, ,

Τελικά, πρέπει να τρώμε πρωινό;

Ο καλύτερος τρόπος να αποφασίσεις αν πρέπει να τρως πρωινό είναι να ακούσεις τον ίδιο τον οργανισμό σου.

Τελικά, πρέπει να τρώμε πρωινό;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πρωινό είναι σημαντικό, καθώς αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την απόδοση στις καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην καλύτερη ρύθμιση της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν το να νηστεύουν το πρωί και να ξεκινήσουν το πρώτο τους γεύμα αργότερα και αυτό μπορεί να έχει οφέλη για ορισμένους ανθρώπους, κυρίως αν αισθάνονται περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση κατά τις πρωινές ώρες.

Advertisment

Ο καλύτερος τρόπος να αποφασίσεις αν πρέπει να τρως πρωινό είναι να ακούσεις τον ίδιο τον οργανισμό σου. Αν αισθάνεσαι καλά και ενεργητικός τρώγοντας πρωινό, τότε είναι πιθανό ότι αυτό σου ταιριάζει. Αντίθετα, αν δεν έχεις πραγματική πείνα το πρωί και προτιμάς να τρως αργότερα, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να τρως πρωινό.

Οι ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο και η σωστή πρακτική διατροφής εξαρτάται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις και το πώς αισθάνεσαι καλύτερα.

Η επιστήμη έχει διεξάγει αρκετές μελέτες σχετικά με το αν πρέπει να τρώμε πρωινό και ποια είναι τα πλεονεκτήματα ή οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις του.

Advertisment

Ενώ δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία, εδώ είναι μερικά από τα ευρήματα που έχουν προκύψει:

Προστασία της υγείας

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το να τρώμε πρωινό συνδέεται με υγιεινότερες συνήθειες διατροφής και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως η διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Απόδοση και συγκέντρωση

Το να τρώμε πρωινό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών. Ειδικά για παιδιά και εφήβους, ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να έχει θετική επίδραση στη σχολική επίδοσή τους.

Έλεγχος πείνας

Το να τρώμε πρωινό μπορεί να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε την πείνα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μειώσουμε την πιθανότητα υπερκατανάλωσης στο επόμενο γεύμα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν άλλες μελέτες που δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του να τρώμε πρωινό και της υγείας. Οπότε, η απόφαση να τρως ή όχι πρωινό εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές σου προτιμήσεις και το πώς αισθάνεσαι καλύτερα.

Πηγές:

  • Cahill, L. E., et al. (2013). Prospective study of breakfast eating and incident coronary heart disease in a cohort of male US health professionals. Circulation, 128(4), 337-343.]
  • Adolphus, K., et al. (2013). The effects of breakfast on behavior and academic performance in children and adolescents. Frontiers in Human Neuroscience, 7, 425.
  • Astbury, N. M., et al. (2011). Breakfast consumption affects appetite, energy intake, and the metabolic and endocrine responses to foods consumed later in the day in male habitual breakfast eaters. The Journal of Nutrition, 141(7), 1381-1389.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση