Η πρώτη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων της χώρας ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Αττικόν

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την έγκριση του νόμου για την ίδρυση ειδικών Εγκεφαλικών Μονάδων σε 18 ελληνικά νοσοκομεία, η πρώτη τέτοια μονάδα είναι

Η πρώτη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων της χώρας ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Αττικόν

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την έγκριση του νόμου για την ίδρυση ειδικών Εγκεφαλικών Μονάδων σε 18 ελληνικά νοσοκομεία, η πρώτη τέτοια μονάδα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στο νοσοκομείο “Αττικόν”, αρχίζοντας τη λειτουργία της στις 18 Δεκεμβρίου.

Η δημιουργία της μονάδας προήλθε από συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας, με την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού και της ειδικευμένης ομάδας προσωπικού. Αυτή η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, εστιάζει στην ολοκληρωμένη φροντίδα για εγκεφαλικά επεισόδια.

Advertisment

Η μονάδα διαθέτει έξι κλίνες και στοχεύει στην ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών με εγκεφαλικό, προσφέροντας υπηρεσίες όχι μόνο για την άμεση αντιμετώπιση αλλά και για τη μετέπειτα φροντίδα. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και χρόνιας αναπηρίας από εγκεφαλικά στην Ευρώπη. Ετησίως, στη χώρα καταγράφονται 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά και 14.000 εγκεφαλικά με χρόνια αναπηρία. Το συνολικό κόστος της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας για αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται σε περίπου 206,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Καθηγητής Νευρολογίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νευρολογίας, Γεώργιος Τσιβγούλης, προβλέπει ότι η λειτουργία τέτοιων μονάδων θα μειώσει τη θνητότητα από εγκεφαλικά κατά 5% και την υπολειμματική αναπηρία κατά 17%, ενώ θα μειωθεί κατά 20% ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε κέντρα αποκατάστασης. Στη 1η Μονάδα εγκεφαλικών στο Αττικόν τοποθετήθηκαν δέκα ειδικευμένες νοσηλεύτριες και εκπαιδεύτηκαν φυσικοθεραπευτές για την κίνηση των ασθενών. Επίσης, η μονάδα εξοπλίστηκε με προηγμένα συστήματα υπερηχογραφίας και συμπίεσης κάτω άκρων για την ενίσχυση της φροντίδας των ασθενών.

Ο διοικητής του νοσοκομείου “Αττικόν”, Σπύρος Αποστολόπουλος, τόνισε τη σημασία των προσπαθειών του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση της φροντίδας των χρόνιων ασθενών και επισήμανε την θετική επίδραση της Μονάδας στην κοινότητα. Επιπλέον, αναμένεται η πρόσληψη ενός επίκουρου καθηγητή Νευρολογίας και ενός επιμελητή Β’ με εξειδίκευση στα εγκεφαλικά. Μια ανάλογη Μονάδα πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα και στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση