, ,

Drones παραδίδουν απινιδωτές σε περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς και σώζουν ζωές – Το παράδειγμα της Σουηδίας

Η χρήση drones στην ιατρική επείγουσα βοήθεια παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις αλλά και εξαιρετικές δυνατότητες.

Drones παραδίδουν απινιδωτές σε περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς και σώζουν ζωές - Το παράδειγμα της Σουηδίας

Σουηδοί ερευνητές προσφέρουν μια σημαντική πρόοδο στην έκτακτη ιατρική βοήθεια, χρησιμοποιώντας drones για την ταχεία παράδοση απινιδωτών σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Μια μελέτη του Ινστιτούτου Karolinska, δημοσιευμένη στο The Lancet Digital Health, αποκαλύπτει ότι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεπερνούν τα παραδοσιακά ασθενοφόρα στην ταχύτητα παράδοσης απινιδωτών, με μέσο χρονικό προβάδισμα τριών λεπτών.

Ο Andreas Claesson, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας για την Καρδιακή Ανακοπή του Ινστιτούτου, δηλώνει ότι από το καλοκαίρι του 2020, οι ερευνητές ανέπτυξαν drones εξοπλισμένα με αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα drones φθάνουν πρώτα στο σημείο του συμβάντος σε περισσότερες από τα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Advertisment

Η σημασία της έγκαιρης χρήσης απινιδωτή είναι κρίσιμη για την επιβίωση από καρδιακή ανακοπή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, που περιλαμβάνει και τη χρήση αυτόματου απινιδωτή, μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι συμβαίνουν περισσότερες από 350.000 καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου κάθε χρόνο, με το ποσοστό επιβίωσης να είναι μόνο περίπου 10%.

Στη μελέτη, τα drones χρησιμοποιήθηκαν σε 55 περιπτώσεις ύποπτης καρδιακής ανακοπής, με την παράδοση των απινιδωτών να προηγείται της άφιξης ασθενοφόρου σε περίπου 67% των περιπτώσεων.

Σε 18 περιπτώσεις πραγματικής καρδιακής ανακοπής, ο απινιδωτής χρησιμοποιήθηκε σε 6 από αυτές, με την αυτόματη συσκευή να συνιστά ηλεκτροσόκ σε δύο περιπτώσεις, ενώ σε μία περίπτωση ο ασθενής επέζησε. Ο Δρ. Claesson επισημαίνει ότι η εξοικονόμηση χρόνου από τη χρήση drones επιτρέπει στο κέντρο επειγόντων περιστατικών να δίνει οδηγίες για τη χρήση του αυτοματοποιημένου απινιδωτή ακόμη και πριν την άφιξη του ασθενοφόρου.

Advertisment

Η χρήση drones στην ιατρική επείγουσα βοήθεια παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις αλλά και εξαιρετικές δυνατότητες. Πέρα από την ταχύτητα, η δυνατότητα παράδοσης απινιδωτών σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες τοποθεσίες αποτελεί επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Τα drones μπορούν να περάσουν πάνω από κυκλοφοριακά εμπόδια ή φυσικά εμπόδια που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ένα ασθενοφόρο, φθάνοντας στον τόπο του συμβάντος σε ελάχιστο χρόνο.

Η ενσωμάτωση των drones στα συστήματα επείγουσας ιατρικής βοήθειας θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τον τρόπο διαχείρισης των καρδιακών ανακοπών. Με την επιτάχυνση της διαδικασίας παράδοσης απινιδωτών, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας σε περιπτώσεις όπου κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Επίσης, η χρήση αυτοματοποιημένων απινιδωτών μειώνει τον φόβο και την αβεβαιότητα που μπορεί να έχει ένας μη εκπαιδευμένος διασώστης. Οι οδηγίες από το κέντρο επειγόντων και η αυτοματοποιημένη λειτουργία της συσκευής καθιστούν τη χρήση του απινιδωτή πιο εφικτή και λιγότερο εκφοβιστική για τον μέσο πολίτη.

Αυτή η τεχνολογική πρόοδος στην ιατρική βοήθεια έχει τη δυνατότητα να σώσει αμέτρητες ζωές και να ανοίξει νέους δρόμους στην παροχή έκτακτης βοήθειας, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση στα παραδοσιακά μέσα διάσωσης είναι περιορισμένη ή καθυστερημένη. Η εφαρμογή των drones στην ιατρική διάσωση είναι μια καινοτόμα προσέγγιση που ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τη μάχη ενάντια στην καρδιακή ανακοπή και να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση