,

Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ

Ερευνητές από τρία πανεπιστήμια της Αμερικής, Auburn, Temple και Yale School of Public Health, ξεκινούν ένα νέο ερευνητικό έργο μαζί με τη διενέργεια κλινικής δοκιμής στο πανεπιστήμιο Auburn, για

Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
  • Νέα κλινική δοκιμή με τον τίτλο EVOO for Brain Health” διενεργούν τρία πανεπιστήμια της Αμερικής, το Auburn, το Temple και το Yale School of Public Health, με θέμα την επίδραση του υψηλά φαινολικού ελαιολάδου σε γονιδιακές και μεταβολικές αλλαγές, σε υγιή άτομα, με οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ
  • Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τους ερευνητές των Αμερικανικών πανεπιστημίων είναι το «Plus Health Green Evoo» των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας του σε ελαιοκανθάλη

Ερευνητές από τρία πανεπιστήμια της Αμερικής, Auburn, Temple και Yale School of Public Health, ξεκινούν ένα νέο ερευνητικό έργο μαζί με τη διενέργεια κλινικής δοκιμής στο πανεπιστήμιο Auburn, για την αξιολόγηση της επίδρασης του υψηλά φαινολικού ελαιολάδου – κυρίως σε ελαιοκανθάλη, σε υγιή άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η κλινική δοκιμή και το ερευνητικό έργο έχουν τον τίτλο “EVOO for Brain Health”, έχουν δε εγκριθεί από την Ιδρυματική Επιθεώρηση (IRB)  του Πανεπιστημίου Auburn και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2024.

Advertisment

Πρωταρχικός σκοπός τους είναι να μελετήσουν και να ερευνήσουν την επίδραση που έχει η προσθήκη εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή υγιών εθελοντών και αν θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ που συνήθως σχετίζεται με γενετική προδιάθεση.

Είναι ήδη γνωστό ότι η προσθήκη εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να προστατεύσει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, δεν έχει ερευνηθεί μέχρι σήμερα αν με καθημερινή κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιοκανθαλικού ελαιολάδου προστατεύονται τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, γνωστή απλά και ως Αλτσχάιμερ, είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τη πάροδο του χρόνου. Είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα, αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Advertisment

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έξι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί στα 13 εκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με την Ένωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με τη νόσο.

Ένας από τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι η απολιποπρωτεΐνη 4 (ApoE4), όπου τα άτομα που εκφράζουν την ApoE4 θα μπορούσαν να εμφανίσουν τη νόσο σε μικρότερη ηλικία σε ορισμένους πληθυσμούς. Επιπλέον, όσοι εκφράζουν ApoE4 μπορεί να ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή διαφορετικά από εκείνους που εκφράζουν άλλες μορφές ApoE, όπως η απολιποπρωτεΐνη 3 (ApoE3).

Κατά συνέπεια οι καθηγητές – ερευνητές των τριών Αμερικανικών πανεπιστημίων στην κλινική δοκιμή “EVOO for Brain Health”, θα αξιολογήσουν εάν τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ, που εκφράζουν την απολιποπρωτεΐνη 4 (ApoE4), θα ωφεληθούν από το ελαιοκανθαλικό ελαιόλαδο στην ημερήσια διατροφή τους.

Η ερευνητική ομάδα των τριών πανεπιστημίων της Αμερικής που θα συνεργαστούν σε αυτή τη σπουδαία κλινική δοκιμή για την ανθρώπινη υγεία αποτελείται από την καθηγήτρια και ερευνήτρια Νευροφαρμακολογίας Δρ. Amal Kaddoumi, του Τμήματος Ανακάλυψης και Ανάπτυξης Φαρμάκων, του Κολλεγίου Φαρμακολογίας Harrison, του Πανεπιστημίου Auburn, τον καθηγητή Νευροεπιστημών Δρ. Domenico Praticò, MD, διευθυντή του Κέντρου Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Temple, καθώς και τον Δρ. Τάσσο Κ. Κυριακίδη, ερευνητή Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ της Αμερικής. Ταυτόχρονα, αυτό το έργο περιλαμβάνει συνεργασία με τους Δρ. Annie Kirby, Darren Beck και Joshua Hollingsworth του Κολλεγίου Οστεοπαθητικής Ιατρικής Edward Via (VCOM) του Πανεπιστημίου Auburn.

Δρ. Amal Kaddoumi
Δρ. Τάσος Κ. Κυριακίδη
Δρ. Domenico Praticò, MD

Ταυτόχρονα, το ερευνητικό έργο με τίτλο “EVOO for Brain Health” έχει πλέον αριθμό κατοχύρωσης NCT05929924 στην επιστημονική βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αλλά και 220 χωρών, που διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine, NLM) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health, NIH) των Η.Π.Α.

Η συμμετοχή του ελαιοκανθαλικού ελαιολάδου «Plus Health Green Evoo» που προσφέρθηκε δωρεάν από τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου για το ερευνητικό έργο “EVOO for Brain Health” οφείλεται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα του σε ελαιοκανθάλη, μια κυρίαρχη υγειοπροστατευτική φαινόλη που διαθέτει σημαντική βιολογική δράση και της έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο «Plus Health Green Evoo» είναι ένα πολυποικιλιακό ελαιόλαδο εξειδικευμένης παραγωγής, προερχόμενο από πέντε διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, με περιεκτικότητα 977 mg/Kg ελαιοκανθάλης, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 720% το μέσο όρο δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων (135 mg/Kg) που συμπεριελήφθησαν σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Davis, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως δήλωσε ο Γ. Σακελλαρόπουλος «Είναι γνωστό δε, πως οι επιστημονικές έρευνες και συνέργειες εντοπίζονται στον πυρήνα των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από το ξεκίνημα τους.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται ήδη πολυετείς κλινικές μελέτες και ερευνητικά έργα με βιολογικά ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές Σακελλαρόπουλου, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Γέιλ, καθώς και στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση