,

Μπορούν τα ανθοϊάματα Μπαχ να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;

Τα ανθοϊάματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τον έλεγχο της υπερφαγίας.

Μπορούν τα ανθοϊάματα Μπαχ να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;

Τα ανθοϊάματα Μπαχ είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που αναπτύχθηκε από τον Βρετανό γιατρό Edward Bach στον 20ό αιώνα. Στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών και συναισθηματικών αιτίων των διαφόρων παθήσεων, αντί για τα φυσικά συμπτώματα.

Αν και τα ανθοϊάματα Μπαχ δεν έχουν επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, πολλοί υποστηρίζουν ότι τους έχουν βοηθήσει να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως άγχος, κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές διαταραχές. Όσον αφορά το αδυνάτισμα, τα ανθοϊάματα θα μπορούσαν θεωρητικά να συμβάλλουν με τον έλεγχο των συναισθηματικών παραγόντων που οδηγούν σε υπερφαγία ή άλλες ανεπιθύμητες συνήθειες.

Advertisment

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα είδη των ανθοϊαμάτων που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.

Cherry Plum

Για τον έλεγχο των επιθυμιών και την αποφυγή της υπερφαγίας. Το Cherry Plum είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τον έλεγχο και την αυτοσυγκράτηση υπό εξαιρετικά δύσκολες ή στρεσογόνες καταστάσεις. Συνιστάται συνήθως σε ανθρώπους που νιώθουν ότι είναι έτοιμοι να “σκάσουν” και φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων ή των πράξεών τους.

Chestnut Bud

Συνιστάται σε όσους επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη χωρίς να αναγνωρίζουν το μάθημα που πρέπει να πάρουν. Αυτό το ανθοΐαμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν συνείδηση των λαθών τους για να αποφύγουν την επανάληψή τους στο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τήρηση ενός σταθερού προγράμματος διατροφής ή άσκησης και συνεχίζουν να πέφτουν στις ίδιες “παγίδες”, όπως η υπερφαγία ή η επιλογή ανθυγιεινών τροφίμων.

Advertisment

Crab Apple

Θεωρείται το “καθαριστικό” ανθοϊάμα. Στοχεύει κυρίως στις ανθρώπινες αισθήσεις ανεπάρκειας και αυτο-απέχθειας και συνιστάται σε ανθρώπους που αισθάνονται “βρώμικοι” ή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετικά με την εμφάνισή τους.

Στο πλαίσιο του αδυνατίσματος, το Crab Apple μπορεί να έχει ένα ψυχολογικό ρόλο, καθώς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν για το σώμα τους. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για κάποιον που πασχίζει με την αυτοεκτίμηση κατά τη διαδικασία του αδυνατίσματος, οδηγώντας τον να κάνει πιο υγιεινές επιλογές και να αποφεύγει τις αρνητικές συνήθειες, όπως η υπερφαγία ή η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων.

Holly

Για όσους νιώθουν ζήλια, ανταγωνισμό ή άλλες αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία. Στο πλαίσιο του αδυνατίσματος, το Holly μπορεί να είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, κάποιος που υποφέρει από τη ζήλια ή τη σύγκριση με τους άλλους σε σχέση με το σώμα τους μπορεί να βρει έναν καλύτερο τρόπο να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα με τη βοήθεια του Holly. Η ιδέα είναι ότι, καθώς τα συναισθηματικά ζητήματα αντιμετωπίζονται, ο άνθρωπος μπορεί να κάνει πιο υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές που οδηγούν σε επιτυχημένη απώλεια βάρους.

Walnut

Βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν σταθεροί κατά τη διάρκεια των περιόδων αλλαγής, προστατεύοντάς τους από τις εξωτερικές επιρροές και τις διαταραχές που μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδο.

Στο πλαίσιο του αδυνατίσματος, το Walnut μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την προστασία από τις “συναισθηματικές παγίδες” που μπορούν να εμποδίσουν την επιτυχία. Αν προσπαθείτε να αλλάξετε τις συνήθειες διατροφής ή να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, το Walnut μπορεί να σας βοηθήσει στη διατήρηση της εσωτερικής σας ενέργειας και στόχων, ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε πιέσεις από το περιβάλλον, όπως όταν η παρέα ή η οικογένεια σας ωθούν να τα «παρατήσετε».

Agrimony

Βοηθά στην αντιμετώποιση του πόνου που μπορεί να κρύβεται πίσω από μια χαρούμενη εξωτερική εικόνα. Το χρησιμοποιούν συνήθως άνθρωποι που φαίνονται εξωτερικά χαρούμενοι και αισιόδοξοι αλλά εσωτερικά αισθάνονται ανήσυχοι ή αγχωμένοι.

Σε σχέση με το αδυνάτισμα, το Agrimony μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα που χρησιμοποιούν τη διατροφή ως μέσο για να “κρύψουν” ή να “καταπνίξουν” τα συναισθηματικά τους ζητήματα. Αν οι συνήθειες όπως η συναισθηματική υπερφαγία εμποδίζουν την προσπάθεια για απώλεια βάρους, το Agrimony μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση των υποκείμενων συναισθηματικών ζητημάτων.

Είναι ενδιαφέρον πώς η αναζήτηση για απώλεια βάρους μας οδηγεί συχνά σε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας. Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές πτυχές της διαδικασίας είναι εξίσου σημαντικές με τις φυσικές. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ανθοϊάματα Μπαχ μπορεί να παράσχουν ένα εργαλείο για την εξερεύνηση και την αντιμετώπιση των συναισθηματικών και ψυχολογικών προκλήσεων που πολλοί αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι τα ανθοϊάματα δεν πρέπει να αντικαταστήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση ή επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Αντιθέτως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματική μέθοδος για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και της συνολικής ποιότητας ζωής, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι απώλειας βάρους. Τελικά, η επιτυχία στον τομέα της απώλειας βάρους είναι μια πολυδιάστατη προσπάθεια, που περιλαμβάνει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα και ο καθένας έχει το δικό του ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Πηγές

Bach Centre: “Agrimony – form and function”

Edward Bach Foundation: “The Twelve Healers & Other Remedies”

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση