Νέοι με αναπηρία ιδρύουν και λειτουργούν το δικό τους σχολικό κυλικείο!

Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εκδήλωση: τα επίσημα εγκαίνια του κυλικείου 3S School Synergy Snacks στον Άγιο Δημήτριο. Η εκδήλωση ξεχώριζε

Νέοι με αναπηρία ιδρύουν και λειτουργούν το δικό τους σχολικό κυλικείο!

Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εκδήλωση: τα επίσημα εγκαίνια του κυλικείου 3S School Synergy Snacks στον Άγιο Δημήτριο. Η εκδήλωση ξεχώριζε για τη συμμετοχή πολλών επίσημων προσώπων, μεταξύ των οποίων η Υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Σημαντικοί φορείς όπως η ΔΥΠΑ, η UNICEF Ελλάδας και το Junior Achievement Greece, είχαν επίσης εκπροσώπηση στην εκδήλωση, αναδεικνύοντας την σημασία της συνεργασίας τους στην ίδρυση του κυλικείου.

Αυτό το κυλικείο αποτελεί το αποτέλεσμα μιας μοναδικής συνεργασίας από το 2017, μεταξύ μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγίου Δημητρίου και του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Νέας Ιωνίας. Η ΚοινΣΕπ 3S School Synergy Snacks, η οποία λειτουργεί με τη συμμετοχή νέων με αναπηρίες, ενσαρκώνει την ιδέα της συμπερίληψης, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες στην εργασία.

Advertisment

Το 2023, το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Junior Achievement Greece υιοθέτησαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κυλικείου που θα απασχολεί νέους με αναπηρίες, ενταγμένο στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου. Σε αυτό το σχολείο φοιτούν περισσότεροι από 240 μαθητές με αναπηρίες, ηλικίας 13 έως 22 ετών. Το κυλικείο λειτουργεί ως υποκατάστημα της Κοινωνικής Επιχείρησης 3S School Synergy Snacks και επιδιώκει την επαγγελματική ανάκτηση και ισότιμη ένταξη των ανθρώπων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας.

Κατά τα εγκαίνια, διάφοροι ομιλητές από το ΥΠΑΙΘ, τη διοίκηση του σχολείου και το προσωπικό του κυλικείου επισήμαναν τη σημασία της συμπερίληψης στον χώρο εργασίας. Η Υφυπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των νέων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και την ανάγκη να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες, των εκπαιδευτικών τους και των οικογενειών τους.

Η 3S, μια εταιρεία ξεκινήσε την πορεία της ως μέρος του διαγωνισμού “Μαθητική Εικονική Επιχείρηση – The Company Program” του οργανισμού Junior Achievement Greece και σήμερα λειτουργεί ως πραγματική επιχείρηση, παρέχοντας ευκαιρίες και οράματα σε άτομα με αναπηρίες. Ασχολείται με τη δημιουργία υγιεινών σνακ, βασισμένων σε συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη, χρησιμοποιώντας καθαρά ελληνικά προϊόντα όπως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Η ομάδα της 3S αποτελείται από τρεις εμπειρογνώμονες εκπαιδευτές, έναν επιχειρηματικό σύμβουλο και τρία νέα άτομα με ειδίκευση στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Advertisment

Το σχολικό κυλικείο, σχεδιασμένο για την ευεξία και διατροφική ασφάλεια της μαθητικής κοινότητας, λειτουργεί με τη βοήθεια νέων με αναπηρίες, εξασφαλίζοντας έτσι μια μοναδική εμπειρία για τους πελάτες του, προσφέροντας υγιεινά ροφήματα και εδέσματα. Ένας από τους εργαζομένους, ο Χρήστος, τόνισε τη χαρά του που εργάζεται στο κυλικείο του σχολείου όπου κάποτε ήταν μαθητής.

Από το 2014, το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου συμμετέχει στα προγράμματα του Junior Achievement Greece, θεωρώντας ότι τα βιωματικά προγράμματα επιχειρηματικότητας είναι καταλυτικά για την επαγγελματική και κοινωνική ζωή των νέων με αναπηρία. Ο Αργύρης Τζικόπουλος, CEO του Junior Achievement Greece, εκφράζει την ευχαρίστησή του για την επιτυχία της 3S και τη δέσμευση του οργανισμού να στηρίξει το εγχείρημα.

Η Έφη Χρυσού, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και συντονίστρια των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της 3S ως μέσου για την ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας. Στόχος τους είναι το κυλικείο να γίνει πρότυπο συμπερίληψης για άτομα με αναπηρία.

Τέλος, το κυλικείο ιδρύθηκε με τη στήριξη του Junior Achievement Greece και της 3S SCHOOL SYNERGY SNACKS, χρηματοδοτούμενο από την UNICEF και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Εγγύηση για το Παιδί” (2020-2023).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση