Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;

Η σημασία του Μικροβιώματος στο σπίτι και πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε υγιές

– Sponsored Content –

Υπάρχει ένας ολόκληρος αόρατος κόσμος που ξετυλίγεται στο σπίτι μας: Το μικροβίωμα του σπιτιού μας. Αυτό το περίπλοκο μικρό σύμπαν βακτηρίων, μυκήτων, ιών και άλλων μικροβίων βρίσκεται σε κάθε επιφάνεια, ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε.

Advertisment

Παρότι ο όρος μικροβίωμα άρχισε να ακούγεται μόλις πρόσφατα, ωστόσο είναι αρκετά εύκολο να γίνει κατανοητός. «Ένα μικροβίωμα είναι η συλλογή όλων των μικροβίων σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον», εξηγεί η μικροβιολόγος Erica Hartmann από το Πανεπιστήμιο Northwestern. Ίσως είναι πιο γνώριμος ο όρος ως προς τα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά). Αλλά οπουδήποτε υπάρχει ζωή, υπάρχουν και μικρόβια ή για να το πούμε πιο σωστά για να υπάρχει ζωή χρειάζεται να υπάρχουν πρωτίστως μικρόβια. Κάθε περιβάλλον -ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός- έχει το δικό του μικροβίωμα και δεν υπάρχει ένα κανονικό ή τυπικό μικροβίωμα για όλα τα σπίτια. Το σημαντικό πάντα είναι να κυριαρχούν τα φιλικά βακτήρια έναντι των παθογόνων.

Από πού προέρχονται οι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό περιβάλλον;

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί σε εσωτερικούς χώρους προέρχονται από ανθρώπους, κατοικίδια ζώα, παράσιτα, αέρα, νερό, ψώνια, καθώς και τα μικροσκοπικά ζωύφια που ζουν στο σπίτι μας π.χ. από το νεροχύτη μέχρι και το σκονισμένο ανεμιστήρα οροφής, ακόμα και τον αέρα. Μόλις κατακαθίσουν στις επιφάνειες, οι μικροοργανισμοί μπορούν να εισέλθουν ξανά στον αέρα με επαναιώρηση, η οποία αναδεύει την καθιζόμενη σκόνη ή βρωμιά. Αυτό συμβαίνει καθώς άνθρωποι και κατοικίδια κινούνται μέσα στο σπίτι.

Τα συνήθη καθαριστικά που χρησιμοποιούμε καθώς και τα φάρμακα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες ώστε τα παθογόνα μικρόβια να εξελιχθούν και να γίνουν πιο ανθεκτικά. Αυτό το φαινόμενο άλλωστε παρατηρήθηκε έντονα μετά το τέλος της πανδημίας, διότι η υπερβολική χρήση καθαριστικών μαζί με τον εγκλεισμό και η αποκοπή μας από τη φύση, διατάραξαν την ισορροπία του κάθε μικροβιώματος. Η μικροβιακή αντοχή επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία διότι καθιστά τις θεραπείες για ορισμένες μολυσματικές ασθένειες λιγότερο αποτελεσματικές και επίσης επηρεάζει την ποιότητα της τροφής μας.

Advertisment

Πώς μπορεί το μικροβίωμα εσωτερικού χώρου να επηρεάσει την υγεία μας;

Ερχόμαστε σε επαφή με μικροοργανισμούς καθημερινά, οι οποίοι μπορεί να έχουν ουδέτερες, δυσμενείς ή ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αυτό εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, όπως η κατάσταση υγείας του ατόμου, το ανοσοποιητικό του, η χώρα διαμονής, κλπ. Για παράδειγμα, ορισμένοι μικροοργανισμοί ή τα προϊόντα τους συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα, αλλά η έκθεση σε ορισμένους μικροοργανισμούς νωρίς στη ζωή μπορεί επίσης να προστατεύσει από το άσθμα και τον επαναλαμβανόμενο συριγμό στα παιδιά. Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τις άμεσες και έμμεσες συνδέσεις μεταξύ του ανθρώπου και του μικροβιώματος εσωτερικού χώρου. Ένα είναι σίγουρο: όσο περισσότερο ενισχύουμε το μικροβίωμά μας (εσωτερικά και εξωτερικά) τόσο καλύτερη υγεία χτίζουμε!

Τι είναι τελικά «καθαρό»;

Τις τελευταίες δεκαετίες, η εικόνα της καθαριότητας στη δυτική κοινωνία έχει αλλάξει. Θέλουμε όλα να είναι κλινικά καθαρά, χωρίς σκόνη, ψίχουλα ή οποιοδήποτε βακτήριο – ένα αντιβακτηριακό (αποστειρωμένο) περιβάλλον. Αυτή η προσδοκία ενισχύεται περαιτέρω σε διαφημιστικά μηνύματα προωθώντας αντιβακτηριακούς παράγοντες σαν να ήταν απαραίτητοι για την καταπολέμηση της βρωμιάς και των βακτηρίων. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι «καθαρίζουν» τα χέρια τους με απολυμαντικά όταν μπαίνουν σε δημόσιους χώρους και αγγίζουν τα πόμολα της πόρτας, καθαρίζουν προσεκτικά την περιοχή φαγητού των νηπίων τους με απολυμαντικά μαντηλάκια, μερικές φορές ακόμη και το ίδιο το παιδί. Σήμερα, καθαρό σημαίνει «κλινικά καθαρό»: απαλλαγμένο από βακτήρια και βρωμιά κάθε είδους.

Είναι το “κλινικά καθαρό” υγιές;

Το καθαρό είναι σίγουρα υγιεινό.
Χωρίς βακτήρια, όμως, δεν υπάρχει ζωή, γιατί τα βακτήρια είναι ζωή.
Μας αποικίζουν, επιτελούν σημαντικές λειτουργίες μέσα και πάνω στο σώμα μας και στη φύση. Χωρίς αυτά, η τροφή μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα χωράφια, το σώμα μας δεν μπορεί να επιβιώσει. Χωρίς βακτήρια, δεν θα είχαμε δημιουργηθεί εξαρχής και επομένως τα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Αν τα διώξουμε από το περιβάλλον μας, η υγεία μας θα υποφέρει πολύ. Και το κάνει ήδη.
Παρατηρείται μια αξιοσημείωτη μείωση των βακτηρίων στον αέρα μας. Μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, ο αέρας ήταν γεμάτος με σημαντικά βακτήρια που εισπνέαμε και επηρέαζαν θετικά ακόμη και τη διάθεσή μας.

Γιατί να καθαρίζω το σπίτι μου με μικροοργανισμούς MikroVeda;

Το μικροβίωμά μας διατηρεί την ισορροπία του υγιή και σταθερή, αρκεί να μην επεμβαίνουμε με μέτρα εξουδετέρωσης των βακτηρίων. Σε ένα στείρο κόσμο όμως που φοβάται τα βακτήρια, είναι καιρός να δώσουμε στον αέρα και το περιβάλλον, ακόμα και στο σώμα μας, ένα μικρό χέρι βοηθείας. Πρέπει να ζούμε καθαροί, αλλά όχι αποστειρωμένοι. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά μεμονωμένα αλλά σε συνδυασμό με άλλα αναγεννητικά βακτήρια. Και έτσι αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικό να συνδυασθούν ορισμένοι μικροοργανισμοί (συμβίωση) για την επίτευξη συγκεκριμένων διαδικασιών. Ο αποτελεσματικός συνδυασμός βακτηρίων γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικών βακτηρίων και ζυμομυκήτων βρίσκεται στα προϊόντα ενεργών μικροοργανισμών MikroVeda. Πρόκειται για 100% φυσικούς – μη γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς, που συνδυάστηκαν σύμφωνα με το παράδειγμα της φύσης.

Στον τομέα της καθαριότητας, το φυσικό βιολογικό «καθαριστικό» MikroVeda ProBiotiX Clean με 16 ενεργά στελέχη μικροοργανισμών ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην υγιεινή. Έχει πάρα πολλές χρήσεις και μπορεί να βοηθήσει να αντικατασταθούν εντελώς τα χημικά καθαριστικά, ενώ παράλληλα είναι φιλικό προς το σώμα και ενισχύει το μικροβίωμα του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα χωρίς γάντια καθώς βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων. Ουσιαστικά αποικίζει το χώρο με δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια τα οποία εξουδετερώνουν τα παθογόνα καθώς επίσης «τρέφονται» από άλλους μικροοργανισμούς (π.χ. σκόνη, ακάρεα, νεκρά κύτταρα, μούχλα, λίπη, μυρωδιές,κλπ.). Έτσι το σπίτι μας παραμένει και για περισσότερο χρόνο καθαρό αφού τα καινούργια παθογόνα μικρόβια τα οποία μπορεί να προκύψουν εξουδετερώνονται από τα φιλικά βακτήρια. Κατά τη χρήση του αλλάζει το μικροβιακό περιβάλλον του χώρου μας αλλά και το εσωτερικό μικροβίωμά μας, καθώς εισπνέουμε φιλικά βακτήρια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση