Η σπάνια εκκλησία που βρίσκεται 300 μέτρα κάτω από τη γη και είναι φτιαγμένη από αλάτι! (vid)

Παρόλο που το ορυχείο δεν παράγει πλέον αλάτι, οι διάδρομοι και οι θάλαμοί του συνεχίζουν να μαγεύουν τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, προσφέροντας

Η σπάνια εκκλησία που βρίσκεται 300 μέτρα κάτω από τη γη και είναι φτιαγμένη από αλάτι! (vid)

Παρόλο που το ορυχείο δεν παράγει πλέον αλάτι, οι διάδρομοι και οι θάλαμοί του συνεχίζουν να μαγεύουν τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, προσφέροντας μια ματιά σε ένα μοναδικό μείγμα ιστορίας, πνευματικότητας και καλλιτεχνίας που ευδοκιμεί κάτω από την επιφάνεια.

Φωλιασμένο βαθιά κάτω από την επιφάνεια της γης, στη μικρή πολωνική πόλη Wieliczka, βρίσκεται ένα εκπληκτικό υπόγειο ιερό που κόβει την ανάσα, γνωστό ως παρεκκλήσι της Αγίας Κίνγκας. Αυτό το κρυμμένο στολίδι, που βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα έξω από την Κρακοβία, είναι μέρος του τεράστιου και αρχαίου αλατωρυχείου της Wieliczka, που ονομάστηκε Magnum Sal. Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το ορυχείο βυθίζεται σε βάθος 300 μέτρων, ενώ στους τουρίστες επιτρέπεται η πρόσβαση μέχρι τα 137 μέτρα, όπου ξεδιπλώνεται ένα μοναδικό μουσείο.

Advertisment

Κατασκευασμένο το 1896, το παρεκκλήσι της Αγίας Κίνγκας στέκεται ως μαρτυρία της εφευρετικότητας και της πίστης των ανθρακωρύχων αλατιού που εργάζονταν στα βάθη. Οι διαστάσεις του παρεκκλησιού είναι εντυπωσιακές. Οι επισκέπτες υποδέχονται μια σειρά από γλυπτά από αλάτι, ανάγλυφα και πολυελαίους, όλα σχολαστικά φιλοτεχνημένα από τους ίδιους τους ανθρακωρύχους. Αυτές οι καλλιτεχνικές δημιουργίες ενισχύουν την ιερή ατμόσφαιρα, μετατρέποντας το παρεκκλήσι σε χώρο ομορφιάς και κατάνυξης.

Στο κέντρο αυτού του εντυπωσιακού παρεκκλησιού βρίσκεται ένας βωμός τριών τεμαχίων, αριστοτεχνικά σκαλισμένος από αλάτι από τον Józef Markowski. Όχι μακριά από τον βωμό, μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα αντίγραφο από αλάτι του εμβληματικού πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Ο Μυστικός Δείπνος», ένα αριστούργημα που φιλοτεχνήθηκε από τον ανθρακωρύχο Antoni Wyrobek.

Η προέλευση του παρεκκλησίου της Αγίας Κίνγκας είναι συνυφασμένη με την ιστορία του αλατωρυχείου Wieliczka και τον θρύλο της Αγίας Κίνγκας, της προστάτιδας αγίας των ανθρακωρύχων αλατιού. Η Ουγγαρέζα πριγκίπισσα του 13ου αιώνα, η οποία παντρεύτηκε με την πολωνική βασιλική οικογένεια, λέγεται ότι έφερε το θαύμα του αλατιού στην Πολωνία, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την ευημερία του ορυχείου. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και αφοσίωσης, οι ανθρακωρύχοι αφιέρωσαν δεκαετίες στη διαμόρφωση αυτού του υπόγειου ιερού, διασφαλίζοντας ότι κάθε στοιχείο, από τους βωμούς έως τα γλυπτά, ήταν λαξευμένο από το ίδιο το αλάτι που εξορύσσουν.

Advertisment

Πέρα από το παρεκκλήσι, το ορυχείο Wieliczka προσφέρει έναν λαβύρινθο από άλλα θαύματα, από λαμπερές τεχνητές πισίνες και μεγάλες αίθουσες χορού μέχρι μια παμπ ανθρακωρύχων και ένα κατάστημα που πουλάει προϊόντα περιποίησης εμπνευσμένα από το αλάτι. Παρόλο που το ορυχείο δεν παράγει πλέον αλάτι, οι διάδρομοι και οι θάλαμοί του συνεχίζουν να μαγεύουν τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, προσφέροντας μια ματιά σε ένα μοναδικό μείγμα ιστορίας, πνευματικότητας και καλλιτεχνίας που ευδοκιμεί κάτω από την επιφάνεια.

Με πληροφορίες από www.gazzetta.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Coolcationing: Η νέα τάση στις καλοκαιρινές διακοπές που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής
Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια!
Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Νέα Υόρκη: Εγκαταστάθηκε «πύλη» που συνδέει την πόλη με το Δουβλίνο μέσω live streaming! | Γιατί έκλεισε προσωρινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση