«Νικόστρατος»: Τάφος με ελληνική μούμια από την ελληνορωμαϊκή εποχή ανακαλύφθηκε στο Ασουάν

Πρόσφατα στο Ασουάν της Αιγύπτου ανακαλύφθηκε ένας τάφος από την ελληνορωμαϊκή εποχή, ο οποίος περιείχε τη μούμια ενός Έλληνα με το όνομα Νικόστρατος. Αυτή

«Νικόστρατος»: Τάφος με ελληνική μούμια από την ελληνορωμαϊκή εποχή ανακαλύφθηκε στο Ασουάν

Πρόσφατα στο Ασουάν της Αιγύπτου ανακαλύφθηκε ένας τάφος από την ελληνορωμαϊκή εποχή, ο οποίος περιείχε τη μούμια ενός Έλληνα με το όνομα Νικόστρατος. Αυτή η σπάνια εύρεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών από μια αιγυπτιο-ιταλική αποστολή στην περιοχή του Μαυσωλείου Αγά Χαν, όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Παρά το γεγονός ότι ο τάφος είχε υποστεί λεηλασία στο παρελθόν, η μούμια του Νικόστρατου βρέθηκε σε άριστη κατάσταση, περιβαλλόμενη από διάφορα ταφικά αντικείμενα και περίτεχνα αγγεία. Εντυπωσιακό ήταν επίσης το εύρημα ενός βωμού για θυσίες στην είσοδο του τάφου, κοντά στον οποίο βρέθηκαν είκοσι ακόμη μούμιες.

Advertisment

Ο Νικόστρατος είχε ταφεί με ένα χάλκινο περιδέραιο όπου αναγράφονταν το όνομά του. Ο τάφος αυτός, που χαρακτηρίστηκε από τους αρχαιολόγους ως «πολύ μεγάλος», αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του Μαυσωλείου Αγά Χαν και ήταν μέχρι πρότινος άγνωστος στους ιστορικούς.

Η ανασκαφή του 2021 διοργανώθηκε από την Patrizia Piacentini, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας και Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, και τον Abdelmoneim Said, γενικό διευθυντή του Aswan and Nubia Antiquities.

Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών από Μάιο έως Οκτώβριο 2021, έγινε μία εκπληκτική ανακάλυψη από μια ιταλο-αιγυπτιακή ερευνητική ομάδα. Από το 2019, η ομάδα εργαζόταν στην περιοχή κοντά στο Μαυσωλείο του Αγά Χαν, κοντά στη δυτική όχθη του Νείλου στο Ασουάν. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται πάνω από τριακόσιοι τάφοι, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Αυτή η περίοδος περιλαμβάνει την εποχή των Πτολεμαίων στην αιγυπτιακή ιστορία, όπου οι Αιγύπτιοι βασιλείς παντρεύονταν με Έλληνες Πτολεμαίους, τους ηγεμόνες της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Advertisment

Στις ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη μούμια ενός άνδρα κοντά στον ανατολικό τοίχο μιας κατασκευής και δίπλα της ένα χάλκινο περιδέραιο με εγχάρακτη πλάκα στα ελληνικά, η οποία φέρει το όνομα “Νικόστρατος”. Θεωρείται ότι το σώμα ενδεχομένως ανήκει σε τάφο που ανακαλύφθηκε αργότερα κάτω από την ορθογώνια κατασκευή, αλλά μετακινήθηκε από τυμβωρύχους στην αρχαιότητα.

Στον ανατολικό τοίχο του οικοδομήματος βρέθηκαν οστά ζώων (κυρίως πρόβατα), θραύσματα αγγείων, πλάκες προσφορών και πλάκες με ιερογλυφικά, που υποδηλώνουν τη χρήση του χώρου ως αναθηματικού. Αυτές οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν σε έκθεση του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την εύρεση μιας μοναδικής κατασκευής στη νεκρόπολη του Αγά Χαν, η οποία αποτελεί την πρώτη του είδους στην περιοχή. Παρατηρήθηκε ότι τα περιτυλίγματα μιας μούμιας είχαν κοπεί από ληστές στην αρχαιότητα, με το χρησιμοποιηθέν μαχαίρι να βρίσκεται κοντά στον τάφο.

Η πρόσβαση στον τάφο γίνεται μέσω μιας σκάλας που περιβάλλεται από λαξευμένους ογκόλιθους και καλύπτεται από έναν θόλο από λάσπη. Στην είσοδο βρέθηκε ένας βωμός με ιερογλυφικά.

Στον τάφο εντοπίστηκε επίσης ένα διακοσμημένο κύπελλο από κεραμική, καθώς και μια αίθουσα με τέσσερις ταφικούς θαλάμους. Ανακαλύφθηκε επίσης μια πήλινη σαρκοφάγος με τη μούμια ενός παιδιού και ένα χαρτοκιβώτιο που κάλυπτε τις μούμιες.

Μια άλλη μούμια παιδιού υποβλήθηκε σε ακτινογραφία, αποκαλύπτοντας μια πλάκα στο στήθος της. Συνολικά βρέθηκαν είκοσι μούμιες σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

Οι σαρκοφάγοι που βρέθηκαν ήταν ζωγραφισμένοι με έντονα χρώματα. Μερικά από τα μουμιοποιημένα σώματα ήταν ενήλικες με ορατά σημάδια αρθρίτιδας, ενώ άλλα ανήκαν σε γυναίκες, παιδιά και ακόμη και σε βρέφη.

Πραγματοποιήθηκε ακτινολογική ανάλυση σε περίπου σαράντα πέντε άτομα, με στόχο την εκτίμηση της ηλικίας, του φύλου και των πιθανών ασθενειών των ατόμων. Αποκαλύφθηκε ότι το 30% των ατόμων στον τάφο AGH026 ήταν παιδιά, και τουλάχιστον τρεις οικογένειες βρέθηκαν θαμμένες μαζί.

Τέλος, αναλύσεις των οστών αποκάλυψαν ότι κάποιοι υπέφεραν από μολυσματικές ασθένειες, ενώ άλλα σώματα εμφάνιζαν σημάδια αρθροπάθειας, δηλώνοντας θάνατο σε μεγάλη ηλικία. Στην αρχική έρευνα της περιοχής βρέθηκαν πολλές καλοδιατηρημένες σαρκοφάγοι από πέτρα και πηλό, χρονολογούμενες από την Φαραωνική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση