3 εκατομμύρια «έξυπνες» οδοντόβουρτσες χρησιμοποιήθηκαν από χάκερς σε επίθεση DDoS

Μια είδηση που μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά δεν είναι πρωταπριλιά. Η ελβετική εφημερίδα Aargauer Zeitung

3 εκατομμύρια «έξυπνες» οδοντόβουρτσες χρησιμοποιήθηκαν από χάκερς σε επίθεση DDoS

Μια είδηση που μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά δεν είναι πρωταπριλιά. Η ελβετική εφημερίδα Aargauer Zeitung ανέφερε, με πηγή τον Στεφάν Ζούγκερ, διευθυντή μηχανικού συστημάτων του ελβετικού παραρτήματος της Fortinet, ότι περίπου τρία εκατομμύρια έξυπνες οδοντόβουρτσες έπεσαν θύματα πειρατείας από χάκερ για να εξαπολύσουν μια επίθεση κατανεμημένης άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDoS).

Αυτές οι οδοντόβουρτσες, μετατράπηκαν ουσιαστικά σε έναν στρατό botnet μέσα σε μία νύχτα, καταφέρνοντας να θέσουν εκτός λειτουργίας μια ελβετική εταιρεία για αρκετές ώρες, με ζημίες που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Αν και οι λεπτομέρειες είναι λίγες, φαίνεται ότι οι οδοντόβουρτσες που πλήττονται χρησιμοποιούσαν Java, μία δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού για συσκευές με αισθητήρες, λογισμικό και διασυνδέσεις με άλλες συσκευές.

Advertisment

Οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν ευπάθειες στην Java για να μολύνουν κρυφά τις έξυπνες οδοντόβουρτσες. Ορισμένες από αυτές τις συσκευές χρησιμοποιούν συνδεσιμότητα σε εφαρμογές για κινητά, προκειμένου να παρακολουθούν και να βελτιώνουν τις συνήθειες υγιεινής των χρηστών. Για παράδειγμα, αυτές οι εφαρμογές μπορούν να καταγράφουν πόσο συχνά και πόσο καλά οι χρήστες βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Αυτό το περιστατικό αποδεικνύει πόσο ευάλωτες είναι πλέον οι συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές, όχι μόνο για την ατομική ιδιωτικότητα και ασφάλεια, αλλά και για τις εθνικές υποδομές και την οικονομία. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες σε τεχνολογίες όπως η Java για να προκαλέσουν ζημιές και αναστάτωση.

Το διασκεδαστικό στοιχείο είναι πως αυτό το περιστατικό φαίνεται να ξεπερνά την φαντασία, όμως αποτελεί έναν σοβαρό προβληματισμό για την ασφάλεια των συνδεδεμένων συσκευών μας. Είναι σημαντικό να είμαστε επιφυλακτικοί και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας, όπως την ενημέρωση των συσκευών μας και την αποφυγή δημόσιων συνδέσεων Wi-Fi όταν είναι δυνατόν.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση