Ο Robert Kyosaki, συγγραφέας του βιβλίου “Rich Dad Poor Dad”, χρωστάει 1,2 δις

Ο Γνωστός συγγραφέας και μέντορας οικονομικής ανεξαρτησίας είπε ότι χρωστάει πάνω από ένα δις

Ο Robert Kiyosaki, συγγραφέας του best seller βιβλίου προσωπικής οικονομίας “Rich Dad, Poor Dad”, παραδέχτηκε ότι έχει χρέη ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο επιχειρηματίας, γνωστός για τις συμβουλές του σχετικά με την οικοδόμηση πλούτου και την οικονομική διαχείριση, έκανε τον ισχυρισμό αυτό κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου reel στο Instagram και στο podcast “Disruptors”.

Ο Kiyosaki, ο οποίος έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου του από το 1997, συζήτησε τη μοναδική του προσέγγιση για το χρέος και τα οικονομικά. Κάνει μια διάκριση μεταξύ “καλού χρέους” και “κακού χρέους”, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη δημιουργία πλούτου. Αυτό περιλαμβάνει τα δάνεια για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που παράγουν εισόδημα. Αντίθετα, θεωρεί τα είδη πολυτελείας, όπως τα Ferrari και τα Rolls Royce, τα οποία του ανήκουν αλλά έχουν εξοφληθεί πλήρως, ως οικονομικά βάρη και όχι ως περιουσιακά στοιχεία.

Advertisment

Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Kiyosaki ανέλυσε την οικονομική του στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει έναν σκεπτικισμό σχετικά με την αποταμίευση μετρητών.

Αναφέρθηκε στην αποδέσμευση του αμερικανικού δολαρίου από τον κανόνα χρυσού το 1971 κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, υπονοώντας την προτίμηση για επενδύσεις σε χρυσό και ασήμι έναντι των παραδοσιακών αποταμιεύσεων σε μετρητά.

Η τολμηρή δήλωσή του: “Αν χρεοκοπήσω εγώ, χρεοκοπεί η τράπεζα. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα“, αντικατοπτρίζει μια αμφιλεγόμενη στάση σχετικά με το σημαντικό χρέος του. Το σχόλιο αυτό επαναλήφθηκε κατά την εμφάνισή του στο podcast, όπου εξέφρασε την άποψή του για το χρέος ως χρήμα.

Advertisment

Ποιος είναι ο Robert Kyosaki;

Ο Robert Kiyosaki είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, συγγραφέας και ομιλητής, γνωστός για την προώθηση της οικονομικής εκπαίδευσης και της οικονομικής γνώσης. Έχει γράψει πολλά βιβλία σχετικά με την προσωπική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την επένδυση, με πωλήσεις πάνω από 41 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το πιο γνωστό του βιβλίο, το “Rich Dad Poor Dad” ή “Πλούσιος Μπαμπάς, Φτωχός Μπαμπάς” στα ελληνικά, έχει γίνει σημείο αναφοράς για την προσωπική οικονομία και τη δημιουργία πλούτου.

Η εταιρεία του Kiyosaki, Rich Dad Company, προσφέρει πλούσια ενημέρωση για την οικονομική εκπαίδευση μέσω βιβλίων, κύκλων σεμιναρίων και παιχνιδιών. Ο ιστότοπος του Rich Dad παρέχει προσωπικές δοκιμασίες, μαθήματα και άρθρα για την οικονομική ελευθερία.

Το 2012 η Rich Global LLC πτώχευσε

Η Rich Global LLC, εταιρεία του Kiyosaki, κήρυξε πτώχευση το 2012, παρά τις δραστηριότητές της στον τομέα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών ξεσηκώνοντας τεράστιο κύμα αμφισβήτησης. Ο Robert Kiyosaki υπέβαλε την αίτηση πτώχευσης, αφού έχασε μια δικαστική απόφαση ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Shira A. Scheindlin διέταξε τον Απρίλιο την Rich Global να καταβάλει 23.687.957,21 δολάρια αφού οι ένορκοι έκριναν ότι ο Kiyosaki πρέπει να δώσει στο Learning Annex ένα ποσοστό των κερδών του αφού χρησιμοποίησε την πλατφόρμα τους για ομιλίες, συμπεριλαμβανομένης μιας εμφάνισης το 2002 στο Madison Square Garden.

Ο Bill Zanker CEO της Learning Annex είπε: “Πήρα το εμπορικό σήμα του Kiyosaki και το έκανα μεγαλύτερο. Η συμφωνία ήταν ότι θα έπαιρνα ένα ποσοστό, και εκείνος το αθέτησε. Είχαμε μια υπογεγραμμένη σύμβαση. Το Learning Annex είναι ο μεγαλύτερος διαφημιστής του. Βάλαμε το εμπορικό σήμα του ‘Rich Dad’ σε μια σκηνή. Τον προετοιμάσαμε πραγματικά για μεγάλη φήμη και πλούτη. Αλλά όταν ήρθε η ώρα να πληρώσει, είπε “όχι”. ” Αυτό πήρε χρόνια στο δικαστήριο. Κέρδισα ακόμη περισσότερα χρήματα από όσα ζήτησα από τους ενόρκους, και στη συνέχεια κήρυξε εταιρική πτώχευση. Η Όπρα πίστεψε σε αυτόν και ο Γουίλ Σμιθ πίστεψε σε αυτόν, αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή του σε εμάς”.

Ο Mike Sullivan, διευθύνων σύμβουλος της Rich Dad Co. του Kiyosaki, είπε ότι ο Kiyosaki, εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλά χάρη στις επενδύσεις σε άλλες εταιρείες: “Οι συναλλαγές που είχαμε με το Learning Annex ήταν με μια εταιρεία που δεν λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια …. Δεν εκπλήσσομαι που το Learning Annex είναι αναστατωμένο και θυμωμένο, τα χρήματα δεν υπάρχουν σε αυτή την εταιρεία και δεν μπορούμε να φέρουμε χρήματα από τον όμιλο.

“Ο Robert και η [σύζυγος] Kim δεν πληρώνουν από τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία. Έχουμε μερικά εκατομμύρια δολάρια σε αυτή την εταιρεία, αλλά όχι 16 ή 20. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για μια απόφαση 20 εκατομμυρίων δολαρίων . . . Μας χτύπησαν για ένα ποσό που θεωρούμε εντελώς εξωφρενικό”.

Ο Kiyosaki έχει δεχτεί κριτική για τις συμβουλές του, καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την επίτευξη οικονομικής ελευθερίας ή επιτυχίας. Παρ’ όλα αυτά, έχει λάβει υποστήριξη από τον Donald Trump και άλλων επιχειρηματιών.

Παρόλες τις κριτικές, την πτώχευση μιας εκ των 10 εταιριειών του, το δυσθεώρητο χρέος του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Robert Kiyosaki έχει συμβάλει αδιαμφισβήτητα στην ευαισθητοποίηση για την οικονομική εκπαίδευση και την προώθηση της οικονομικής παιδείας παγκοσμίως. Εξάλλου, τα βιβλία του είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να βελτιώσουν την οικονομική τους γνώση και να αποκτήσουν επιτυχία. Αυτός είναι ο λόγος που το βιβλίο του “Πλούσιος Μπαμπάς, Φτωχός Μπαμπάς” έχει καταχωρηθεί και στη λίστα με τα 50 βιβλία αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης που αξίζει να διαβάσεις.

Κλείνουμε αυτό το άρθρο με την πρόσκληση να συνεχίζουμε να διαβάζουμε, να μαθαίνουμε και να συμμετέχουμε αλλά και να μην θεωρούμε κανέναν αυθεντία. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αλήθεια και τον δικό του δρόμο και μεταφράζει διαφορετικά την έννοια της επιτυχίας. Κάποιες φορές, ένα βιβλίο ή ένα σεμινάριο μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε άλματα, άλλες φορές όχι.

Διαβάστε επίσης:

Οι 20 καλύτερες ταινίες προσωπικής ανάπτυξης που γυρίστηκαν ποτέ (official trailers)

*Πηγή Φωτογραφίας: Gage Skidmore

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση