Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, που φέτος θα είναι στις 31 Μαρτίου του 2024, έχουμε την αναμονή της επιστροφής στη θερινή ώρα, με την αλλαγή των ρολογιών να γίνεται κατά μία ώρα μπροστά, δηλαδή από τις 03:00 π.μ. να πηγαίνουν στις 04:00 π.μ.
Η ιδέα της θερινής ώρας έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη χρήση του φωτός της ημέρας προς εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα, η θερινή ώρα ισχύει για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή έχει διάρκεια 5 μήνες, ξεκινώντας την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Advertisment
Η ιστορία της θερινής ώρας ξεκινάει με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος σε ένα γράμμα του που δημοσιεύτηκε σε γαλλική εφημερίδα πρότεινε στους ανθρώπους να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα για να επωφεληθούν από το φως της ημέρας.
Σήμερα, η χρήση της θερινής ώρας από τον παγκόσμιο πληθυσμό αποτελεί μειονότητα, με τις περισσότερες ασιατικές και αφρικανικές χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτήν. Ορισμένες χώρες την έχουν καταργήσει εντελώς, ενώ άλλες σχεδιάζουν την κατάργησή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εφαρμογή της θερινής ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει αν θα διατηρήσει μόνιμα τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει στα κράτη μέλη να αποφασίσουν για τη μόνιμη εφαρμογή της θερινής ή της χειμερινής ώρας αντικατοπτρίζει τη συζήτηση που έχει προκύψει σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα αυτής της πρακτικής. Ορισμένοι επιστήμονες και ομάδες συμφωνούν με την ιδέα της θερινής ώρας, υποστηρίζοντας ότι η μετακίνηση του χρόνου προς τα εμπρός μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για αναψυχή και δραστηριότητες μετά το τέλος της εργασιακής ημέρας, καθώς το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο.
Advertisment
Ωστόσο, άλλοι είναι αντίθετοι προς τη θερινή ώρα, επισημαίνοντας ότι η διακύμανση του χρόνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, την ψυχολογική κατάσταση και την ασφάλεια. Κάποιες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή ώρα και αντίστροφα μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό του καρδιαγγειακού συστήματος και να αυξήσει τον αριθμό των ατυχημάτων.
Σε τελική ανάλυση, η απόφαση για το εάν θα διατηρηθεί η θερινή ώρα ή όχι σε κάθε χώρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προτιμήσεων του κοινού, των οικονομικών επιπτώσεων και των επιστημονικών ευρημάτων. Είναι ένα θέμα που συνεχίζει να συζητείται και να εξετάζεται παγκοσμίως.