Ο φακός του τηλεσκοπίου James Webb απαθανατίζει ένα πρωτοάστρο στο σύμπλεγμα του Περσέα στη φωτογραφία του μήνα

Η νέα “Εικόνα του Μήνα” από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA αποκαλύπτει περίπλοκες λεπτομέρειες του αντικειμένου Herbig Haro 797 (HH 797). Τα

Ο φακός του τηλεσκοπίου James Webb απαθανατίζει ένα πρωτοάστρο στο σύμπλεγμα του Περσέα στη φωτογραφία του μήνα

Η νέα “Εικόνα του Μήνα” από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA αποκαλύπτει περίπλοκες λεπτομέρειες του αντικειμένου Herbig Haro 797 (HH 797). Τα αντικείμενα Herbig-Haro είναι φωτεινές περιοχές που περιβάλλουν νεογέννητα αστέρια (γνωστά ως πρωτοαστέρια) και σχηματίζονται όταν αστρικοί άνεμοι ή πίδακες αερίου που εκτοξεύονται από αυτά τα νεογέννητα αστέρια σχηματίζουν κρουστικά κύματα συγκρουόμενα με κοντινό αέριο και σκόνη με υψηλές ταχύτητες.

Το HH 797, το οποίο κυριαρχεί στο κάτω μισό αυτής της εικόνας, βρίσκεται κοντά στο νεαρό ανοικτό αστρικό σμήνος IC 348, το οποίο βρίσκεται κοντά στην ανατολική άκρη του συμπλέγματος των σκοτεινών νεφών του Περσέα. Τα φωτεινά υπέρυθρα αντικείμενα στο άνω τμήμα της εικόνας πιστεύεται ότι φιλοξενούν δύο ακόμη πρωτοαστέρες.

Advertisment

Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε με την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του Webb (NIRCam). Η υπέρυθρη απεικόνιση είναι ισχυρή για τη μελέτη των νεογέννητων άστρων και των εκροών τους, επειδή τα νεότερα άστρα είναι πάντα ακόμα ενσωματωμένα μέσα στο αέριο και τη σκόνη από τα οποία σχηματίστηκαν.

www.esa.int

Η υπέρυθρη εκπομπή των εκροών του άστρου διαπερνά το αέριο και τη σκόνη που το σκεπάζει, καθιστώντας τα αντικείμενα Herbig-Haro ιδανικά για παρατήρηση με τα ευαίσθητα υπέρυθρα όργανα του Webb. Τα μόρια που διεγείρονται από τις τυρβώδεις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του μοριακού υδρογόνου και του μονοξειδίου του άνθρακα, εκπέμπουν υπέρυθρο φως που ο Webb μπορεί να συλλέξει για να απεικονίσει τη δομή των εκροών. Το NIRCam είναι ιδιαίτερα καλό στην παρατήρηση των θερμών (χιλιάδες βαθμούς Κελσίου) μορίων που διεγείρονται ως αποτέλεσμα των κρουστικών δονήσεων.

Χρησιμοποιώντας επίγειες παρατηρήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν προηγουμένως ότι για το ψυχρό μοριακό αέριο που σχετίζεται με το HH 797, το μεγαλύτερο μέρος του ερυθρά μετατοπισμένου αερίου (που απομακρύνεται από εμάς) βρίσκεται στα νότια (κάτω δεξιά), ενώ το μπλε μετατοπισμένο αέριο (που κινείται προς εμάς) βρίσκεται στα βόρεια (κάτω αριστερά)

Advertisment

Βρέθηκε επίσης μια διαβάθμιση κατά μήκος της εκροής, έτσι ώστε σε μια δεδομένη απόσταση από το νεαρό κεντρικό αστέρι, η ταχύτητα του αερίου κοντά στην ανατολική άκρη του πίδακα είναι περισσότερο μετατοπισμένη προς το ερυθρό από εκείνη του αερίου στη δυτική άκρη. Οι αστρονόμοι στο παρελθόν πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν στην περιστροφή της εκροής.

Σε αυτή την εικόνα Webb υψηλότερης ανάλυσης, ωστόσο, μπορούμε να δούμε ότι αυτό που θεωρήθηκε ως μία εκροή, στην πραγματικότητα, αποτελείται από δύο σχεδόν παράλληλες εκροές με τις δικές τους ξεχωριστές σειρές κρουστικών εκκενώσεων (γεγονός που εξηγεί τις ασυμμετρίες ταχύτητας).

Η πηγή, που βρίσκεται στη μικρή σκοτεινή περιοχή (κάτω δεξιά του κέντρου) και είναι ήδη γνωστή από προηγούμενες παρατηρήσεις, δεν είναι επομένως ένας απλός αλλά ένας διπλός αστέρας. Κάθε αστέρας παράγει τη δική του δραματική εκροή. Σε αυτή την εικόνα διακρίνονται επίσης και άλλες εκροές, συμπεριλαμβανομένης μιας από τον πρωτοαστέρα στην πάνω δεξιά πλευρά του κέντρου μαζί με τα φωτιζόμενα τοιχώματα της κοιλότητας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση