζει να μεταφράζεται σε αυτοπεποίθηση σε πιο συγκεκριμένους τομείς, όπως η ακαδημαϊκή επίδοση, η κοινωνική ικανότητα, και οι φυσικές δεξιότητες. Οι συνομηλίκοι και οι εκπαιδευτικοί έχουν αυξανόμενη σημασία.

Εφηβεία (12-18 χρόνια): Σε αυτή τη φάση, τα ζητήματα ταυτότητας και αυτονόμησης κυριαρχούν. Οι έφηβοι αρχίζουν να σκέφτονται πιο αναλυτικά για τον εαυτό τους και το μέλλον τους, και αυτό μπορεί να έχει έντονο αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους;

Προσοχή και Αφοσίωση

Η προσοχή και αφοσίωση που δίνουμε στα παιδιά μας είναι οι πρώτοι και πιο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους. Από τη στιγμή της γέννησης, η απλή φυσική επαφή όπως οι αγκαλιές, τα χάδια και το σωματικό παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας. Τα παιδιά που αισθάνονται αγαπημένα σωματικά συχνά αναπτύσσουν μια θετικότερη αυτοεκτίμηση.

Η φροντίδα, η αγάπη και η υποστήριξη διαδραματίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και θετικού αυτοπροσδιορισμού. Οι γονείς που είναι παρόντες, που ακούν και διαθέτουν χρόνο στα παιδιά τους, βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται περισσότερο ασφαλή και αγαπημένα, πράγμα που συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση.

Δίνοντας σημασία στον διάλογο και δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες, τις ερωτήσεις και τα συναισθήματά τους, τα ενθαρρύνουμε να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους.

Θετική Επικοινωνία:

Η επικοινωνία είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Οι γονείς που είναι προσιτοί και διαθέσιμοι για συζήτηση δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να αισθάνονται, να ακούγονται και να κατανοούνται. Αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη μιας θετικής αίσθησης του εαυτού.

Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ελεύθερα, αρχίζουν να κτίζουν μια αίσθηση αυτοδυναμίας και αυτονομίας. Δεν πρόκειται μόνο για το να ακούμε τα παιδιά, αλλά και για το να τα ενθαρρύνουμε να σκέφτονται κριτικά, να εξετάζουν τις απόψεις τους και να λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, καθώς τα παιδιά αισθάνονται περισσότερο ικανά και επαρκή.

Επιπλέον, ο ουσιαστικός διάλογος μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων γονέα-παιδιού, που είναι άλλο ένα στοιχείο που διαμορφώνει την αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά που αισθάνονται συνδεδεμένα με τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια θετική αίσθηση του εαυτού τους και, κατά συνέπεια, μια υγιή αυτοεκτίμηση.

Ανεξαρτησία και Ευθύνη:

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία και τις ευθύνες, αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης. Δίνοντας στα παιδιά καθήκοντα και ευθύνες που ταιριάζουν στην ηλικία τους, τα βοηθάμε να αισθανθούν ότι είναι σημαντικά και ικανά μέλη της οικογένειας.

Όταν τα παιδιά εκπληρώνουν με επιτυχία ένα καθήκον, αυξάνεται η αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητας. Αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους και αυτό δημιουργεί ένα θετικό κύκλο που ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους. Η επιτυχία, ακόμη και σε μικρά πράγματα, είναι σαν καύσιμο για την αυτοεκτίμηση.

Επίσης, η δυνατότητα να αναλάβουν ευθύνες τους επιτρέπει να αναπτύξουν αυτοσεβασμό. Έτσι, αντί να τους λέμε απλώς τι να κάνουν, τα ενθαρρύνουμε να σκέφτονται ανεξάρτητα, να λύνουν προβλήματα και να διαχειρίζονται τις προκλήσεις τους.

Στο τέλος, το να τους επιτρέπουμε να κάνουν λάθη και να μάθουν από αυτά είναι επίσης πολύτιμο. Το να αναγνωρίζουν τα λάθη ως ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη, αντί για αποτυχίες, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας υγιούς αυτοεκτίμησης.

Επιβράβευση και Ενθάρρυνση:

Η κοινωνική αναγνώριση και οι σχέσεις είναι άλλος ένας πυλώνας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης. Η διαπίστωση ότι μπορούν να συνδεθούν θετικά με τους άλλους και ότι οι άνθρωποι τους εκτιμούν για το ποιοι είναι, είναι αποφασιστική για το πώς τα παιδιά βλέπουν τον εαυτό τους.

Γονείς που προωθούν θετικές κοινωνικές εμπειρίες δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά τους μπορούν να εξερευνήσουν τις σχέσεις, να μάθουν να συνεργάζονται, να διαπραγματεύονται και να αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές δυσκολίες.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι υποδειγματικοί στις δικές τους σχέσεις, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν πολλά μέσα από την παρατήρηση. Αν τα παιδιά βλέπουν ότι οι γονείς τους είναι σε θέση να διατηρήσουν υγιείς και σεβαστικές σχέσεις, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν τις ίδιες ικανότητες.

Τέλος, οι γονείς μπορούν να προωθήσουν την κοινωνική αναγνώριση μέσω της ενθάρρυνσης για ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια ή αθλητισμό, που αναδεικνύουν τα προσόντα του παιδιού και του παρέχουν τη δυνατότητα να αισθάνεται ότι αποτελεί σημαντικό μέρος μιας ομάδας ή κοινότητας.

Διδασκαλία της Αυτοσυμπάθειας:

Η διδασκαλία της αυτοσυμπάθειας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης. Σε μια κοινωνία που πολλές φορές επιβραβεύει την ανταγωνιστικότητα και την επίδειξη, το να μάθουμε να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας μπορεί να είναι αντιφατικό αλλά απαραίτητο.

Η αυτοσυμπάθεια αφορά την αποδοχή του εαυτού, την κατανόηση ότι είμαστε όλοι ατελείς και κάνουμε λάθη, και το να μην είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας. Μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εσωτερικού διαλόγου που έχει περισσότερη αποδοχή, αντί να είμαστε συνεχώς κριτικοί με τον εαυτό μας.

Γονείς που είναι δεκτικοί, που δείχνουν αγάπη και υποστήριξη όταν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν αποτυχίες ή δυσκολίες, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοσυμπάθειας. Το να ακούνε λόγια όπως “Είναι εντάξει, κανείς δεν είναι τέλειος” ή “Δοκίμασες και αυτό είναι το σημαντικότερο” μπορεί να είναι πολύ δυναμικά μηνύματα που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν μια πιο θετική και ευγενική σχέση με τον εαυτό τους. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα θετικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή τους.

Ενίσχυση των Δεξιοτήτων Αντιμετώπισης Προβλημάτων:

Η ενίσχυση των δεξιοτήτων αντιμετώπισης προβλημάτων είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Σκεφτείτε το σαν τη δυνατότητα των παιδιών να είναι ευπροσάρμοστα, να σκέφτονται κριτικά και να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις. Οι γονείς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο εδώ, αποφεύγοντας την υπερπροστασία και δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από μόνα τους.

Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, είτε είναι κάτι απλό όπως η επίλυση ενός παζλ είτε κάτι πιο σύνθετο όπως η διαχείριση μιας διαμάχης με έναν φίλο, οι γονείς μπορούν να είναι εκεί για να καθοδηγήσουν αλλά όχι για να λύσουν το πρόβλημα γι’ αυτά. Η ενθάρρυνση και η καθοδήγηση, όπως “Σκέψου τις επιλογές σου και προσπάθησε να βρεις μια λύση”, ενισχύουν την αίσθηση της αυτονομίας και της επάρκειας.

Με τον καιρό, αυτή η ικανότητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων διδάσκει στα παιδιά ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, ότι μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά σε δύσκολες καταστάσεις και ότι έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν και να βελτιωθούν. Αυτό καθιστά τα παιδιά πιο αυτόνομα και αυτοδύναμα, πράγματα που συνεισφέρουν στην αυξημένη αυτοεκτίμηση.

Υγιή όρια

Η θέση υγιών ορίων είναι ακόμη ένα στοιχείο που μπορεί να προάγει την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Τα υγιή όρια βοηθούν τα παιδιά να κατανοούν τη θέση τους στον κόσμο και πώς να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τους άλλους. Οι γονείς που θέτουν σαφή, συνεπή και δίκαια όρια δίνουν στα παιδιά τους το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να εξερευνήσουν, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να γίνουν αυτόνομα.

Όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν τα όρια και τις προσδοκίες, αισθάνονται πιο ασφαλή και σταθερά. Έχουν την ελευθερία να εξερευνήσουν και να πάρουν ρίσκα, γνωρίζοντας πως υπάρχει μια ασφαλής βάση στην οποία μπορούν να επιστρέψουν. Ταυτόχρονα, το να γνωρίζουν πότε και πώς να πουν “όχι”, είτε στους εαυτούς τους είτε στους άλλους, είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό είτε μέσω της άμεσης διδασκαλίας και καθοδήγησης, είτε μέσω του παραδείγματός τους. Η διδασκαλία της αυτοσυγκράτησης, της υπομονής και της συνεργασίας μπορεί να είναι όλα αποτελεσματικά εργαλεία. Συνολικά, τα υγιή όρια διδάσκουν τα παιδιά να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, και αυτό είναι απαραίτητο για την αυτοεκτίμηση.

Ποια λάθη των γονιών μπορεί να πλήξουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών;

Ο ρόλος της γονεϊκής φροντίδας είναι κρίσιμος στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του παιδιού αλλά κάποιες πρακτικές και συμπεριφορές μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Παρακάτω θα βρείτε μερικά τυπικά λάθη που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοπεποίθηση των παιδιών:

Υπερπροστασία και Υπερβολικός έλεγχος

Η υπερπροστασία και ο υπερβολικός έλεγχος μπορούν να κάνουν το παιδί να αισθάνεται ανίκανο ή εξαρτημένο.

Αρνητική Ανατροφοδότηση και Κριτική

Οι διαρκείς αρνητικές παρατηρήσεις και οι ταμπέλες επιδρούν αρνητικά στην αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Σύγκριση με Άλλα Παιδιά

“Γιατί δεν είσαι σαν τον αδερφό σου;”. Αυτού του είδους οι συγκρίσεις δημιουργούν ένα αίσθημα ανεπάρκειας.

Παραμέληση των Συναισθημάτων και των Αναγκών τους

Η μη αναγνώριση ή η ελαχιστοποίηση των συναισθημάτων του παιδιού μπορεί να κάνει το παιδί να αμφιβάλλει για τον εαυτό του.

Καλό είναι, λοιπόν, για τους γονείς να είναι προσεκτικοί στις τακτικές που χρησιμοποιούν και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Οι προκλήσεις της γονεϊκότητας είναι πολλές και διαρκείς αλλά η γνώση των πιθανών λαθών και πώς να τα αποφύγουμε μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Να θυμάστε ότι κάθε μικρή πράξη, κάθε ενθαρρυντική λέξη, και κάθε υγιές όριο προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι στο θεμέλιο της αυτοεκτίμησης του παιδιού σας.

Δεν υπάρχει “μαγικός τύπος” για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, αλλά η συνεχής αγάπη, υποστήριξη, και καθοδήγηση κάνουν τη διαφορά. Η ανατροφή είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένας αγώνας ταχύτητας. Είναι ένας διαρκής διάλογος και ένα ταξίδι γεμάτο μαθήματα, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας.

Πάρτε μια στιγμή για να αναγνωρίσετε την αγάπη και τη φροντίδα που έχετε προσφέρει ήδη. Και ενώ ίσως αμφιβάλλετε κατά καιρούς, θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς, αλλά χρειάζονται γονείς που είναι παρόντες, που προσπαθούν και που αγαπούν ανιδιοτελώς. Συνεχίστε να είστε αυτό το ασφαλές λιμάνι στη ζωή των παιδιών σας και η αυτοεκτίμησή τους θα ακολουθήσει.

Πηγές:

  • Erikson, E. H. (1959). Identity and the life cycle. New York: International Universities Press.
  • Baumrind, D. (1991 Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York: Freeman. The influence of parenting style on adolescent competence and substance use. Journal of Early Adolescence, 11(1), 56-95.
  • Leary, M. R., & Baumeister, R. F. (2000). The nature and function of self-esteem: Sociometer theory. In M.
  • P. Zanna (Ed.), Advances in experimental social psychology (Vol. 32, pp. 1-62). Academic Press.
  • Bowlby, J. (1969). Attachment. Attachment and loss: Vol. 1. Loss. New York: Basic Books.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπάρχει τρόπος να γίνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα;
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση