Χειραγώγηση και Gaslighting | Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτές τις συμπεριφορές

Αυτή η τακτική χρησιμοποιεί συχνά το φόβο, την υποχρέωση και την ενοχή για να ελέγξει τους άλλους.

Χειραγώγηση και Gaslighting | Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτές τις συμπεριφορές

Η χειραγώγηση είναι μια ψυχολογική στρατηγική που χρησιμοποιείται από άτομα που δεν μπορούν να ζητήσουν άμεσα αυτό που θέλουν ή χρειάζονται. Αυτή η τακτική χρησιμοποιεί συχνά το φόβο, την υποχρέωση και την ενοχή για να ελέγξει τους άλλους. Μια συνηθισμένη τακτική χειραγώγησης είναι το gaslighting, το οποίο έχει ως στόχο να κάνει τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν την πραγματικότητα, τη μνήμη ή τις σκέψεις τους.

Αναγνωρίζοντας τις τακτικές χειραγώγησης

Το Gaslighting είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και χειραγώγησης όπου ένα άτομο πείθει ένα άλλο να αμφισβητήσει τη δική του λογική, τις αναμνήσεις ή την πραγματικότητα. Αυτή η τακτική συχνά ξεκινάει αργά στις σχέσεις, με τον χειριστή να κερδίζει την εμπιστοσύνη του άλλου ατόμου πριν στραφεί εναντίον του και το κάνει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του.

Advertisment

Το gaslighting μπορεί να συμβεί σε διάφορες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρομαντικών, γονέων-παιδιών, της εργασίας, ακόμη και στον ιατρικό τομέα. Τα σημάδια του gaslighting περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση των συναισθημάτων και της κρίσης, το αίσθημα ευάλωτου και ανασφαλούς, την αμφισβήτηση της λογικής και τη συνεχή απολογία.

Η αντιμετώπιση του gaslighting περιλαμβάνει την αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων, την εμπιστοσύνη στο ένστικτό σας, την αναζήτηση υποστήριξης και τη μη αποδοχή των ισχυρισμών του gaslighter σχετικά με την ψυχική ή συναισθηματική σας ευημερία.

Φράσεις που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που χειραγωγούν

Τα χειραγωγικά άτομα χρησιμοποιούν συχνά συγκεκριμένες φράσεις για να κάνουν τους άλλους να πιστεύουν ότι είναι τρελοί ή ότι αντιδρούν υπερβολικά.

Advertisment

  • “Δεν θυμάμαι να είπα αυτό.”
  • “Είσαι υπερβολικά ευαίσθητος/η.”
  • “Πάλι αυτά λες; Πόσες φορές θα το επαναλάβεις;”
  • “Σίγουρα είναι ένα πρόβλημα στη μνήμη σου.”
  • “Δεν έκανα αυτό που λες, είσαι μπερδεμένος/η.”
  • “Πάντα είσαι αρνητικός/ή, πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι.”
  • “Δεν ξέρω τι σου περνάει από το μυαλό.”
  • “Πρέπει να είσαι παράλογος/η αν πιστεύεις αυτό.”
  • “Απλά προσπαθώ να σε βοηθήσω, είσαι πολύ ευαίσθητος/η.”
  • “Μην με αναστατώνεις με αυτές τις ανοησίες.”

Αυτές οι φράσεις μπορεί να κάνουν τα θύματα χειραγώγησης να αισθάνονται πληγωμένα και γεμάτα αμφιβολίες.

Επιπτώσεις της χειραγώγησης στις σχέσεις

Η συναισθηματική χειραγώγηση μέσα σε μια σχέση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά συχνά γίνεται σαφέστερη από μια εξωτερική οπτική γωνία. Τα σημάδια της συναισθηματικής χειραγώγησης περιλαμβάνουν δραματικές εκφράσεις, αποστασιοποίηση από το περιβάλλον, αναμονή μιας συγκεκριμένης αντίδρασης, συνεχή αναζήτηση αποδείξεων αγάπης, αρνητική αντίδραση στα όρια, σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, παριστάνει το θύμα και αστειεύεται συνεχώς εις βάρος σας.

Η συναισθηματική χειραγώγηση συχνά προσπαθεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του συντρόφου και προκαλεί αμφιβολίες και ενοχές για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις του. Είναι σημαντικό να θέσετε σαφή όρια και να επανεκτιμήσετε τη σχέση, αν τα όρια αυτά ξεπερνιούνται συνεχώς. Η αγάπη δεν θα πρέπει να είναι υπό όρους ή να απαιτεί συνεχείς αποδείξεις και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να μπορούν να εκφράζονται και να αναπτύσσονται μέσα στη σχέση.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αναγνώριση του προβλήματος: Η πρώτη και σημαντικότερη κίνηση είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι βιώνετε gaslighting. Συχνά, οι άνθρωποι που υφίστανται gaslighting αρχικά αμφισβητούν τη δική τους αντίληψη, αλλά η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προστασία της αυτοεκτίμησής σας: Διατηρήστε την αυτοεκτίμησή σας και την αξιοπιστία σας. Κατανοήστε ότι οι χειραγωγοί προσπαθούν να αμφισβητήσουν αυτές τις πτυχές του εαυτού σας.

Επικέντρωση σε αντικειμενικά γεγονότα: Φροντίστε να διατηρείτε ένα ηλεκτρονικό ίχνος των γεγονότων. Φωτογραφίες, μηνύματα, ημερολόγια και άλλα αντικειμενικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν να αποδείξετε την αλήθεια.

Αναζήτηση υποστήριξης: Επικοινωνήστε με φίλους, οικογένεια ή επαγγελματία ψυχολόγο για υποστήριξη και συμβουλές. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του gaslighting.

Απόσυρση από την τοξική σχέση: Εάν διαπιστώσετε ότι βιώνετε gaslighting σε μια σχέση, είναι σημαντικό να σκεφτείτε την απόσυρση από αυτήν την τοξική σχέση για τη διατήρηση της ψυχολογικής σας υγείας.

Ανάκτηση της δύναμής σας: Συνειδητοποιήστε τη δύναμη που έχετε και ότι είστε ικανοί ανά πάσα στιγμή να διακόψετε οποιαδήποτε σχέση λειτουργεί επιβαρυντικά για τη συνολική ψυχική υγεία σας.

Αυτοφροντίδα: Φροντίστε τον εαυτό σας με συμπόνοια. Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο ύπνος και η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση από τις επιπτώσεις του gaslighting.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της συναισθηματικής νοημοσύνης
Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω τις συνήθειές μου; Οι λόγοι πίσω από την αντίσταση και πώς να τα καταφέρουμε
Η ύπαρξη δύο αξιόπιστων ανθρώπων στη ζωή μας είναι το μυστικό της ευτυχίας
Άγχος και αγοραφοβία: Το τραύμα, το σώμα και τα εμπόδια πίσω από την αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση