, ,

Καρκίνος Προστάτη: Ο παράγοντας που μειώνει κατά 35% τις πιθανότητες νόσου

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine αναδεικνύει μια ενθαρρυντική σύνδεση μεταξύ της αύξησης της ετήσιας καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και του

Καρκίνος Προστάτη: Ο παράγοντας που μειώνει κατά 35% τις πιθανότητες νόσου

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine αναδεικνύει μια ενθαρρυντική σύνδεση μεταξύ της αύξησης της ετήσιας καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, η άσκηση που οδηγεί σε αύξηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας κατά 3% ή περισσότερο ετησίως σχετίζεται με έναν 35% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές παρατηρούν ότι ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη, η σχέση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και αυτού του είδους καρκίνου δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, οι ευρήματα αυτής της μελέτης προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις για τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, ιδίως αυτού του είδους.

Advertisment

Η μελέτη περιλάμβανε δεδομένα από 57,652 άνδρες στη Σουηδία και παρακολούθησε τη σωματική δραστηριότητα, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες για επτά χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την αλλαγή στην καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα, και οι εκείνοι που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν τις χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια παρατηρησιακή μελέτη και δεν μπορεί να αποδείξει αιτιότητα. Επίσης, τονίζουν ότι οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης τόσο τη φυσική κατάσταση όσο και τον κίνδυνο καρκίνου, κάνοντας τη συσχέτιση αυτή πιο σύνθετη.

Στη συνέχεια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της αρχικής φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αυτή η ανάλυση αποκάλυψε ότι η συσχέτιση μεταξύ της φυσικής κατάστασης και της μείωσης του κινδύνου καρκίνου του προστάτη ήταν ακόμα πιο έντονη για εκείνους που είχαν χαμηλή αρχική φυσική κατάσταση. Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις σε εκείνους που ξεκινούν από μια χαμηλή αρχική σωματική κατάσταση.

Advertisment

Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτήν τη μελέτη είναι ότι οι άνδρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η μελέτη αυτή παρουσιάζει μόνο συσχετιστικά δεδομένα και δεν μπορεί να εξακριβώσει την αιτιώδη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου, κάνοντας το θέμα αυτό ακόμα πιο πολύπλοκο και αξίζοντας περαιτέρω έρευνα σε αυτό τον τομέα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση