, ,

Ψωρίαση και χρόνια φλεγμονή | Πώς προκαλείται και οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης

Παρόλο που η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση, η φλεγμονή που σχετίζεται με την ψωρίαση επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.

Ψωρίαση και χρόνια φλεγμονή | Πώς προκαλείται και οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης

Αν και η ακριβής αιτία της ψωρίασης είναι άγνωστη, οι γιατροί θεωρούν ότι πρόκειται για μια ανοσοδιαμεσολαβούμενη φλεγμονώδη νόσο. Αυτό σημαίνει ότι η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα αυτής της πάθησης.

Έως και το 3% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ψωρίαση. Προκαλεί δερματικά συμπτώματα, όπως ανάγλυφες πλάκες και αποχρωματισμό, και μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, όπως οι αρθρώσεις και τα μάτια.

Advertisment

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι ο κοινός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει αυτές τις διαφορετικές περιοχές.

Τι προκαλεί φλεγμονή στην ψωρίαση;

Στα άτομα με ψωρίαση, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί τη συσσώρευση φλεγμονωδών κυττάρων στη μεσαία στιβάδα του δέρματος, γνωστή ως χόριο. Η πάθηση επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων στην επιδερμίδα, την εξωτερική στιβάδα του δέρματος.

Συνήθως, τα δερματικά κύτταρα αναπτύσσονται και απολεπίζονται σε διάστημα ενός μήνα. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται σε λίγες μόνο ημέρες στα άτομα με ψωρίαση. Αντί να αποπίπτουν, τα δερματικά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος, οδηγώντας σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως οι υπερυψωμένες πλάκες, τα λέπια, το πρήξιμο και η ερυθρότητα ή ο αποχρωματισμός.

Advertisment

Παρόλο που η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση, η φλεγμονή που σχετίζεται με την ψωρίαση επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και ψωριασικής αρθρίτιδας.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της φλεγμονής;

Αν και η φλεγμονή στην ψωρίαση οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν αυτή τη φλεγμονή μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση μπορούν να διατηρήσουν ύφεση, δηλαδή μια μακρά περίοδο χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα ψωρίασης.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ψωρίασης δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή. Αυτά περιλαμβάνουν τοπικά κορτικοστεροειδή, ενέσιμα βιολογικά φάρμακα και φάρμακα από το στόμα.

Η κάθε περίπτωση, βέβαια, είναι ξεχωριστή. Ορισμένοι άνθρωποι θα χρειαστούν πιο εκτεταμένη θεραπεία από άλλους.

Πώς να διαχειριστείτε τη φλεγμονή

Παρόλο που επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, οι παρακάτω συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ψωρίαση και να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να παρουσιάσει ύφεση.

Υιοθετώντας μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή

Η διατροφή συνδέεται στενά με τη συστηματική φλεγμονή. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα φλεγμονώδη διατροφικά πρότυπα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Τα παρακάτω βήματα μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να καθιερώσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες:

Αποφυγή τροφίμων που προκαλούν φλεγμονές: Ορισμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν προφλεγμονώδεις ουσίες που αυξάνουν τη φλεγμονή και πυροδοτούν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Παραδείγματα αποτελούν η σόδα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλμυρά σνακ, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.

Εξετάζοντας μια αντιφλεγμονώδη διατροφή: Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και άλλα θρεπτικά τρόφιμα μειώνουν σταθερά τα συμπτώματα της ψωρίασης. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 σε 35.735 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 3.557 με ψωρίαση, έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν λιγότερο σοβαρή ψωρίαση σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν.

Διατηρώντας το σωματικό βάρος σε υγιή επίπεδα

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ψωρίασης. Τα άτομα με ψωρίαση που έχουν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία μπορεί επίσης να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα από τα άτομα με μέτριο βάρος.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης σε άτομα με υπερβολικό σωματικό βάρος.

Μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψωρίαση και παχυσαρκία που μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά 12% μέσω ενός προγράμματος 10 εβδομάδων, παρουσίασαν 50-75% μείωση της σοβαρότητας της ψωρίασης. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μέση απώλεια βάρους 23 κιλών.

Εφαρμογή άλλων υγιεινών συνηθειών

Αρκετές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, όπως:

Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα βλάπτει σημαντικά την υγεία ενός ατόμου και επιδεινώνει τις φλεγμονώδεις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Παραμονή σε ενεργό δράση: Η αποφυγή μεγάλων περιόδων καθισιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Μια ερευνητική ανασκόπηση έδειξε ότι τα άτομα με ψωρίαση που κάνουν καθιστική ζωή έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τα άτομα που ασκούνται τακτικά.

Αρκετός ύπνος: Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε μια προφλεγμονώδη κατάσταση στο σώμα. Μελέτες δείχνουν ότι ο κακός και ασυνεπής ύπνος μπορεί να αυξήσει τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται 7-9 ώρες τη νύχτα για βέλτιστη υγεία.

Διαχείριση των επιπέδων άγχους: Το παρατεταμένο στρες κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα υπερδραστήριο και συμβάλλει σε μια προφλεγμονώδη κατάσταση. Έως και το 88% των ατόμων με ψωρίαση αναφέρουν ότι το στρες αποτελεί έναυσμα για τα συμπτώματά τους. Η χρήση τεχνικών μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Όποιος βιώνει μια έξαρση ψωρίασης και θέλει να μάθει τρόπους μείωσης των συμπτωμάτων της, μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό υγείας, αρχίζοντας ενδεχομένως από έναν δερματολόγο.

Οι ειδικοί μπορούν να συστήσουν μεθόδους θεραπείας με βάση τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να παρέχουν συστάσεις για αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Μπορεί επίσης να προτείνουν τη λήψη βιταμινών ή συμπληρωμάτων.

Πηγή: medicalnewstoday.com/articles/psoriasis-and-chronic-inflammation

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση