,

Σχολείο στην Κίνα που μοιάζει με «πλωτό δάσος» αναδείχθηκε ως το καλύτερο κτίριο του κόσμου για το 2023

Ένα επαναστατικό σχολείο στην Κίνα, γνωστό για την προσέγγισή του στην εκπαίδευση που επικεντρώνεται στην ψυχική ηρεμία και την ελεύθερη σκέψη, έχει αναδειχθεί ως

Σχολείο στην Κίνα που μοιάζει με «πλωτό δάσος» αναδείχθηκε ως το καλύτερο κτίριο του κόσμου για το 2023

Ένα επαναστατικό σχολείο στην Κίνα, γνωστό για την προσέγγισή του στην εκπαίδευση που επικεντρώνεται στην ψυχική ηρεμία και την ελεύθερη σκέψη, έχει αναδειχθεί ως το κορυφαίο κτίριο του κόσμου για το περασμένο έτος.

Το γυμνάσιο Huizhen, που βρίσκεται στην πόλη Νινγκμπό της επαρχίας Τσετσιάνγκ στην ανατολική Κίνα, διακρίνεται για τις μοναδικές του εγκαταστάσεις όπως ένα εντυπωσιακό πάρκο στην ταράτσα, δεντρόσπιτα και ανυψωμένους διαδρόμους που δημιουργούν μια αίσθηση “πλωτού δάσους”. Το σχολείο κατέκτησε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF) που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη.

Advertisment

Σχεδιασμένο από το Approach Design Studio και την Ομάδα Σχεδιασμού Μηχανικής του Πανεπιστημίου Zhejiang, το κτίριο αυτό διακρίνεται για τους κοινόχρηστους χώρους του, οι οποίοι αμφισβητούν τα συμβατικά όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Περιλαμβάνει μια υπαίθρια αίθουσα διαλέξεων και δενδροφυτεμένα μονοπάτια, ενώ παρέχει ειδικές εγκαταστάσεις για τη μελέτη των μαθητών.

Advertisment

Courtesy Approach Design Studio/Zhejiang University of Technology Engineering Design Group

Το Approach Design Studio τόνισε ότι, παρόλο που η διδασκαλία στοχεύει στην αποτελεσματικότητα, το ίδιο το σχολείο έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την ελεύθερη σκέψη. Η εταιρεία ανέφερε ότι ο στόχος του σχεδιασμού της ήταν να επιτρέψει στους μαθητές να χαλαρώσουν, να συμφιλιωθούν με το σώμα και το μυαλό τους και να ανακαλύψουν την ομορφιά εκτός της αίθουσας διδασκαλίας.

Ο τίτλος “Παγκόσμιο Κτίριο της Χρονιάς” είναι μια από τις πιο σημαντικές διακρίσεις στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και απονέμεται από έναν επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ο φετινός νικητής επαινέθηκε για τον πρωτοποριακό του σχεδιασμό που αποτελεί μια συνεισφορά στην εξέλιξη του σχολικού σχεδιασμού.

Courtesy Approach Design Studio/Zhejiang University of Technology Engineering Design Group

Το προηγούμενο έτος, το βραβείο απονεμήθηκε στον πύργο Quay Quarter Tower στην Αυστραλία, γνωστό ως ο πρώτος “ανακυκλωμένος” πολυώροφος στον κόσμο, λόγω της επιδίωξης του σχεδιασμού του να διατηρήσει τη μεγαλύτερη δυνατή μερίδα ενός παλιού ουρανοξύστη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση