Άνοια: 5 βασικά σημάδια και πώς αναγνωρίζονται

Η απώλεια μνήμης αποτελεί καθημερινή εμπειρία για πολλούς από εμάς, όμως όταν αυτή είναι συχνή και δυσκολίζει τις καθημερινές λειτουργίες, μπορεί να σηματοδοτεί ένα

Άνοια: 5 βασικά σημάδια και πώς αναγνωρίζονται

Η απώλεια μνήμης αποτελεί καθημερινή εμπειρία για πολλούς από εμάς, όμως όταν αυτή είναι συχνή και δυσκολίζει τις καθημερινές λειτουργίες, μπορεί να σηματοδοτεί ένα σοβαρό πρόβλημα όπως η άνοια. Η διαφορά μεταξύ μιας κανονικής απώλειας μνήμης και της άνοιας είναι σημαντική, και οι ειδικοί παρέχουν επεξηγήσεις για τη φύση αυτών των καταστάσεων.

Σύμφωνα με τη δρ. Nicole Purcell, νευρολόγο και διευθύντρια κλινικής πρακτικής στην Ένωση Αλτσχάιμερ, η φυσιολογική απώλεια μνήμης συνήθως είναι συνδεδεμένη με καταστάσεις όπως ξεχάσματα κλειδιών, όπου ο άνθρωπος μπορεί να θυμηθεί τις κινήσεις του για να εντοπίσει τα χαμένα αντικείμενα. Αντίθετα, στην περίπτωση της άνοιας, η απώλεια μνήμης προχωρά σε σημείο που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Advertisment

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η άνοια δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, όπως τονίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA). Ενώ η άνοια είναι συχνότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες, πολλοί άνθρωποι ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς να εμφανίζουν καμία έκπτωση στη γνωστική τους λειτουργία.

Οι τύποι της άνοιας ποικίλλουν, με τη νόσο του Alzheimer να είναι η συχνότερη. Άλλες μορφές περιλαμβάνουν την αγγειακή άνοια και τη νόσο του Πάρκινσον. Η κατανόηση αυτών των διαφορετικών τύπων ανοίας είναι σημαντική για τη διάγνωση και τη διαχείρισή τους.

Στη συνολική εικόνα, η διατήρηση της νοητικής υγείας αποτελεί ένα κλειδί για ένα ποιοτικό και υγιές γήρας.

Advertisment

Τα βασικά σημάδια της άνοιας και πώς αναγνωρίζονται

Επεισοδιακή απώλεια μνήμης

Η πρώτη ένδειξη της άνοιας συνήθως εμφανίζεται μέσω της επεισοδιακής απώλειας μνήμης. Όπως εξηγεί η δρ. Purcell, η επεισοδιακή μνήμη περιλαμβάνει την ανάμνηση συγκεκριμένων πληροφοριών για πρόσφατα γεγονότα. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να θυμάται τι έκανε, αλλά όχι πού βρισκόταν. Η δυσκολία αυτή στην ανάκληση πληροφοριών αποτελεί ένα από τα πρώιμα σημάδια της άνοιας.

Δυσκολίες στην κρίση

Η συχνότερη αντιμετώπιση δυσκολιών στην κρίση και λήψη αποφάσεων είναι ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα της άνοιας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με δυσκολίες στη διαχείριση προϋπολογισμού, παραμέληση της υγιεινής, ή ακόμη και αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση.

Μεταβολές στη διάθεση

Η αδυναμία να ελέγξουν συχνά τα συναισθήματά τους, σε συνδυασμό με αναστάτωση έξω από τη ζώνη άνεσής τους, είναι ένα άλλο κοινό σημάδι. Τα άτομα με άνοια αναστατώνονται ευκολότερα, κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί σε αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Δυσκολίες στην ολοκλήρωση εργασιών

Η δυσκολία στην ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, όπως η οδήγηση σε οικείες διαδρομές ή η δημιουργία λίστας αγορών, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό σύμπτωμα της άνοιας.

Προβλήματα στην ομιλία

Τέλος, οι δυσκολίες στην ομιλία, όπως η αδυναμία να βρείτε λέξεις για καθημερινά πράγματα ή η επανάληψη συχνά, αποτελούν συχνά εμφανιζόμενα σημάδια της άνοιας.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στη μνήμη, τη σκέψη ή τη συμπεριφορά πρέπει να επισημαίνονται και να αναφέρονται σε ιατρικό επαγγελματία για μια σαφή διάγνωση.

Πηγή: UCSF Weil Institute for Neurosciences Memory and Aging Center, Ένωση Αλτσχάιμερ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση