,

Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι»

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, σε ομιλία της στη Νότια Αφρική, έθεσε το ζήτημα της συστηματικής καταπίεσης των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν ως ένα ζήτημα

Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι»

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, σε ομιλία της στη Νότια Αφρική, έθεσε το ζήτημα της συστηματικής καταπίεσης των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν ως ένα ζήτημα διεθνούς σημασίας. Επισήμανε την επιδείνωση της κατάστασης από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, περιγράφοντας τις αυστηρές περιοριστικές πολιτικές που έχουν επιβάλει στις γυναίκες, όπως την απαγόρευση πρόσβασης σε εκπαίδευση και δημόσιους χώρους.

«Οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι και αυτό έχει ένα κόστος»

Η Γιουσαφζάι τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές δεν αποτελούν απλά ένα περιορισμό στην εκπαίδευση ή την ελευθερία κίνησης, αλλά ένα βαθύτερο ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Advertisment

Κάνοντας σύγκριση με τη μάχη κατά του φυλετικού απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, η Γιουσαφζάι υπογράμμισε την ανάγκη για διεθνή αναγνώριση και καταδίκη του απαρτχάιντ βάσει του φύλου στο Αφγανιστάν. Έκανε έκκληση για διεθνή δράση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και επισήμανε την ευκαιρία που υπάρχει για να κωδικοποιηθεί αυτή η μορφή καταπίεσης σε διεθνές επίπεδο.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προαγωγή της εκπαίδευσης των κοριτσιών, κατέληξε στην ομιλία της με ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη για δράση και αναγνώριση του αγώνα των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν ως ένα ζήτημα που επηρεάζει την ανθρωπότητα συνολικά. Τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς παρέμβασης, η Γιουσαφζάι επέδειξε την αποφασιστικότητά της να εργαστεί για έναν κόσμο όπου όλα τα κορίτσια θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες που αξίζουν.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση