,

Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε η λίστα με τις πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο για το 2024. Οι «έξυπνες» πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία κερδίζουν έδαφος σε

Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε η λίστα με τις πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο για το 2024.

Οι «έξυπνες» πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία κερδίζουν έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής έχουν υποχωρήσει στη σχετική κατάταξη, σύμφωνα με τον δείκτη 2024 Smart City Index που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.

Advertisment

Ο φετινός δείκτης δημιουργήθηκε από το Παρατηρητήριο Έξυπνων Πόλεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (IMD) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έξυπνων Βιώσιμων Πόλεων (WeGO) που εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Η έκθεση κατατάσσει 142 έξυπνες πόλεις παγκοσμίως με βάση δεδομένα που αναλύθηκαν από τους ερευνητές, καθώς και απαντήσεις από έρευνα 120 κατοίκων σε κάθε πόλη. Η μελέτη αποτυπώνει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι υποδομές και η διαθέσιμη τεχνολογία σε μια πόλη επηρεάζουν τις επιδόσεις της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Πώς ορίζεται μια πόλη «έξυπνη»

Σύμφωνα με το IMD, μια έξυπνη πόλη ορίζεται ως «ένα αστικό περιβάλλον που εφαρμόζει την τεχνολογία για να ενισχύσει τα οφείλει και να μειώσει τις ελλείψεις της αστικοποίησης για τους πολίτες της».

Advertisment

Σε φετινή της έκθεση η IMD αναφέρει: «Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, οι πόλεις που υπάρχουν στην πρώτή 20αδα βρίσκονται γεωγραφικά σε περιοχές όπου το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον είναι σχετικά προβλέψιμο, ακόμα και ενάντια στο γενικότερο κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας».

«Οι πόλεις που σημειώνουν καλές επιδόσεις έχουν επίσης αναπτύξει πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη χώρων πρασίνου και στη διερεύνηση των ευκαιριών για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην πλειονότητα αυτών των κορυφαίων πόλεων, οι προσπάθειες έχουν συνδυαστεί με καινοτόμες στρατηγικές για την προσέλευση και διατήρηση ταλέντων, την προώθηση επενδύσεων και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τις γεωγραφικές ανισότητες», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα

  1. Ζυρίχη (Ελβετία)
  2. Όσλο (Νορβηγία)
  3. Καμπέρα (Αυστραλία)
  4. Γενεύη (Ελβετία)
  5. Σιγκαπούρη
  6. Κοπεγχάγη (Δανία)
  7. Λωζάνη (Ελβετία)
  8. Λονδίνο (Αγγλία)
  9. Ελσίνκι (Φινλανδία)
  10. Άμπου Ντάμπι ( Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

Με πληροφορίες από www.economistas.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση