,

Copernicus: Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία | Νέο ρεκόρ τον Νοέμβριο

Το 2023 έχει καταγραφεί ως ένα από τα θερμότερα έτη στην ιστορία με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό

Copernicus: Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία | Νέο ρεκόρ τον Νοέμβριο

Το 2023 έχει καταγραφεί ως ένα από τα θερμότερα έτη στην ιστορία με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Copernicus. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται κατά τη διάρκεια της COP28, όπου οι διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο Νοέμβριος του 2023 αποτελεί τον έκτο συνεχόμενο μήνα που συντρίβει τα ρεκόρ θερμοκρασίας, με την επιφάνεια της Γης να θερμαίνεται στους 14,22° Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2020 κατά 0,32° Κελσίου. Επιπλέον, η θερμοκρασία του Νοεμβρίου ήταν 1,75° Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900, η οποία θεωρείται προβιομηχανική εποχή.

Advertisment

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των θερμοκρασιών, καθώς και των συνεπειών των κυμάτων καύσωνα και των ξηρασιών, είναι αναπόφευκτη εάν συνεχιστεί η αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επιπρόσθετα, το φθινόπωρο του βόρειου ημισφαιρίου του 2023 ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 15,3° Κελσίου, αυξημένη κατά 0,88° Κελσίου σε σύγκριση με το μέσο όρο. Η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος, υπογράμμισε τη σημασία αυτών των αλλαγών, επισημαίνοντας ότι το 2023 είναι ένα έτος που σπάει ρεκόρ.

Η μέση θερμοκρασία από τον Ιανουάριο έως τώρα έχει καταγραφεί ως η υψηλότερη για τους πρώτους 11 μήνες οποιασδήποτε χρονιάς, ενώ το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνεχίζει να συμβάλλει στην αύξηση των θερμοκρασιών.

Advertisment

Τέλος, η ξηρασία παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ η Αρκτική και η Ανταρκτική συνεχίζουν να καταγράφουν μειωμένη έκταση πάγου. Αυτές οι αλλαγές υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση δράση στον τομέα της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση