,

“Διαζύγιο Ύπνου”: Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας

To διαζύγιο ύπνου αποτελεί μια νέα τάση που βοηθά τα ζευγάρια να ξανακερδίσουν τον ύπνο τους, αλλά ακόμη και την υγεία και τη μεταξύ

"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας

To διαζύγιο ύπνου αποτελεί μια νέα τάση που βοηθά τα ζευγάρια να ξανακερδίσουν τον ύπνο τους, αλλά ακόμη και την υγεία και τη μεταξύ τους αρμονική συμβίωση. Σου ακούγεται παράδοξο; Μάθε τι υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι πόσες γυναίκες υποφέρουν τις νύχτες, μην μπορώντας να κοιμηθούν δίπλα σε έναν σύντροφο που ροχαλίζει δυνατά – όχι ότι αποκλείεται να συμβεί και το αντίθετο. Νιώθω μάλιστα ότι ένας τέτοιος εφ’ όρου ζωής συμβιβασμός με τον κακό ύπνο αποτελεί ταμπού και θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και ένα είδος καταπίεσης.

Advertisment

Αφήνοντας κατά μέρος τη φεμινιστική αυτή προσέγγιση, νομίζω ότι είναι καιρός να δούμε κατάματα μια μεγάλη αλήθεια: Ένας άνθρωπος που έχει δυσκολίες στον ύπνο (συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες) ταλαιπωρείται πολύ πλάι σε έναν άνθρωπο που έχει υπνική άπνοια (συμβαίνει πιο συχνά στους άντρες).

Η κακή ποιότητα ύπνου έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα ευεξίας, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε κακή διάθεση, άρα και τσακωμούς, αλλά και σε επιδείνωση τυχόν ιατρικών θεμάτων και προβλημάτων υγείας.

Οι άγρυπνες νύχτες οδηγούν σε εντάσεις

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές συνεχόμενες νύχτες κακού ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη ένα γάμο. «Τα ζευγάρια βιώνουν πιο συχνές και σοβαρές συγκρούσεις μετά από άγρυπνες νύχτες», δηλώνει η ψυχολόγος Amie Gordon, μία από τις ερευνήτριες. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές φορές τα προβλήματα στη σχέση εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα με τα προβλήματα ύπνου που προκύπτουν σε ένα κοινό κρεβάτι.

Advertisment

Έτσι, η συνήθεια των ξεχωριστών υπνοδωματίων σε έναν γάμο ή μία συμβίωση, που προκύπτει από την ανάγκη για έναν καλύτερο και ποιοτικό ύπνο, έχει αρχίσει και γίνεται τάση ανάμεσα σε αρκετά ζευγάρια, καθώς έχει τις ευλογίες των επιστημόνων.

«Από τη στιγμή που θα έχεις κοιμηθεί όσο έχεις ανάγκη, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να δεις και τη σχέση σου να βελτιώνεται, ακριβώς επειδή δεν σου λείπει πια ύπνος», γράφει η Jennifer Adams στο βιβλίο της A Sleep Divorce: How to Sleep Apart, Not Fall Apart, το οποίο συνυπογράφει με τον Dr Neil Stanley, εξειδικευμένο νευροεπιστήμονα σε θέματα ύπνου.

Τι είναι το διαζύγιο ύπνου και ποιοι το υποστηρίζουν

Το διαζύγιο ύπνου, η κοινή απόφαση δύο συντρόφων να χωρίσουν τα υπνοδωμάτιά τους, είναι μια πρακτική λύση που, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, φαίνεται ότι ωφελεί παρά βλάπτει τον γάμο, εφόσον βέβαια δεν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας.

Η πρακτική αυτή ήταν άλλωστε η συνηθισμένη πριν από τον Μεσαίωνα, όταν οικονομικοί λόγοι ανάγκασαν τους ανθρώπους να κοιμούνται όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο. Μετά από χρόνια, το διπλό κρεβάτι έφτασε να θεωρείται σύμβολο της ερωτικής σχέσης και της γονιμότητας ενός ζευγαριού, με αποτέλεσμα στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι να φοβούνται να χωρίσουν τα κρεβάτια τους μήπως χάσουν την ερωτική αλλά και τη συναισθηματική τους επαφή.

Ακόμη και διασημότητες όπως η ηθοποιός Cameron Diaz υποστηρίζουν πλέον δημοσίως την επιλογή του διαζυγίου ύπνου, που καμία σχέση δεν έχει με τη λύση του γάμου. «Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ως κάτι νορμάλ τα χωριστά υπνοδωμάτια», έχει πει η ηθοποιός, μιλώντας για τον γάμο της με τον Benji Madden, κιθαρίστα του συγκροτήματος Good Charlotte, τον οποίο χαρακτήρισε «υπέροχο».

Ο Dr Neil Stanley υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο υγιές από έναν καλό ύπνο που βελτιώνει τη διάθεση και την υγεία, άρα και τις προσωπικές σχέσεις, και σχεδόν συνταγογραφεί τα χωριστά υπνοδωμάτια σε ζευγάρια που έχουν προβλήματα ύπνου, διαβεβαιώνοντάς τα ότι με τον καιρό θα δουν και την όποια ένταση μεταξύ τους να εξανεμίζεται. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά να μην υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας και η απομάκρυνση να μην γίνεται σε συναισθηματικό επίπεδο, ούτε για συναισθηματικούς λόγους.

Πώς να μην απομακρυνθείς από το σύντροφό σου

Μπορούν τα ζευγάρια που κοιμούνται χωριστά να έχουν μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση; «Ο ξεχωριστός ύπνος δεν χρειάζεται να σηματοδοτεί προβλήματα στη σχέση. Εάν ζείτε κανονικά με τον/τη σύντροφό σας και ανησυχείτε ότι η δοκιμή ξεχωριστών υπνοδωματίων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει προβλήματα, να θυμάστε ότι σε μια σχέση που είναι κατά τα άλλα ισχυρή και υγιής, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε», έχει πει στο OW η Δέσποινα Δριβάκου, ψυχολόγος που ασχολείται με τη θεραπεία ζευγαριών.

«Η εξισορρόπηση ψυχολογικού και σωματικού χώρου αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. Αρχικά, επιθυμούμε διαρκώς επαφή με τον σύντροφό μας και τα νέα ζευγάρια το δείχνουν αυτό καθισμένοι σε εγγύτητα και αγγίζοντας πολύ ο ένας τον άλλο. Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει περισσότερη απόσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια ή έλλειψη ενδιαφέροντος του ενός για τον άλλον. Αντίθετα, η μειωμένη επιθυμία να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με σωματική επαφή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα θετικό σημάδι άνεσης και ασφάλειας στη σχέση. Δεν χρειάζεται πλέον να ελέγχετε συνεχώς την εγγύτητα του συντρόφου σας για να καθησυχάζεστε για την αγάπη του», εξηγεί η ίδια.

Όπως και να ‘χει, αν αποφασίσετε να χωρίσετε τα υπνοδωμάτιά σας, μην αφήσετε ούτε τη σωματική επαφή ούτε την επικοινωνία να εκλείψουν. Επίσης, προσπαθήστε να κρατήσετε 1-2 μέρες την εβδομάδα που θα κοιμάστε μαζί. Μία συσκευή κατά της υπνικής άπνοιας θα βοηθήσει πολύ σε αυτό.

Αν πάλι έχετε κάθε λόγο να εφαρμόσετε μια τέτοια πρακτική αλλά διστάζετε επειδή αναρωτιέστε τι θα χάσετε, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το μόνο που θα μειωθεί –με τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε φυσικά– είναι οι αυθόρμητες αγκαλιές την ώρα που ξυπνάτε. Αλλά ακόμη κι αυτές μπορείτε να βρείτε τρόπους να τις αναπληρώσετε. Λύσεις υπάρχουν.

Με πληροφορίες από ow.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση