Η Φινλανδία παραδίδει μαθήματα ευτυχίας | Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά!

Στην Ελλάδα, η λιακάδα και η θάλασσα αποτελούν βασικούς παράγοντες που ενισχύουν την καλή διάθεση των ανθρώπων, συμβάλλοντας στη δημοτικότητα της χώρας ως τουριστικού

Η Φινλανδία παραδίδει μαθήματα ευτυχίας | Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά!

Στην Ελλάδα, η λιακάδα και η θάλασσα αποτελούν βασικούς παράγοντες που ενισχύουν την καλή διάθεση των ανθρώπων, συμβάλλοντας στη δημοτικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού. Όμως, είναι αρκετοί αυτοί οι παράγοντες για να μας χαρίσουν αληθινή ευτυχία;

Από διάφορες μελέτες προκύπτει ότι οι Σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα ζωής, παρά την έλλειψη των φυσικών χαρακτηριστικών που έχει η Ελλάδα. Η Φινλανδία, ειδικότερα, κατέχει την πρωτιά στον κατάλογο των πιο ευτυχισμένων χωρών σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για έξι συνεχόμενα έτη. Έτσι, φαίνεται ότι η ευτυχία βρίσκεται αλλού, όπως υποδεικνύουν ειδικοί στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Advertisment

Ειδικοί από τη Φινλανδία στον τομέα της ψυχικής υγείας αναφέρουν τους λόγους για την υψηλή ευτυχία των ανθρώπων στη χώρα τους και πως μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις πρακτικές.

Ένας τέτοιος λόγος είναι η ειλικρίνεια τους απέναντι στα συναισθήματά τους. Αντί να κρύβουν τις αρνητικές εμπειρίες τους, οι Φινλανδοί τείνουν να εκφράζουν ανοιχτά την ανθρώπινη ευθραυστότητα, όπως επισημαίνει η Δρ Meri Larivaara από το MIELI Mental Health Finland.

Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου. Οι Φινλανδοί δίνουν μεγάλη σημασία στην προσωπική ζωή και στον ελεύθερο χρόνο. Η Δρ Mirka Hintsanen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Oulu, τονίζει τη σημασία του να έχεις χρόνο για αυτοφροντίδα και χαλάρωση μετά τη δουλειά. Επιπλέον, ο Δρ. Juho Saari από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε αναφέρει τη μικρή απόσταση από την εργασία ως έναν ακόμη παράγοντα που συμβάλλει στην ευτυχία.

Advertisment

Περνούν αρκετό χρόνο στη φύση

Η ζωή στη Φινλανδία συνδέεται άμεσα με τη φύση, η οποία είναι καθοριστική για την ευτυχία των κατοίκων της. Όπως επισημαίνει η Δρ Mirka Hintsanen, το φυσικό περιβάλλον είναι πανταχού παρόν, είτε στις μεγαλουπόλεις είτε στις μικρότερες πόλεις. Ο Δρ Saari τονίζει ότι οι Φινλανδοί χρησιμοποιούν με σεβασμό τις φυσικές πηγές της χώρας χωρίς κόστος, απολαμβάνοντας δραστηριότητες όπως κατασκήνωση, συλλογή μούρων και μανιταριών, κολύμπι, πεζοπορία, ιππασία, και σκι.

Μαθαίνουν νέες δεξιότητες

Η Δρ Larivaara μας λέει ότι οι Φινλανδοί έχουν έναν δυναμικό προσανατολισμό προς την αυτοεξέλιξη, που συμβάλλει στην ψυχική τους υγεία. Ακόμα και απλές ενέργειες όπως η εκμάθηση μιας νέας συνταγής μπορεί να είναι εμπνευστικές. Ο Δρ Juho Saari επισημαίνει την πληθώρα των συλλόγων που προσφέρουν διάφορα μαθήματα, από γιόγκα μέχρι αγγειοπλαστική, σε προσιτό κόστος.

Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων

Ο Δρ Saari αναφέρει ότι στη Φινλανδία υπάρχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων, και οι κοινωνικές σχέσεις είναι θεμελιώδεις για την ευτυχία. Η ποιότητα του χρόνου που περνούν με τους αγαπημένους τους συνεισφέρει στην καλύτερη ψυχική τους κατάσταση.

Επιδιώκουν την ευτυχία ως ικανοποίηση για τη ζωή

Στη Φινλανδία, η ευτυχία θεωρείται μάλλον ως η ικανοποίηση από τη ζωή παρά ως μια κατάσταση ευφορίας. Η Δρ Larivaara αναφέρει ότι η αναγνώριση και η εκτίμηση των μικρών πραγμάτων, όπως ένα καλό φλιτζάνι καφέ ή μια απλή βόλτα, είναι η βάση της ευτυχίας. Η Δρ Hintsanen σημειώνει ότι παρόλο που η ατομική προσπάθεια είναι σημαντική, το περιβάλλον και οι εξωτερικές συνθήκες, όπως οι οικονομικές αλλαγές, επηρεάζουν επίσης την ευτυχία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση