Δωρεά οργάνων | Διπλασιάστηκε ο αριθμός δοτών και μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Η αξία της δωρεάς οργάνων είναι ανεκτίμητη, ανυπολόγιστη και πάνω απ’ όλα ευεργετική για τον συνάνθρωπο! Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σωθεί

Δωρεά οργάνων | Διπλασιάστηκε ο αριθμός δοτών και μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Η αξία της δωρεάς οργάνων είναι ανεκτίμητη, ανυπολόγιστη και πάνω απ’ όλα ευεργετική για τον συνάνθρωπο! Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σωθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση.

Η μεταμόσχευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων παραμένει ακόμα πολύ χαμηλός.

Advertisment

Το 2023, ωστόσο, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, αφήνοντας πίσω του ένα ισχυρό αποτύπωμα εθελοντικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από τη δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων προς μεταμόσχευση.

Η δωρεά και η μεταμόσχευση οργάνων εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας και διπλασιάζοντας τους δότες αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία. Το 2023, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς.

Η εξαιρετική προσπάθεια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στη χώρα μας είναι αξιοσημείωτη, καθώς αποτελούν τον πυρήνα από όπου ξεκινά η δωρεά. Επίσης, οι προσπάθειες του Εθνικού Δικτύου Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων αξίζουν θερμής επαίνου.

Advertisment

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, εκφράζει αισιοδοξία για τη συνεχιζόμενη βελτίωση των δεικτών που σχετίζονται με τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεχούς προσπάθειας και στήριξης από την πολιτεία.

Οι επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις, ειδικά οι πνευμόνων ως νεοσύστατο πρόγραμμα, αποτελούν αναμφίβολα σημαντική εξέλιξη. Επιπλέον, το ρεκόρ ζώντων δοτών νεφρού και ο συνεχής ανοδικός ρυθμός στις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων αποδεικνύουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη και την επιτυχημένη δράση του ελληνικού συστήματος μεταμοσχεύσεων.

Οι προσπάθειες των εθελοντών δοτών Α.Α.Κ., καθώς και η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, επισφραγίζουν την ελληνική συμμετοχή στην παγκόσμια κοινότητα. Η εξέλιξη αυτή προάγει την χώρα μας προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δείχνοντας ότι η προσπάθεια και η στήριξη της πολιτείας είναι ζωτικές για την εξέλιξη του συστήματος μεταμοσχεύσεων.

Εν κατακλείδι, η χρονιά 2024 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη, με περισσότερες ευκαιρίες για σωτηρία ασθενών και ενίσχυση της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση