Κάστανα: To superfood του Χειμώνα με τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό

Τα κάστανα, αυτό το απαραίτητο superfood του χειμώνα, είναι γνωστά για την γλυκιά και γεμάτη γεύση τους

Κάστανα: To superfood του Χειμώνα με τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό

Τα κάστανα, αυτό το απαραίτητο superfood του χειμώνα, είναι γνωστά για την γλυκιά και γεμάτη γεύση τους. Αυτοί οι καρποί δεν αποτελούν μόνο μια λαχταριστή επιλογή κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά είναι επίσης πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Παρά το συμπαγές μέγεθός τους, τα κάστανα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μια μερίδα ψητών κάστανων περιέχει:

Advertisment

  • 206 θερμίδες
  • 2,7 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 1,9 γραμμάρια λίπους
  • 44,5 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 4,3 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Επιπλέον, είναι πλούσια σε χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, θειαμίνη, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, κάλιο, και άλλα σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, το ελλαγικό οξύ, οι τανίνες, τα αλκαλοειδή, και διάφορες πολυφαινόλες, καθιστά τα κάστανα μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα από τον οξειδωτικό στρες και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Τα κάστανα είναι επίσης ωφέλιμα για την καρδιακή υγεία, καθώς οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Advertisment

Σε σχέση με την απώλεια βάρους, τα κάστανα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες παρέχουν αίσθηση κορεσμού και βοηθούν στον περιορισμό της όρεξης, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία.

Τα κάστανα μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο για να μην αναιρέσουν τα οφέλη τους.

Μεταξύ των άλλων οφελών των κάστανων, είναι η ικανότητά τους να βελτιώνουν τη γενική υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, η διατροφική ίνα προάγει την υγεία των ευεργετικών εντερικών βακτηρίων, οδηγώντας σε βελτιωμένη πέψη και ανοσοποιητική λειτουργία.

Επίσης, τα κάστανα έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μέταλλα όπως ο χαλκός και το μαγγάνιο. Αυτά τα συστατικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση της δύναμης και της δομής των οστών. Μάλιστα, μια καλά ισορροπημένη πρόσληψη αυτών των μετάλλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και άλλων σχετικών παθήσεων.

Τέλος, εκτός από τα παραπάνω οφέλη, τα κάστανα προσφέρουν επίσης ενέργεια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Αυτό τα καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που ασχολούνται με έντονη σωματική δραστηριότητα ή για εκείνους που χρειάζονται ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ που προσφέρει ενέργεια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση